Zobrazit plnou verzi příspěvku: Grafická karta pro Inventor

Nekovář
06.11.2008, 10:34
Ještě mám jeden dotaz. Mám docela pomalý počítač (P4 1.5 GHz, 1 GB RAM) a když otevřu větší sestavu je práce s ní hrozně pomalá. Pomůže mi lepší grafická karta? Jakou bych si měl koupit?

radimekk
06.11.2008, 11:16
záleží jakou verzi Inventoru máte, jaké jsou její HW požadavky (jestli váš PC je splňuje) a jak velké jsou ty vaše větší sestavy.

Ľubomír Pápay
06.11.2008, 11:17
Záleží od toho akú verziu inventoru používate a aké veľké zostavy robíte...ale celkovo, taký počítač používať na Inventor...radšej by som ho vymenil za niečo aktuálne...

Vladimír Michl
06.11.2008, 11:59
Lepší grafická karta v tomto případě asi moc nepomůže. To bude chtít výkonnější stroj.
Viz třeba probíhající akce HP CAD mašina.

Ľubomír Pápay
06.11.2008, 12:44

[QUOTE=Vladimír Michl]Lepší grafická karta v tomto případě asi moc nepomůže. To bude chtít výkonnější stroj.
Viz třeba probíhající akce HP CAD mašina.[/QUOTE]Možno sa p. Michl nahnevá, ale musím sa podeliť o skúsenisť s mašinami HP.Vypočul som rady(aj od Xanadu) a povedal som si že na poriadnu robotu treba poriadnu mašinu. Tak som vymenil skladačku za 80000 za značkovú stanicu HPxw6400. Už pri prvom zapnutí sa zasekla. Nejak to chlapik rozbehol, aby sa vôbec vygeneroval operačný systém...Potom to samozrejme blblo...vymenili na tom všetko čo vymeniť šlo. Snáď len krabicu nie...Po 2 mesiacoch mi došli nervy tak som im to vrátil.Potom som v inej firme kúpil rovnakú stanicu. Fungovala. Asi tak cca 6mesiacov, bez problémov. Potom sa začali občasné problémy pri štarte biosu, nevysvetliteľné runtime errory, neschopnosť využívať/používať grafickú kartu Qudro FX3500...atď. Zajtra mi tam prídu vymeniť matičnú dosku...Som zvedavý ako to pomôže.A ako bonus mi bolo povedané, aby som si kompletne zazálohoval oba fyzické hardisky, lebo nezaručujú že to po ich oprave pôjde(teda že stanica vôbec nabehne, lebo nebude poznať disky - k vôli raidovemu poľu)To je sila, tak ja si kúpim drahý stroj aby som práve takéto problémy nemal a autorizovaný servis si dovolí zahlásiť to čo si nedovolí zahlásiť žiadny malý "amatér", ktorý skladá počítače podľa Vášho želania...Môj záver:Stanicu od HP už nikdy, nikdy v živote! Keď vtáčka lapajú ....Aspoň trošku som si uľavil.

Pavel Žáček
06.11.2008, 13:11
Dovolím si na to reagovat. Po cca 12 letech používání hardware od HP (PC, monitory, displeje, servery, tiskárny,plotry) si nevzpomíním na žádnou poruchu hw, kterou by bylo třeba nějak řešit. Jednou odešel disk asi po 6 letech používání, ale delší dobu před tím začal být hlučný, takže jsme ho vklidu plánovaně vyměnili. Jsme malá firma, kde používáme 4 až 5 PC (v průběhu let se to mění) a 1 server, plotr, tiskárny) Za léta se jich už vystřídalo dost, jak postupně zastarávaly nebo se opotřebovávaly, ale vždy byly funkční. Kromě současného serveru FujitsuSiemens jsme asi niky neměli nic jiného než HP.

