Zobrazit plnou verzi příspěvku: Aktualizace dat excel

petrik11
16.01.2018, 14:38
Zdravím,mám vytvořený blok s atributy pro popisku místností. Vyextrahoval jsem potřebná data do excelu, abych doplnil další údaje (jako povrh podlahy, atd.). Následně jsem potřeboval změnit velikost místností a tak tedy potřebuji do tabulky v excelu dostat aktuální plochu místností se zachováním doplňujících údajů.Lze to nějak?Snažil jsem se toho docílit pomocí AKTIALIZUJDATSPOJ (http://www.cadforum.cz/cadforum/jak-vyvolat-aktualizaci-tabulky-extrakce-dat-tip8678) ale nevím, jak s tímto příkazem zaktualizovat data v externí tabulce.Děkuji za rady

Vladimír Michl
16.01.2018, 17:16
Myslíte jako aby AutoCAD zapisoval do již existující tabulky v Excelu? To nejde, ale existují na to postupy v Excelu.

petrik11
16.01.2018, 17:30
Ano aby AutoCAD aktualizoval data v již existující tabulce v Excelu.O jaké postupy se prosím v Excelu jedná?

Vladimír Michl
16.01.2018, 17:38
Jde o propojení tabulek přes společný klíč (např. kód místnosti). Používá se pro číselníky a další aplikace s tabulkovými daty. Viz např. https://support.office.com/en-gb/article/create-a-relationship-between-tables-in-excel-fe1b6be7-1d85-4add-a629-8a3848820be3

petrik11
16.01.2018, 17:46
To, ale nastavuji při extraxci dat v autocad. Tam přeci mohu napojit data z excelu na extrahovaná data, podle schodného sloupce, který obsahuje unikátní hodnoty (klíč).Nebo se tato možnost, o které píšete uplaťnuje jinak?Nenapadá mě, jak unikátní klíč využít na aktualizaci již vytvořené tabulky.Jedině mít extrahovaná data v tabulce přímo v autocadu a k nim jen přes primární klíč přiřadit dodatečné údaje.V tu chvíli mám ale zde dva problémy. Jeden je formátování a vzorce, kdy potřebuji na konci tabulky uvést celkovou plochu, tedy přidat ještě jeden řádek. To pomocí primárního klíče nedám. Následně potřebuji, pokud je někde stejný povrh jak u stěn nepo podlahy, tak aby buňky byli spojené. Není potřeba duplicitně vypisovat stejné povchy.

Vladimír Michl
16.01.2018, 18:08
Nerozumím - buď tedy máte už v AutoCADu propojené s daty DWG-extrakce (stejným principem) data z "číselníku" (např. zodpovědná osoba, podlahová krytina...). Pak se tabulka (ve výkresu i v XLS) aktualizuje "sama", resp. dle tipu 8678. Anebo máte data propojená až v Excelu a pak je třeba použít klasické Excel funkce pro relaci dvou či více tabulek.

petrik11
16.01.2018, 20:11
Pokusím se to znova vysvětlit.Použiji extrakci dat v autocadu a data nechám autocad uložit do externího souboru .xls. Tento soubor následně doplním o informace o podlaze a stěnách.Následně tuto upravenou tabulku vkládám do rozvržení.Nemohu tedy využít žádnou funkci v excelu, abych získal aktuální data z autocadu (z atributů bloku místností) a uložil je do této upravené tabulky.Proto se ptám, zdali jde nějak znovu vyseparovat data z bloků a uložit je do již existující a upravené tabulky v excelu.Tedy aby se aktualizovala jen plocha místností popřípadě jejich název. Žádnou místnost nepřidávám ani neubírám.__Pokud využiji možnost extrahovaná data rovnou vložit do tabulky v autocadu, tak data jdou snadno aktualizovat. Jen že tam nedostanu další doplňující informace. Pokud takovouto tabulku rozšířím o excel tabulku, tak nelze vše pořádně naformátovat. A pokud bych vše zdlouhavě naformátoval, tak hned při další aktualizaci se formát stejně změní na základní. Tedy žádná buňka nebude sloučená. 

Vladimír Michl
16.01.2018, 20:20
Aha, už rozumím lépe. Ale pokud je cílem zobrazit tabulku v rozvržení, je potřeba to ukládání do XLS? Pokud by nebylo nutné, aktualizace i připojení "číselníku" by fungovaly.

petrik11
16.01.2018, 20:28
No já to zkoušel právě rovnou vložit do autocadu a propojit přes jedinečná čísla místností.Ovšem jak jsem již psal výše, tak je problém s tím, že se sice vše správně přiřadí, ale já mám třeba koberec ve 3x místnostech. Tak že jsem buňky pro tyto místnosti sloučil a uvedl informace o podlaze, abych zbytečně neměl duplicitní řádky.Ovšem při spojení buněk autocad a excel podle jedinečného klíče, k sjednocení těchto buněk nedojde a jsou tedy prázdné. Následně, když bych zdlouhavě tyto buňky v autocadu pospojoval, tak při jakékoliv aktualizaci (nové extraxci) dat se zase buňky rozpojí.Bohužel je tu ještě jeden problém a to je, vložením jednoho řádku navíc, kde bude celková plocha jednotlivého podlaží.__Natož, když vyexportuji data do .xls a tam udělám potřebné formátování a pak následně tuto tabulku vložím do autocadu, tak mi formátování zůstane, ale nefunguje aktualizace z atributů. Musel bych vše aktualizovat ručně. Což si říká o nějaké přehlédnutí a chybu.

Ondřej Urban
17.01.2018, 08:53

Dobré ránko,napadlo mě použít list XLS navíc. Na 1 mám export z autocad - aktualizovatelný, na 2 v A1 "=List1!A1" a vzorec roztáhnu, upravím formátování, přidám řádek... dle potřeby. A tuto tab, z listu 2, vložím do rozvržení.... Ale vyzkoušené to nemám :-( pěknej den Ondřej

petrik11
17.01.2018, 09:32
Ahoj Ondřeji, tohle mě taky napadlo, ale tady jde o to, že nejde (nevím aspoň jak) poslat aktualizovaná data z autocadu do již existujícího .XLS souboru.Pokud víš jak zaktualizovat data z autocadu do .XLS souboru, tak budu rád za radu.

Vladimír Michl
17.01.2018, 10:10

Pokud jsou v tom XLS souboru provedeny Excelem nějaké úpravy, slučování a podobně, není jiná cesta než nástroji Excelu propojit 2 či více tabulek - zdrojovou generovanou/aktualizovanou AutoCADem, výslednou/přeformátovanou tabulku vloženou/propojenou do rozvržení v DWG a případný "číselník" (pomocná data). V závislosti na rozsahu úprav by možná šlo zachovat dynamičnost celého propojení.

petrik11
17.01.2018, 10:13
Tak mám jeden soubor .xls kde se aktualizují data.Mám ovšem problém, že vše co autocad vyseparuje, tak uloží s apostrofem a tedy i číslo excel vyhodnocuje jako text.Nemohu tedy použít funkci suma, abych mohl plochy místností jednoduše sečíst.Jde nějak zamezit, aby při ukládání dat z autocadu se před číslo vkládal apostrof? Zkoušel jsem při exportování sloupci s plochou nastavit formát desetiné číslo, ale stejně v excelu je stále apostrof.
petrik112018-01-17 11:01:12