Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 9199 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Pomoc s kreslením vrstevnic a určením kvot

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Patriciuss Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 06.lis.2023
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
OO Mapper, ArcGis
Stav: Offline
Bodů: 2
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Patriciuss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Pomoc s kreslením vrstevnic a určením kvot
    Zasláno: 06.lis.2023 v 14:17
Zdravím, rád bych Vás - experty - požádal o pomoc s jedním domácím úkolem k zápočtu. Na odevzdání jedné mapy máme celkově tři pokusy. Jeden pokus jsem promeškal z důvodu mé sociální situace a absence notebooku. Samozřejmě, mám k dispozici knihovnu, ale ta je otevřená jen půl dne a notebook si nemůžu půjčit z důvodu - jak jistě chápete - po ulici a do lesa se mi tahat nechce - mohl by mi ho někdo ukrást. Na koleji momentálně být nemůžu z důvodu zaplněných kapacit a hostely a další ubytovací zařízení jsou plná. Nejraději si počkám na volnou kapacitu - jelikož koleje jsou levné a nejlevnější hostel mě vyjde na pětinásobek ceny jedné noci na koleji. Ano, slyšíte dobře, spím v lese kvůli velkému počtu krádeží v Praze  a v lese, v takovém příbytku, mě okrást nikdo nemůže. /kol zní následovně: První pokus jsem promeškal a kolegové, co mají cvičení se ,mnou, kolem 97 % lidí mělo neuznanou špatnou mapu a obdrželo nula bodů, místo plného počtu bodů -15. Já jsem na první pokus neodevzdal žádnou mapu - je možnost to nakreslit i ručné, ale cvičící - žena - říkala, že je to velmi riskantní kvůli chybovosti a nepřesnosti. Tak jsme dostaly nějaký program namátkou - jmenuje se OO Mapper, kde máme nakreslit tu mapu. Jsou i jin=é programy, kde je to možné kreslit, jako CAD nebo ARCGis- který mám nainstalovaný a pokusím se to v něm udělat. Do zítra do 12:00 mám do schránky odevzdat mapu - nyní již je za plný počet bodů -10, každým pokusem se to snižuje, a na třetí pokus je to již jen 5 bodů plný počet. Žádám Vás - experty - na CAD foru a všude jinde, je možnost mi vysvětlit řešení příkladu kreslení vrstevnic s kotami a obtékající řekou, včetně doplnkové vrstevnice a spádové vrstevnice a koty - čísla, které je umístěno ve vrstevnici a ne označen křížkem.  Dostal jsem tuto mapu - na které mám použít mřížku - která bude odsazená tak 1 cm od okraje.

1. Na všech průsečících mám zjistit nadmořskou výšku s přesností jednoho metru - prosím, jak mám zjistit nadmořskou výšku, když nevímn jak, a je tam jen uvedeno, že pokud nelze jinak, výšku lze zjistitna základě vzdálenosti o d nejbližších vrstevnic. Pak tuto mřížku i s průsečíky - kotami- mám přenést na nový arch A4, kde vyznačímvrstevnice - lineární interpolací

1. Na mřížce mám označit průsečíky úseček s vrstevnicemi - čárkovaně a průsečíky propojit, aby vznikly vrstevnice. Prosím, četl jsem bezpočet dokumentů a knih, kde to vysvětlené není. Našel jsem jen tuto metodu, co jsem popsal a pak metodu triangulace - jako na reklamách nějaká holky v metru na O2 - kde jsou podobné trojúhelníky - triangulace a těmi má protékat ta vrstevnice. Upřimně, musí se to počítat podle vzorce, kama má ta vrstevnice projít, nebo to jde udělat od oka? Další metoda je Voroného diagram- kde je to anglicky Natural Neighboiur - neboli Thiessenovy polygomy, kde se to řeší geometricky. Můžete mi, prosím Vás, poradit jak to nakreslit rychle nebo jiným způsobem??

3. Mám tam vyznačit obtékající řeku včetně doplnkové vrstevnice, pak čísla, které se značí přímo do vrstevnicea spádovku. 