Charlee
06.11.2008, 14:05
Abych doplnil další názor, do naší firmy dodává jen Dell a nevidím rozdíl mezi značkovým a skládaným pc. Jedinou výhodu u značkového pc vidím, dle své zkušenosti, v perfektním servisu. Opravdu se mi zdá že záleží na každém kuse jestli je nebo není problémový. Doma mám skládaný a perfekt, v práci mam dell a perfekt. Kolega má doma skládaný a sem tam chybka, v práci dell a sem tam problém.

Drobek81
06.11.2008, 14:16
V práci mám Lenovo, kde garantují servis do 24h. Po necelém roce odešel HDD a do 24h oznámili, že stejný již nemají skladem a že ho objednají od jinud. Tak se to protáhlo na 4dny ale jinak v pohodě. Doma mám skládačku s trochu jinými parametry než PC v práci a maximální spokojenost. Větší sestavy otevírám raději už jen doma. Ale že by byl někdy jiný problém než ztráta dat, tak to ani ne. Doma mám pro jistotu dva stejné disky a zrcadlené.

VlJanecek
06.11.2008, 14:35
My jsme před časem testovali noname skládačky (Autocont) a stanice HP. Rozdíl byl tehdy výrazný - i když měly stanice HP papírově horší parametry (procesor, grafika), byly v Inventoru podstatně rychlejší než ty Autoconty. Spolehlivost porovnat neumím, ale tehdy jsme vzali ty HP stanice, už jsme je i obnovili a jsme s nimi stále spokojení. Žádné poruchy.

Drobek81
06.11.2008, 15:03
Ono není skládačka jako skládačka...ale to je o financích, domů si těžko pořídím HP, do práce je mi to jedno. 

Jiří Plávek
06.11.2008, 15:46
Já sice nepoužívám Inventor, ale zkušenosti s HP mám podobné jako ostatní. Bez problémů.Na 3D CAD ale doporučuju stanici, ne kancelářský počítač. A když vidím tu 3D "mašinu" i s LCDčkem za 20 tis. tak je to už i na domů

hoboj
06.11.2008, 18:31
Na graficke karte zas az tak nezalezi, hlavne, aby byl rychlej procesor a hodne ramek, protoze kdyz je malo, tak je to pomaly a nekdy to i padaSamozrejme, ze je nejlepsi, kdyz je vsechno co nejlepsi, potom aspon nejsou problemy...Mejte se krasne

Drobek81
07.11.2008, 08:47

[QUOTE=Jiří Plávek]Já sice nepoužívám Inventor, ale zkušenosti s HP mám podobné jako ostatní. Bez problémů.Na 3D CAD ale doporučuju stanici, ne kancelářský počítač. A když vidím tu 3D "mašinu" i s LCDčkem za 20 tis. tak je to už i na domů [/QUOTE]Když sem si kupoval PC domů, stál od HP se slabšími parametry přes 60tis. Což sem nebyl ochotný obětovat a investoval sem jen polovinu. Ale jak říkám, rozhodující pro mne byla cena a kupodivu to nepadá  , nemám dokonce ani problém se sestavou nad 3000dílů. Dnes ceny šly rapidně dolů, třeba můj PC je možné koupit za polovinu ale neberu to tak, prostě ještě rok dva vydrží a zase se obmění. A nejedná se o kancelářský PC, ještě pořád je schopný konkurovat druhé nabídce Prostě kdo chce PC do firmy, vyplatí se mu koupit doporučený PC, kdo chce domů, může se spokojit s tou slabší variantou pokud nedělá větší sestavy a nebo ušetřit a koupit si něco mezi

