Zobrazit plnou verzi příspěvku: HP DJ 111 roll, srovnání výkresů do plochy

Mikemamm
15.01.2011, 16:44
Zdravím, objednal jsem si tento dostupný plotr.
Zajímalo by mne, jestli je možné pomocí nějaké utility poskládat výkresy na roli, abych využil celou šíři (např 2xA3 atd .). Vím, že dražší plotry toto mají, ale nevím jestli je možné pomocí nějaké aplikace tohoto dosáhnout i u této tiskárny.
Dříve jsem měl HP DJ 130 s podavačem bez role, takže jsem to neřešil, ale teď by mě to zajímalo.
Případně nějaká dostupná aplikace, která dokáže poskládat vytvořené např A3 pdf soubory na porisknutelnou plochu A1 atd ... (to se tu myslím už řešilo, ale žádný program zatím nevidím)
Děkuji

Rostislav Říha
15.01.2011, 17:24
o specializovaném programu nevím, ale napadá mne taková "prasárna": vytisknout výkresy do PNG (možná by šlo i PDF) a pak v ACDSee nebo podobném prohlížeči dát tisk více souborů na jedné stránce - u ACDSee lze nastavení rozestupů mezi "dlaždicemi" jednotlivých výkresů a velikost okrajů uložit, takže byste si mohl vyladit, kolik to má být, aby výkresy vypadly správně velké a pak to nastavení uložit.

Mikemamm
15.01.2011, 20:19
Tak to tedy není zrovna to co jsem chtel slyset :(
To co podporuji drazsi plotry, tak je aplikace primo k nim urcena nebo lze tuto aplikaci pouzit i na jiny ploter ? Nevim jestli to musí plotr v ovladačích podporovat nebo je to čistá aplikace ?

Rostislav Říha
15.01.2011, 20:31
[QUOTE=Mikemamm]Tak to tedy není zrovna to co jsem chtel slyset :( [/QUOTE]
na jednu stranu chápu, na druhou nemohu než podotknout: chtěl jste přece řešení, ne?:-)
mějte na paměti: mohl jste si koupit dražší plotr a neudělal jste to... tohle je část ceny.Rostislav Říha2011-01-15 20:32:24

Mikemamm
15.01.2011, 21:10
Ano rozumím, jen zkouším hledat přívětivější řešení. Plotr jsem si koupil na konec studia a uvidím co po studiu s ním - proto jsem volil tuto variantu, i tak je to vcelku dost.

vbehun
15.01.2011, 22:01
Pokud jde jen o PDF soubory, ty lze podložit do AutoCadu a manuálně vhodně uspořádat na rozvržení šířky A1.
A pokud už máte plotter s rolí, nic vám nebrání vytvořit si rozvržení šířky A1 s délkou třeba 3 metry a tisknout jenom potištěnou plochu.
Pomocí prográmku HP Instant Printing Utility (HP IPU) můžete PDF (a také PPT, HPGL, DWF, TIFF a JPG soubory) vytisknout přímo na plotter, nebo s pluginem HP IPU tisknout přímo z aplikací Microsoft Office.
HP IPU má nějaké možnosti dodatečné úpravy souborů v tiskové dávce a dovede je otáčet aby se vešly na papír - blíže jsem to nezkoumal - ale jestli dokáže nahradit skutečný nesting jako na dražších plotrech - to asi ne.vbehun2011-01-15 22:03:03

Mikemamm
15.01.2011, 22:40
Máte pravdu, úplně jsem zapomněl tak jednoduché řešení jako vkládání již exportovaných pdf a v cadu si to poskládat - to se mi určitě hodí.
Ano nic tomu nebrání, ale jestli tomu dobře rozumím, tak když potřebuji vytisknout A3, tak potisknu jen polovinu šíře role, což je zbytečné vyhazování papíru a tvořit v rozvržení a skládat si tam výřezy apod se mi nelíbí (jsem zvyklý na rodělená rozvržení - každé jeden výkres)
Takže prozatím je konečná vytisknout do PDF a poté si případně PDF poskládat do nového cad souboru a tisknout. Děkuji, aspoň již něco schůdnějšího.
P.S. Na plotru A1 se to týká hlavně A3 a menších, případně nestandartních rozměrů a skládání nich do plochy na ušetření papíru - něco vodorovně něco svisle, však to všichni dozajista znáte.

Rostislav Říha
16.01.2011, 00:35
[QUOTE=Mikemamm]Máte pravdu, úplně jsem zapomněl tak jednoduché řešení jako vkládání již exportovaných pdf a v cadu si to poskládat - to se mi určitě hodí.[/QUOTE]
Skládat manuálně v CADu mi přijde pracnější, než nechat to složit ACDSee automaticky. Ale asi je to věc vkusu.

Mikemamm
16.01.2011, 10:58
ano to ano, ale pokud budu mit nejake vykresy na delku a nejake na sirku, tak to pak musim stejne poskladat manualne, jedine pokud bych mel vsechny stejne orientovane tak bude ACDSee pohodlnejsi.
ACDSee nemam, takze nemuzu vyzkouset, ale asi si stahnu nejakou zkusebni verzi a vyzkousim to