Zobrazit plnou verzi příspěvku: export do dwg

icezero79
15.03.2014, 19:45
ahoj všem...tak nějak jsem narazil na následující zádrhel - spíš jen vlastní neumění - a potřeboval bych poradit, prosím kreslím většinu projektů v Inventoru a občas se mi stane že je pro kontrolu potřebuju převést do dwg, aby mi je překontroloval člověk, který má s danými výrobky poměrně hodně zkušeností. problém je v tom že má jen klasický AutoCad. bohužel je tu problém že pro CAD máme šablonu, kde je jasně přiřazeno, který objekt má přijít do jaké vrstvy (obrys, neviditelný čáry, osy....) Takže postupuju tak, že mám vytvořený model, k němu udělám v inventoru výkres a ten klasicky uložím, abych ho měl pro sebe. Přes Export do DWG pak uložím znovu jako výkres aplikace Autocad. V nastavení exportu si zvolím šablonu do jaký má být export proveden a to že chci exportovat do modelového prostoru... Export proběhne OK a výkres jde otevřít v pohodě. ale aby byl úplně košér potřeboval bych mít vše ve správných vrstvách. V tuhle chvíli nevím jak to nastavit tak to dělám trošku oklikou. prostě otevřu editor vrstev, v něm najdu vrstvu z inventoru - třeba Viditelné hrany - a dám smazat. Samozřejmě že mi vyskočí hláška, o tom že mazat vrstvy ve kterých něco je nejde a tak prostě všechno co v ní je přesunu do vrstvy do který patří v Mechanicalu. Tím mám pak  všechno ve správných vrstvách, ale přijde mi to jako trošku hloupý a neefektivní řešení. Neporadil by někdo rozumnější postup???

Cheff
17.03.2014, 10:59
No lepší postup - to je těžké. Ze Solidu to jde krásně, v rámci jednoho výrobce narazíte - též se s tím peru. Každopádně na výsledné "dočištění" v ACADu používám několik urychlujících kliček.1) Je základ připravit již v Inv - co hladina v ACADu to jiná BARVA modelu (sestavy).Vytvářet v Inv hladiny dle ACADu není příliš smysluplné (v rámci problému viditelných/neviditelných hran)2) Export do ACADu a "rozhození" do hladin dle připravených barev pomocí fce "Filter" = Snadný výběr všech entit se stejnou vlastností/tmy - Z výběru "filtru" smažu veškeré jiné vlastnosti kromě barvy, která musí být dostatečně "kontrastní" od jiných, aby výběr proběhl vpořádku (různé odstíny jedné barvy to nemusí vyhodnotit správně - záleží jak je Inv převede do ACADu...)3) Dočištění: overkill (likvidace násobných entit) a purge (čisti)Nejspíš by na toto šel napsat i lisp, ale to jde bohužel mimo mě.

Mrázek
17.03.2014, 11:04
Pokud generujete dwg-čko jen z důvodu kontroly, tak snad takovéto formality nejsou důležité?!?

Vladimír Michl
17.03.2014, 11:10

Možná by pomohlo mapování hladin (soubor .INI) v Inventoru nebo spíš převodník hladin [CMD]PŘEVEĎHLADINU[/CMD] v AutoCADu.

horalek
17.03.2014, 11:18
Osobně mám ověřeno, že je vhodné si hladiny připravit již v Inventoru a pomocí "výchozí nastavení objektu" v Editoru stylů si přepínat mezi nastavením pro AutoCAD a Inventorem (pokud chcete mít různé hladiny/chování objektů). Takto se přepínají objekty podle typu (viditelná/neviditelná/tangent/.. čáry, texty, kóty, .... ) Při exportu do AutoCADu tak získáte objekty ve správných hladinách / barvách/ typech čar.  

Cheff
17.03.2014, 11:32
Mohl byste toto prosím více popsat? - Já běžně řeším problém hladiny, která není specifická pro entity, ale např. pro zařízení. Tedy jedna hladina mi pokrývá jak neviditelné, tak viditelné entity. A právě pokrytí neviditelných a viditelných entit v jednom pohledu mi dělá problém - znám pouze klasické zobrazení hladin pro Inv, kde se entita chová dle hladiny (resp. ručně změněných vlastností). A právě toto se mi v Inv nedaří "rozumě" ošetřit abych mohl mít vše připravené v INV. - Ruční vyklikávání a úprávu vlastností takto vybraných entit neberu jako řešení. (AIP 2013)