K4my
07.11.2008, 08:48



abych se take zapojil.Zkusenosti novopravicove doby jsou takove.HP sestavy pro inventor a jine podbne cad systemy: Balik za 80K, 50% prislusentvi co je v sade dodavana je k nicemu a nikdy to pro inventor nikdo nevyuzije, vetracky kabliky, drzacky, redukce, navic jednotlive komponenty se daji koupit za polovicni cenu i se zarukou na jednotlive dily... Vysledne clovek zjisti ze usetril 40 tisic co radeji razi do softwaru. Jedine co to chce, je byt aspon trosku informatiky znaly... Inventor vazne nevyzaduje zadne extremni masiny.... On jen potrebuje neco prumerneho na vypocty, ale hlavne rychle a velke pameti.... Aneb polozka za nekolik stovek...Jeste doplnim, ze pro modelovani je skoda penez za nejakou Quatro kartu..... dnes uz opravdu vystaci i klasicke standarty.... Inventor uz dobre pracuje jak s D3D tak is OpenGl... a neznam kartu ktera by aspon v jednom pripade nefungovala jako ohen.2Drobek: Dovolim si oponovat. "Doporuceny HW to je proto, protoze nekdo chce zvysit prodejnost" "zkus nabizet jako prodejce PC sestavu za 80 tisic bez zarazeni do kategorie Pracovni stanice (ono nejde o nic jineho nez o PC, ci laptop) a BEZ Doporuceni. Budes se celkem divit jak o to poklesne zajem, a to drtive.... Protoze clovek bude potom merit... Bude nad tim premyslet a dojde k tomu, ze stejny vypocetni a graficky vykon mu da sestava za 20..... snad jedine pozitivum byva ze tyto stanice byvaji opravdu tichoucke masinky, coz jde i doma poskladat, ale chce to praci a stesti pri vyberu.Jen dodatek- ceny jsou smyslene a absurdni... neberte je proto vazne, tim nechci nikoho poskozovat, myslim si ze i samotne HP si uvedomilo co dela a na cem vydelava.... U xanadu se daji sehnat nektere slusne sestavy, ostatne vzdy to stoji za zvazeni (zda si to nesehnat jednotlive) to jest cele co jsem chtel rici :-)
K4my2008-11-07 09:02:15

VlJanecek
07.11.2008, 11:00
Já bych řekl že jsem trochu informatiky znalý. Hlavně jsem ale konstruktér a žádné držáčky a kablíky v počítači a schánění kde je koupit levněji rozhodně řešit nechci. Možná to někoho baví, ale já radši maluju. To mi vydělá víc než možná ušetřím na kablíku. Se zpochybňováním rozdílů grafiky a stanic také nesouhlasím, mám s tím vlastní zkušenosti a zrovna v Inventoru.Nakonec nevím z jakých vycházíte cen, ale pokud bych při posledním nákupu 3D stanice HP já měl ušetřit 40 tisíc, tak za ní platí dodavatel mně, ne já jemu.

Drobek81
07.11.2008, 12:09

[QUOTE=VlJanecek]Já bych řekl že jsem trochu informatiky znalý. Hlavně jsem ale konstruktér a žádné držáčky a kablíky v počítači a schánění kde je koupit levněji rozhodně řešit nechci. Možná to někoho baví, ale já radši maluju. To mi vydělá víc než možná ušetřím na kablíku. Se zpochybňováním rozdílů grafiky a stanic také nesouhlasím, mám s tím vlastní zkušenosti a zrovna v Inventoru.Nakonec nevím z jakých vycházíte cen, ale pokud bych při posledním nákupu 3D stanice HP já měl ušetřit 40 tisíc, tak za ní platí dodavatel mně, ne já jemu.[/QUOTE]Tak je jasné, že jestli někdo nemá přehled nebo tomu moc nerozumí, tak pro něj jsou právě tyto sestavy ideálním řešením. Mně šlo třebas o to, koupit levnější sestavu i za cenu toho, že nebude mít na sobě nálepku třebas HP (i když výrobce komponent je stejný). Prostě nechci platit tisice za nálepku když navíc počítač používám doma a kupuju ho za své a nikde si ho neodepisuji. Dají se poskládat různé PC, pokud bych dělal jen malé sestavy a nemusel někdy řešit ty velké, pak se spokojím i s nabízenou "mašinou" a budu z toho mít určitě také dobrý pocit

VlJanecek
07.11.2008, 14:02
Já si myslím že těch možná 10% navíc platíte ne za nálepku (po té taky zase tolik netoužím), ale za to že ta stanice funguje rychleji, že tu samou stanici už někdo v Inventoru otestoval, že to nepadá a že to i za dva roky bude mít kdo a jak opravit.Jinak ta "mašina" mi nepřijde jen na malé sestavy. Je to čtyřjádro 3 Ghz, 8GB RAM, 1TB disk a FX1700 - to by podle mně mělo zvládnout i docela velké sestavy.

