Zobrazit plnou verzi příspěvku: Automatické kótování a schodiště

Mikemamm
29.03.2010, 00:28
Zdravím, velmi mne zaujaly některé funkce v CADKONu.
1) automatické kótování, kde stačí udělat čáru přes veškeré konstrukce a poté určit jestli bude kóta vodorovně či svisle, je to podstatně lepší než automatické kótování v plném cadu a hlavně v LT není. Není náhodou nějaká lisp aplikace podobná tomuto kótování? Nejlépe jestli náhodou není něco i pro LTčko ?
2) rychlá konstrukce schodiště, také velmi přínosná funkce, zase stejná otázka, není něco pro LT či nějaká lisp ?

Některé funkce v CADKONU jsou velmi zajímavé, avšak se mi nelíbí spousta zbytečných věcí zde a dosti zpomalený cad díky cadkonu. Hodily by se jen některé funkce, ale nevím jestli je vůbec něco možné do LT dostat.
Děkuji za každý názor.

Vladimír Michl
29.03.2010, 08:01
ad1) Stejná funce je i v holém AutoCADu (a od verze 2011 i v LT): [CMD]RKÓTY[/CMD] Napříč
 
ad 2) podstatně rozsáhlejší možnosti konstrukce schodišť má už rovnou stavařský AutoCAD - AutoCAD Architecture

Mikemamm
29.03.2010, 10:53
Zkusil jsem si stahnout studentskou verzi ADT a neni mi jasnych vice veci, ale ohledne konstrukce schodiste, jak se zde nastavuje vykresleni stupnu skryte nad rovinou rezu (dvojcerchovana) ? dekuji

Pavel Homan
29.03.2010, 12:09
To lze nastavit ve vlastnostech zobrazení schodiště. Respektive ve Správci zobrazení upravíte reprezentaci schodiště například pro aktuální konfiguraci zobrazení. Nebo jen vyberte objekt schodiště a v místní nabídce zvolte Upravit zobrazení objektu.

Mikemamm
29.03.2010, 16:47
Dekuji, podívám se na to.

Mikemamm
29.03.2010, 23:17
Ještě mám dotaz ohledně automatického kótování v autocadu 2009. Pokud vyberu prvky, které chci zakótovat a poté mi to nabízí kótu buď vodorovně nebo svisle, která se "přehazuje" podle polohy kurzoru, jde nějak přímo v tu chvíli nastavit např vertikální kóta, aby se mi nepřehazovala na horizontální ? Protože je to dosti nepohodlné, když potřebuji tyto kóty zrovna v tom místě kde se mi to přehodí automaticky do druhého, na něj kolmého směru. Pak je jediná možnost tyto kóty např umístit vně objetku a poté posunout dovnitř, ale tím ztratím kótovací body prvků a po jedné kótě to nemá smysl upravovat.
Takže otázka zní, zda lze určit v jakém směru bude kótovací linie ? Nebo jak posunout množství kót, aby se neposunuly kótovací body ?