Upřimně nevím ,jak to mám udělat a cvičící na cvičení to absolutně neukázaly  jak kreslit a vypracovat tu mapu. Proto tak vysoká úmrtnost. 

Mohu Vás - experty - poprosit o radu a aspon jak mám postupovat při tvorbě kvot, malování vrstevnic a zdali je to lepší dělat ručně nebo jak postupovat při tvorbě v aplikaci?  Nedá se to nějak to území stáhnout z intenetu, jen vrstevnice na bílém podkladu s obtíkající řekou, kvotami nadmořských výšek ve tvaru 2 spojených trojůhelníků a doplnkovou vrstevnicí??

Přilážím ukázkovou mapu, jak to má vypadat. Navíc, dostal jsem zadání mapy Moravskoslezského kraje, a ted nevím, jestli tu mapu mám nějak naskenovat do programu a odtud dostat ty požadované uinformace, nebo tu oblast mám nalézt v programu? Navíc ručně by to nešlo vypracovat z vytisklé mapy - zadání??

Přilážím mapu hypsometrie, jak to má vypadat a moje zadání mapy Moravskoslezského kraje


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 114392/3218396o_2023-11-06_14-14-48.jpg

 
A výslednou mapu hypsometrie kvot, vrstevnic, řeky a doplnkové vrstevnice a dalších  informaci na novém archu A4

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 114392/3218396_2o_2023-11-06_14-15-48.jpg


Děkuji za případné rady a pomoc. Zbývají mě poslední 2 pokusy na zápočet. Pokud ho neudělám, nepůjdu ke zkoušce a budu ho dělat příští zimní semestr znova. Je tu někdo z Vás, kdo to zvládá a může mi pomoci? Vypadá to jednoduše, ale na internetu jsem nic nenašel.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >> Autocad 2022 / altern. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1221
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.lis.2023 v 20:08
Zkusil jste prosím pracovat s některými ze zmiňovaných programů (OO Mapper, ArcGis ...)

P.S.
viz také 

tady
03.11.23 
a tady
Nějaké postupy jsem vám navrhl a také poukázal na web Státní správy zeměměřictví a katastru, kde sou vrstevnice ve formátu SHX i SHP (pravda, velmi podrobné, po 1m) - když máte odkaz na ArcGis. Tamtéž jsou tam v otevřených datech i jiné mapové komponenty.


A ano, jde to o ručně (zmínil jsem Inkscape). 

P.S.:
"... možnost to nakreslit i ručné, ale cvičící - žena - říkala, že je to velmi riskantní kvůli chybovosti a nepřesnosti..."
U obrázku se stejně nedá o nějaké přesnosti mluvit, pokud nemá georeferenci (není svázán se souřadným systémem)

Georeferencování je proces přiřazení souřadnic x, y rastrovému souboru, například leteckému snímku, naskenované historické mapě atd., aby mohl software GIS umístit výsledný georeferencovaný soubor na určené místo na mapě. Proces georeferencování zahrnuje přiřazení kontrolních bodů k rastrovému obrázku a jejich porovnání s kontrolními body na existujícím souboru georeferencovaných dat.

ArcGis:


Další odkaz zde:
ArcGIS Pro — georeferencování
https://medium.com/geografick%C3%A9-informa%C4%8Dn%C3%AD-syst%C3%A9my/arcgis-pro-georeferencov%C3%A1n%C3%AD-b0bed4044d65




Upravil vbehun - 06.lis.2023 v 20:35
=^..^=
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4969:Nenechte se zpomalit v Revitu.
Tip 4676:Rychlé určení bodu v aplikaci Civil 3D.
Tip 5172:Jak se zbavit řídící čáry pro umisťování popisek vrstevnic?
Tip 6555:Vektorizace vrstevnic ze skenované mapy.
Tip 5886:Popisky vrstevnic v metrech, ne milimetrech.
Tip 6427:Jak v Revitu nastavit popisky vrstevnic jako průhledné?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,742 sekund.