Drobek81
07.11.2008, 22:00

[QUOTE=VlJanecek]Já si myslím že těch možná 10% navíc platíte ne za nálepku (po té taky zase tolik netoužím), ale za to že ta stanice funguje rychleji, že tu samou stanici už někdo v Inventoru otestoval, že to nepadá a že to i za dva roky bude mít kdo a jak opravit.Jinak ta "mašina" mi nepřijde jen na malé sestavy. Je to čtyřjádro 3 Ghz, 8GB RAM, 1TB disk a FX1700 - to by podle mně mělo zvládnout i docela velké sestavy.[/QUOTE]Nevím, proč by měla některá stanice jedné firmy běžet rychleji než druhá s lepšími parametry od firmy jiné...to se mi zdá být docela paradox. Osobně nemám problém na skládaném PC (ona už není doba kdy vrcholem techniky bylo PI/133 a musely se použít jen určité komponenty, jinak to nespolupracovalo). Pokud je dobrá základová deska, pak nemuže být problém s ostatními komponenty a je to jen na uživateli, jaké parametry si vybere.Když jsem pořizoval PC tak s alespoň přibližnými parametry byla cena od HP na +- trojnásobku(tj. dokonce >100% ). Pokud myslíte, že ušetříte jen 10%, pak je dobré si přečíst, za jakých podmínek akční ceny platí. Stanice o které píšete je sice za cca 41500kč ale je k tomu potřeba připočíst nějakou tu "korunu" za software. Nevím už jak to napsat lépe, prostě kdo neřeší finance, pořídí si software i s PC. Osobně jsem se nedostal na sazbu 10000kč/h(ale i tak bych si vybral PC dle mých požadavků-už jen 1T disk mi nevyhovuje, když už tak 2x0,5T) takže je pro mne pořád lepší ty dvě hodiny obětovat výběru a nakonfigurování sestavy (a k ušetření 20tkč )

VlJanecek
10.11.2008, 11:21
Ten paradox je ale bohužel pravdivý. Máte pravdu že už dneska všechny komponenty nějak spolupracují (pokud není moc teplo nebo nespustíte nějaký náročný software), ale jde právě o to jak rychle spolupracují.Kupovali jsme nedávno stanice HP ještě bez té akce Mašina a ceny noname PC také zhruba vím. A můžu vás ubezpečit, že ten rozdíl nebyl žádný trojnásobek ani dvojnásobek ani jedenapůlnásobek ani 20 tisíc. Ale možná před mnoha roky to tak bylo.Finance řešíme (asi jako každý) a právě proto si pořizujeme software i s PC.

Radek001
10.11.2008, 12:17
Nechci býti soudcem v téhle diskuzi, ale souhlasím spíš s p.Janečkem. Ona totiž minula nejen doba, kdy vrcholem bylo PI/133, ale taky kdy PC stálo v řádech statitíců. Při dnešních cenách se násobky či desetitisíce na HW honí opravdu hůř. Naopak cena práce i času stoupá, takže ten poměr se prostě mění.
A pokud jde o paradox -i to mohu potvrdit. Právě provádím výběr svého čtvrtého PC pro soukromé užití. Všechny předchozí jsem skládal sám. První dvě chodily dokonce líp než tehdejší značkové stroje srovnatelných parametrů v práci. Bohužel, ten poslední kus mi moc nevyšel a právě s ohledem na cenu, čas i riziko nyní hodně uvažuji o PC s "nálepkou".
R.

Vladimír Michl
10.11.2008, 14:16
Ten "parametrový paradox" máme opravdu potvrzený vlastními testy u nás i u zákazníků (řeč je samozřejmě o základních parametrech typu CPU, frekvence, RAM, disk, grafika) - prostě HP stanice je v CADu rychlejší.
 
