Zobrazit plnou verzi příspěvku: Forma

Petra-EPS
25.11.2009, 21:15
Zdarek, poradi mi nekdo?Mam kompresor a potrebuji udelat obal na neho z polystyrenu. Kompresor bude celý "potopen" v obalu a musi sedet jen na 3 plochách ("obélníkových nohách") a ostatní plochy komperesoru se obalu nesmí dotýkat, tudíž tam musí být vůle... Jak ho tedy mám obtisknout a k tomu přidat vůli a na potřebných míste vůli zrušit ? DíkyPetraPS. mám jen model ve .STP

Mrázek
26.11.2009, 08:07
1. Načtěte si STP a uložte jako IPT
2. Vymodelujte si vnější obrasy polystyrenu
3. Vytvořte sestavu z obalu a kompresoru
4. Založte nový part, ukončete náčrt a zvolte příkaz "odvozená součást".
5. Obal nechte +, komresor označte - (odečíst)
6. Pomocí prostředků Inventoru (např. Zesílení/odsazení) si dotvořte tvar vnitřní dutiny

horalek
26.11.2009, 14:24
Předpokládám, že model má na povrchu řadu drobných geomteriíí, děr a podobně. Doporučuji z modelu nejprve vytvořit "obal" nejlépe pomocí "odvozené součásti". Zde si můžete nastavit zaslepení děr a malých geomterií, zároveň se i vyplní vnitřek sestavy plným materiálem.
Vznikne tak jednoduchý model, který pak zvětšíte např. odsazením plochy, jak píše pan Mrázek. Zesílení plochy z zjednodušeného modelu je rychlejší a jednodušší na výpočet.
Měřítko by asi vhodné nebylo.
 
Odečtení můžete udělat buďto podle popisu pana Mrázka, pomocí práce s "tělesy". Nebo je možné kopírovat těleso do druhého a pod.
 
 

Mrázek
26.11.2009, 14:41
Vzhledem k tomu, že Petra neuvádí verzi Inventoru, radil jsem osvědčený "starý" způsob. Práci s tělesy (bodies) a boolovské operace mezi nimi umožňuje (jestli se nemýlím) až verze 2010.
Jinak - když to po sobě čtu, pan František by si na nás "smlsnul". Já mám v příspěvku komresor a pan Horálek geomterii. Ale to už tak na světě chodí - člověk chce pomoci, ale čas tlačí každého...

Petra-EPS
28.11.2009, 16:31
Mam invetor 07... Děkuji za návod, našla jsem i zde http://newsletters.hagerman.com/newsletters/ebul47-Tips.htm  , ale porad mi to nejde... Nebyli by ste prosim tak hodni a nezkusili to? Tady je odkaz na kompresor http://leteckaposta.cz/628675522Děkuji P.Petra-EPS2009-11-28 16:46:19

Mrázek
30.11.2009, 09:06
1. Inventor 07 neexistuje, máte na mysli Inventor 11 (předchozí verze Inventoru 2008)? Smůla je v tom, že i když by vám někdo pomohl, musí to být ve stejné nebo nižší verzi, jinak nenačtete data i s historií (já používám Inv. 2008)
2. Co vám nejde? - vytvoření odvozené součásti, úpravy stávajícího modelu, zesílení plochy, ...? Zda byla funkce zesílení plochy i ve verzi 11, to nevím, funkce pro práci s tělesy (o kterých psal pan Horálek) ani nehledejte - ty jsou až v poslední verzi. Ostatní by mělo jít, ale bude to piplačka, protože model je dost složitý. Ale musíte jít postupně standardními funkcemi Inventoru - např. řemenici bych obalil válcem (v rovině čela řemenice promítnout vnější obrys průměru řemenice a ten vytáhnout), připevňovací příruby zase nějakým kvádrem. Máte štěstí, že model má pouze vnější tvary, taže se nemusíte starat o "střeva". Až si dostatečně pohrajete s úpravou tělesa, tak udělat finálně obtisk do plystyrénu pomocí odvozené součásti bude bez problémů - to si zkuste na nějakém jednoduchém příkladu (obtiskněte si třeba kouli do kvádru) - to už je jenom rutinní postup.