Zobrazit plnou verzi příspěvku: "Adaptivní" díra v sestavě (pozice)

Cheff
13.04.2015, 15:48
Zdravíčko ve spolek.Jak co nejlépe a "nejčistěji" dostat pozici díry do sestavy, tak aby byla její pozice "parametrická" na základě dílu (obsahující středový bod = konstrukční prvek "PRACOVNÍ BOD"). - Kromě umístění je v dílu počítáno i pole prvků, které je pak přebíráno do pole komponent v sestavě... (sešroubování 2 plechů v různých délkách s předepsanou maximální roztečí) - viz obr. Díra je se zahloubením skrz dva plechy (počáteční plocha není shodná s plochou na které leží bod - je na "spodním plechu"). Plné předvrtání v dílu není žádoucí (cíleně svrtáváno v sestavě). Napadají mě 3 varianty - pominu-li přímé odvození dílu (bodů) do sestavy pomocí odvozené komponenty. To mi zde nepřijde praktické. 1) Varianta - definice otvoru náčrtem. Do něj jsou promítnuty osy definovanéh v sestavě (osa procházející bodem z ipt a na něj kolmou základní rovinou sestavy/dílu). Takto vytvořená osa lze již do náčrtu promítnout jako bod a použít jako střed pro otvor.- Přímé promítnutí bodu z ipt do náčrtu sestavy není možné (vzniká pevný bod = neparametrické při změně délek)2) Díra definovaná soustřednou referencí na "mikrogeometrii" základního ipt - nevhodné pro výpočty3) Definice díry pomocí bodu a roviny neprojde, kvůli sražení (leda "vrtat" 2x - jednou skrz bod spodní plech a podruhé soustředně horní plech) Nebo je ještě jiná jednodušší cesta, kterou prostě nevidím?

maiklss
13.04.2015, 16:25
Pokud se budou  díry nachazet vzdy ve stejné ose vždy jen  v jiném počtu nebo v jine rozteči tak byhc to možná  řešit přes odvození parametrů. Parametry bych definoval  v sestavě a podle toho  by se mi  upravovali  otvory

Cheff
13.04.2015, 16:34
Parametry v sestavě se pořádně nedopočítají (má tendenci u vzorce hlásit cyklickou chybu), neboli to co projde v dílu v sestavě už ne. Navíc o následné pole mi tolik nejde, jako o polohu "první" díry do pole. Na tuto díru je teprv vazben šroub do pole - šrouby v poli jsou skrz materiál. Počet a rozteč děr na výkrese je stejně brána "ze spodního plechu".

maiklss
13.04.2015, 16:38
Jakou  používáte verzy? poslal bych Vam  navrh jak jsem to  myslel.

Cheff
13.04.2015, 17:33
Vím jak to myslíte. Resp. natáhnout parametry pomocí odvozeniny a napočítávat to v sestavě. - S polem celkem problém nemám. Výpočet jebrnkačka (tedy měla by být, ale kdysi mi to hlásilo cyklickou chybku - výpočet prostě není 100% stejný jako v partu). Nehledě na to, že v dílu to pole potřebuji nejen kvůli těmto dírám... Navíc zde už by to byla další odvozenina 2hého stupně (do "zdrojové komponenty" mi už odvozenina vstupuje. - Na tomto vstupu je závislé nejen toto pole, ale téměř celá komponenta ;-).

Jiri.Dostal
14.04.2015, 11:26

Je nutné mít "pracovní bod" v dílu? Nešlo by "vrtat" rovnou v sestavě bez přímé vazby na díly? Ještě k možnému řešení varianty 1 - přenést z dílu parametry umístění pracovního bodu např. vůči počátku a díru v sestavě vytvořit pomocí náčrtu a přenesených parametrů.

Cheff
16.04.2015, 11:40
Je to pro mě výhodnější (ze stylu práce a variability jednotlivých dílů) - velmi často jsou v sestavě různé délky spojovaných plechů, takže bych musel importovat více parametrů pro výpočty. - Navíc je to přehlednější i pro další návaznosti... PS: Ale ukecali jste mě na import prametrů do náčrtu sestavy