Co se týče cen, není dnes rozdíl HP a "noname skládačky" nijak výrazný. Ceny stanic v akci "Xanadu CAD mašina" jsou sice zvýhodněné, ale především těmi službami zdarma, samotná stanice by byla jen o několik procent dražší.
 
PS: disková kapacita 1TB u vyššího modelu je složena ze dvou 500GB disků

K4my
12.11.2008, 16:31
pane janecek, ja samozrejme tyto veci nepopiram, proto tyto sestavy existuji, jako balik ktery rychle poridite ihned funguje, a mate podporu. To vse za nejaky "pro firmu zanedbatelny" peniz. O tom zadna, ja bych jako podnikatel uvazoval podobne, ale proc kdyz mate doma Pracovni stanici pro svou potrebu, za tak obrovsky peniz znehodnotit jeho sirsi vyuziti i v jine oblasti nez je 3D modelovani? mluvim o FX karte.... reknete mi jedine objektivni vysvetleni proc vyhazovat penize prave za tento produkt?

VlJanecek
12.11.2008, 16:56
Myslíte kvůli hrám, nebo o jakém znehodnocení mluvíte? Na hry si ale takovouhle stanici podle mně nikdo domů kupovat nebude. Pořád ale nepovažuju 20 tis. za 3D CAD stanici i s velkým LCD za "obrovský peníz".Já vám ale skládání počítačů nevymlouvám. Jen jsem přesvědčený že se to nevyplatí a v důsledku to stojí více peněz.Mimochodem četli jste toto? Teď bude nabídka levných počítačů HP

Ľubomír Pápay
13.11.2008, 09:36

Pekný deň všetkýmkeďže som "vyprovokoval" túto polemiku ohľadom značkových staníc versus skadačiek svojou sťažnosťou na HP stanicu, dovoľujem si aj ja ku tomu ešte niečo dodať. Ja uznávam že dnes tá cena značkovej stanice nie je až tak premrštená ako kedysi. Mám na stale ešte starú skladačku pre Inventor, ktorá ma stála 80k bez monitora. Po troch rokoch som kúpil HPxw6400 so samozrejme lepšími parametrami za rovnakú cenu. Veď aj preto sa mi podarilo presvedčiť šéfstvo aby kúpili hotovú stanicu a nie skladačku. LENŽE! Problém je v tom že už mám druhú stanicuHPxw6400(prvú som musel vrátiť lebo ju neboli schopní spojazdniť) a opäť mám problémy...Po zásahu servisáka mám novú matičnú dosku, o 2G RAM menej(lebo pri výmene MB zistil že  jedna RAM-ka je vadná) a stále to nechodí!!!! Aj teraz píšem vo VGA s rozlíšením 1280x1024 (na 24" šerokoúhlom monitore) lebo keď som ráno stanicu zapol tak začala vrieskať a blikať na červeno...po vytiahnutí sieťového kábla a opätovnom zasunutí sa stanica sama rozbehla, nabootovala sa, ale netuší že má v sebe nVidiu Quadro FX-3500!!! A to sa mi nestalo prvý krát!!!Jednoducho povedané, ja sa sťažujem hlavne na to že tie reči o kvalite a ODBORNOM SERVISE nie sú pravdivé. Ten odborný servis pracuje metódou pokus/omyl. Presne takto isto pracuje aj servis"neodborný". Takže za čo si vlastne priplácam? Vychádza mi to tak že skutočne za tú nálepku...(ešte jedna perlička-so stanicou bol dodaný aj WXP32 mierne upravený firmou HP, spakovaný na disku, ktorý sa mal po zapnutí stanice vygenerovať na HDD. To sa ale korektne neudialo. Samozrejme za prítomnosti servisáka, ktorý novú stanicu doniesol...Keď som to chcel reklamovať na HP, tak mi povedali že na SW sa záruka nevzťahuje, že si za peníze múžu objednat OS na CD...Tak to je silná káva, nemyslíte?)Takže otázku či stanicu HP ešte niekedy kúpiť alebo nekúpiť mám ja už vyriešenú...
Ľubomír Pápay2008-11-13 09:36:59

