Zobrazit plnou verzi příspěvku: hodnoty vazeb v sestavách

Lukáš Záruba
05.12.2007, 13:26
Rád bych věděl, zda se dá určovat hodnota vazby, jako je to třeba u kóty u dílu. Kde si pomocí paremetrů nastavím že tahle hodnota má být tolikrát větší než ta druhá... a při změne hodnoty se mi automaticky přepočítají. Mám sestavený výrobek a jeho další varianty se liší jenom větší vzdáleností několika dílů od sebe.Proto potřebuju hodnoty vazeb určit nějakým vzorcem k jiné vazbě, abych si vystačil s jedním modelem pro více variant. Budu rád za kažkou radu pokud možno co nejpodrobnější.   

Vladimír Michl
05.12.2007, 13:49
Ano, to možné je.
V dialogu Parametry u sestavy ("fx") klepněte na tlačítko Připojit a načtěte si parametry z libovolného jiného IPT či IAM souboru.

Charlee
05.12.2007, 13:50
Verzi 10 už přesně nepamatuju ale určitě to de. Myslí že dvojklik na vazbu ve stromu vyskočí okno Upravit kótu a jméno té kóty (např. d5) a s tím jménem se dá už pracovat jako s parametrem kóty. Nebo v seznamu parametrů je to určitě ale tam je třeba uhodnout který parametr patří k čemu.

Lukáš Záruba
05.12.2007, 14:40
Jo to neni problém mám otevřenou sestavu, poskládanou součást a všechny vazby co tam jsou mám pojmenovaný abych si je neplet. Otevřu
parametr (fx) v komentáři mám přesně popsaný vazby ale prostě něco dělám nebo je špatně. Když si u dílu otevřu parametry, do políčka  hodnoty u d2 napíšu jméno hodnoty d1+10..... Pak při změně d1 se mi mění i d2 podle vzorce a funkuje to bez problémů. U sestavy jsem zvolil stejný postup ale inventor mi píše že hodnota nelze analizovat a nebo když se mi aspoň podaří vzorec napsat tak se sestava ani nehne. Potřebuju aby se mi při změně jednoho parametru ostatní přispůsobyli.
Proto žádám o popis postupu, jelikož jsem samouk mohl jsem něco neudělat nebo přehlídnout     

EuroTec
05.12.2007, 15:05
To je ale divné. Tak jak popisujete u partu to musí fungovat i u sestavy. Jediné co mně napadá je jestli náhodou nemáte ty vzorce nějak navzájem zasmyčkované, to pak Inventor řve, případě jestli si vazby po aktualizaci neodporují.
PS: Po editaci tabulky parametrů musíte sestavu zaktualizovat.

Martin Rebenda
05.12.2007, 15:09
[QUOTE=EuroTec] případě jestli si vazby po aktualizaci neodporují. [/QUOTE]
 
To vidím jako nejpravděpodobnější. Máte tam zřejmě někde chybku ve vzorci, kolize vazeb nebo tak něco...

Radek001
06.12.2007, 06:00
Ještě si musí hrát do noty jednotky (mm*ul) -ale to určitě víte, navíc by vazba fungovala, jenže chybně. Ta chyba ve vzorci se mi taky zdá nejpravděpodobnější.
Navrhuji Vám udělat si jednoduchou sestavu např. jen se dvěma díly a tam si vyzkoušet jak to funguje (principy, možnosti atd) -zkušenosti Vám pomůžou při hledání chyby ve velké sestavě.

Peter M.
06.12.2007, 16:35
JJ - a tohle vsecko mam v excelove tabulce, kde jen menim hodnoty a podle ni se mi pak sestava prekresluje ;-)