Zobrazit plnou verzi příspěvku: Ako spojit viac objektov do jedneho

Jakub6
15.02.2010, 08:24
Dobrý deň,chcem sa spýtať, ako môžem viac objektov rôznych tvarov spojiť do jedného. Napr. mám kružnicu, ku ktorej je pripojená úsečka a kolmo na ňu je pripojená ďalšia, kratšia úsečka (schém značka domového vypínača) a ja chcem tento vypínač celý uchytiť, premiestniť kliknutím len na jednu časť vypínača. (aby som nemusel zvlášť klikať na kružnicu, jednu úsečku, druhú úsečku.) Určite to nie je zložité, len neviem správny príkaz. Myslel som si, že pomocou "oblasti" ale nie.Za odpoveď na moju primitívnu otázku vopred ďakujem.

PepaR
15.02.2010, 08:29
Máte hned dvě možnosti a to vytvořit z objektů:

Skupinu
Blok

Vladimír Michl
15.02.2010, 13:22
Ano, to je typické využití příkazu [CMD]SKUPINA[/CMD] v AutoCADu - viz též Příbuzné tipy.

Jakub6
15.02.2010, 17:19
Ďakujem veľmi pekne, moc ste mi pomohli. Presne toto som potreboval. Mohli by ste mi ešte povedať, ktoré je lepšie používať?- aký je (hlavný a jednoduchý)  rozdiel medzi príkazom blok a skupina? Teraz keď viem oba spôsoby, neviem, ktorý mám používať.Za odpovede ĎAKJEM

Vladimír Michl
15.02.2010, 17:34
Blok slouží k opakovanému použití (vložení) téže - nebo podobné - geometrie na více místech ve výkresu. Skupina je seskupení jinak nesouvisejících entit pro snazší manipulaci - jakási pevná nebo pojmenovaná výběrová množina. Ve výkresu se vyskytuje každá skupina pouze 1x.

Rostislav Říha
15.02.2010, 17:37
blok: něco, co chci opakovat do zblbnutí, a třeba i později umět změnit každý výskyt too něčeho... typický blok je třeba WC mísa
 
skupina: něco, co k sobě patří tady a teď: buď z logiky, dané výkresem, nebo logiky, dané stavbou... může to být skupina několika WC mís s umyvadly, může to být i skupina několika čar, které dohromady definují rozhledový trojúhelník - prostě něco, o čem vím, že s tím budu vždy hýbat (posunovat, točit) jen dohromady - ale ve výkrese se to vyskytuje třeba jen jednou.
 
shrnutí: blok = opakování a možnost pozdější redefinice.

Buba
16.02.2010, 08:19
Keď sme pri tom:
Skupinu som si nejako neosvojila. Poznala som to ešte z Corelu, ale v AutoCade mi viac vyhovoval BLOCK a nepotrebovala som pracovať so zoskupenými objektami.
Ako sa dá skupina rozbiť?
Minule som sa stretla s razítkom, ktoré sa mi nedalo editovať cez REFEDIT, ale len cez BEDIT.
tzn. otvorením cez REFEDIT sa mi texty, atribúty a niektoré objekty javili ako jeden objekt a nemohla som ich editovať. Keď som na razítko aplikovala BEDIT, fungovalo to normálne.
Bola to skupina?
Ako sa líši BEDIT od REFEDIT?
Pravdepodobne som sa mílila, keď som sa domnievala, že je to v podstate jedno, čo používam, len pri blokeditore mám naviac nejaké ikonky a potrebujem ho len pri dynamických blokoch a ináč si vystačím s REFEDITom.

PepaR
16.02.2010, 18:27
BEDIT by měl otevřít blok jako takový REFEDIT bude s blokem pracovat jako s editací externí reference.
 
PS: Skupinám jsem taky nepřišel na chuť, neb snadnější se mi tvoří i pracuje s bloky než skupinami.PepaR2010-02-16 18:28:06

alfred
16.02.2010, 19:19
Ještě bych dodal:S blokem umi manipulovat temer kazdy a v otevrenem vykresu proste bude bez ohledu na nastaveni AutoCadu. Se skupinami dle me zkusenosti moc lidi manipulovat a pouzivat je neumi. Nastaveni skupin (výběr - tuším proměnná PICKSTYLE) se myslim take neuklada do vykresu, ale do AutoCadu, takze kdyz se Vam pri kliknuti vybere skupina, tak nekomu jinemu se vybere pouze entita. Kdyz skupinu zkopirujete, tak vznikne automaticky nova "anonymni", coz manipulaci a editaci takto vznikle skupiny dale znesnadnuje. Skupiny jsou dle meho nazoru trochu nedotazene. Urcite nejsou tak dulezite jako treba v Corelu apod. Podle meho nazoru se hodi pro jednorazovy opakovany vyber nekolika entit. Pro vypinac bych pouzil blok.