Drobek81
14.11.2008, 14:25

[QUOTE=VlJanecek]Pořád ale nepovažuju 20 tis. za 3D CAD stanici i s velkým LCD za "obrovský peníz".[/QUOTE]To samozřejmě ne, akorát, že při velkých sestavách to s touto stanicí prostě nezvládnete, nebo spíše bude trvat než se vše načte a budete muset vypínat prvky aby nezatěžovaly PC. Za 20tisíc se nechá poskládat PC i s monitorem 22" s pozorovacímy úhly 178/178 ale bez nutnosti kupovat software nebo jiné služby a hlavně těch 20tisíc je i s DPH...prostě pokud použijete konfigurátor PC od některého dodavatele PC, pak máte zajištěno, že PC je otestovaný a poběží. Chápu, že né každý chce za své peníze co nejlepší PC. Co se servisu týče jsem zde již psal...pokud spočítám ztrátu času než mi vyměnili HDD (kdybych nemohl dělat na svém PC) tak si můžu koupit ještě jeden počítač do zásoby. A to nemluvím o ztrátě dat za poslední 3dny práce

K4my
18.11.2008, 10:15

Jeste si dovolim jedno ofenzivni tvrzeni: (nechci pridavat drevo do ohne)ale veta od pana moderatora, ve stylu paradox se nam potvrdil u zakazniku, kdy v cad systemech bezi karty rychleji, dovolim si oponovat hned ve dvou vecech a to:1) Subjektivni nazory zakazniku pracujiicch na sestavach jsou znacne neobjektivni (vetsinou z jejich neznalosti - ne vsichni konstrukteri a projektanti jsou informatici na moderni spickove urovni - a jejich nadrizeni zpravidla vubec nedokazi zhodnotit jejich pracovni podminky)2) Tvrzeni CAD, je dosti siroky pojem.... V 3D opodstatneni clovek najde, pokud opomene premrstenou cenu (staci se podivat na novou FX5700 - hotovy zazrak -nvidia bije z posledniho coz je skoda- tyto karty nemaji realnou konkurenci na trhu- a uz pred lety doslo k tomu, ze bezny herni prumysl tento segment predbehl), ovsem v 2D, respektive kontretne autocad, je znacne out.... proc na takovy cad kupovat FX1700 nebo 3500, kdyz jeste pred dvema lety bylo vsem vdusovano ze nej na cad je FX560.... To se v tom 2D (tedy i 3D pokud se nekdo jeste odvazi v autocadu provozovat) neco tak zasadniho zmenilo, ze je treba si tolik priplacet?.... ja bych rekl, ze FX karty mely uplatneni jinde nez u WIN od microsoftu s podporou D3D.... a dodnes to vidim jako prezity segment na trhu......"Prispivam proto, protoze bych rad, aby zde nekdo uz konecne vysvetlil jaka je tedy pravda a proc, nez ze v CADU proste bezi FX karta lepe nez jina a basta!"
K4my2008-11-18 10:16:51

Vladimír Michl
18.11.2008, 10:31
Nevkládejte mi prosím do úst něco co jsem neřekl. Ten příspěvěk se týkal rychlosti CAD stanice HP, nikoliv samotné grafiky. To, že pracovní stanice je rychlejší než noname PC s obdobnými nebo dokonce vyššími základními parametry (rychlost CPU, velikost RAM), je opravdu mnohokrát ověřený fakt (nikoliv subjektivně).
 
Jako "CAD" je zde myšlen 3D CAD - hlavně Inventor, popř. AutoCAD s náročnějšími 3D modely.
 
Plně vybavených, Autodeskem certifikovaných a v Inventoru odzkoušených značkových 3D CAD stanic s 22" LCD monitorem a 3letou zárukou na místě instalace a s předinstalací CADu - za 20 tis.Kč - podle mně na trhu moc nebude, ale je možné, že takové najdete.