Zobrazit plnou verzi příspěvku: Inventor s prvky CATIA V5

Maveric_606
30.07.2009, 23:34
Dobrý den,chvíli jsem teď dělal prostředí Catia V5 a zvykl jsem si na několik funkcí. Chtěl bych se zeptat, zda stejného efektu lze docílit i v programu Inventor 2010. 1) Otačení modelem (rotace) stiskem kombinace prostředního tlačítka a pravého tlačítka (kdo poznal Catii ví, očem mluvím... Tento způsob je silně návykový...2)Zobrazení hram v modelu: Chtěl bych ostré hrany mít černou barvou a hranice tečnýh ploch šedou. Je to velice přehledné a jednoduché rozlišení tečně a křivostně navazujících ploch. Děkuji.

JANíčOK
31.07.2009, 00:26
ad 1: Myslím, že to nepôjde zmeniť. Podobný dotaz tu už bol.

Paolo
31.07.2009, 09:02
toto jsou spíše drobnosti na které lze lehce zapomenout používáním 3Dconnexion zařízením, zobrazní tečných hran lze nastavit téměř stejně v obou sw, ale spíše mě zaráží že vám nevadí absence boolenosvkých operací (a to mi vadí opravdu hodně), možností v plochách (abych byl konkrétní, reflect line, combine, intersection, point konkrétně point on curve a mnoho dalších) dále možnosti v radiusech (konkrétně edges to keep, limiting elements) nebo úplně jednoduchý prvek jako vytažení (pad) konkrétně nastavení first and second limit no a v neposlední řadě synchronize tool, když na odlitku prohodím jádra neboli odvozenou součást nebo jak se to jmenuje v AIP tak mi catia umožní velmi lehce ukázat která plocha na původním je plocha na novém modelu ..... Nechci aby to vyznělo že si stěžuji na AIP, je to rozhodně dobrý program a má i své výhody oproti Catii ale jen mě zaráží že vám schází "prkotiny" :)Paolo2009-07-31 09:06:11

Radek Šátka
01.08.2009, 12:55
Tuším, že Dassault Systemes (Catia) má to zoomování, rotaci a posun na myši dokonce patentovanou. Takže u Inventoru se toho asi nikdy nedočkáme. Taky sem si na to zvykl dost rychle. U Inventoru, když není k dispozici nějaký 3Dconnexion, je to dost na draka. Ale sem překvapen, že píšete, že se dájí v Catii odlišit hrany tangentní od křivostních. Neměla to být spíše návaznost bodová a tangentní?

Maveric_606
02.08.2009, 15:10

[QUOTE=Paolo]toto jsou spíše drobnosti na které lze lehce zapomenout používáním 3Dconnexion zařízením, zobrazní tečných hran lze nastavit téměř stejně v obou sw, ale spíše mě zaráží že vám nevadí absence boolenosvkých operací (a to mi vadí opravdu hodně), možností v plochách (abych byl konkrétní, reflect line, combine, intersection, point konkrétně point on curve a mnoho dalších) dále možnosti v radiusech (konkrétně edges to keep, limiting elements) nebo úplně jednoduchý prvek jako vytažení (pad) konkrétně nastavení first and second limit no a v neposlední řadě synchronize tool, když na odlitku prohodím jádra neboli odvozenou součást nebo jak se to jmenuje v AIP tak mi catia umožní velmi lehce ukázat která plocha na původním je plocha na novém modelu ..... Nechci aby to vyznělo že si stěžuji na AIP, je to rozhodně dobrý program a má i své výhody oproti Catii ale jen mě zaráží že vám schází "prkotiny" :)[/QUOTE]Ale vadí. A spousta dalších, zde nejmenovaných věcí... Nepředpokládám, žeby se Autodesk někdy Catii vyrovnal... To se od něj asi ani nečeká. A vše co tu jmenujete je přesně stížnost na vývojáře. Ja jen chtěl nastavit pár "prkotin", které by mohly jít. A když už jsme trochu odbočíli: ja v Catii dělám 90% plastových, tvarově složitých součástí a nedokáži pochopit, jak může autodesk ptvrit, že má vylepšenou práci s plasty oproti jiným... Jasně, jdou tam importovat nálitky a žebra... Ale pouze na jednoduché modelové příklady... Na opravdovou práci s tvarovými díly to zatím není... Alespoň pro mne...

Vladimír Michl
03.08.2009, 09:29
Plasty ale nejsou jen modelování, ale i simulace - a tam má Autodesk významný nástroj - Moldflow. Viz např.:
 
[TUBE]http://www.youtube.com/v/5LDXRDWnRNc[/TUBE]

Maveric_606
23.08.2009, 10:06

[QUOTE=Vladimír Michl]Plasty ale nejsou jen modelování, ale i simulace - a tam má Autodesk významný nástroj - Moldflow. Viz např.:
 Nepochybuji, že Autodesk se koupí ANSYSu dostal k zajimávým funkcím pro analýzu. Ale Bavme se o Inventoru. Mobedování v Inventoru má zatím velké nedostatky oproti konkurenci (btw: uživatelské prostředí posledního Inventoru se náramně podobá tomu v SolidWorks 2k9). Přechod z Catie k Inventoru bych považoval za podlou lest od zaměstnavatele (umím v obou)...

Vladimír Michl
24.08.2009, 10:35
Uživatelská prostředí většiny Windows aplikací se díky použití Microsoft WPF a ribbonu budou podobat stále více. Stejně tak se stále více podobají i jednotlivé modelovací funkce. Odlišnosti jsou ale v návazných funkcích (výpočty, výkresy, knihovny, správa dokumentů, dokumentace, přenosy dat, napojení na ERP...).
 
Jen pro upřesnění: Moldflow je samostatná firma/technologie koupená Autodeskem, s koupí ANSYSu nesouvisí

Mrázek
02.11.2009, 14:53
Existuje někde porovnání možností Inventoru a Catie alepoň na úrovni funkčností (či absence určitých funkcí, kterými disponuje druhý systém):
-v objemovém modelování
-v plošném modelování?
Zajímají mne nejen oficielní informace, ale třeba i uživatelské porovnání (pokud se tím někdo více či méně podrobněji zabýval) nebo výsledek nějakého benchmarku.

pepet
03.11.2009, 22:25

Rad by som reagoval na vyzvu p. Mrazeka prikladom na porovnanie a poprosil skusenejsich uzivatelov Inventoru v plochach.V Catii som vymodeloval v Generative Shape Design-e sucast vid. obrazok.http://img689.imageshack.us/i/snap2.gif/][IMG]http://img689.imageshack.us/img689/5875/snap2.th.gifPretoze som zastanca Inventoru a jeho jednoduchosti v ovladani, subjektivny nazor, tak som sa o to iste pokusil v AIP, neuspesne (po tejto skusenosti moje nadsenie opada, ale moze to byt len tym ze mam malo skusenosti s plosnym modelovanim). Prosim teda skusenejsich o odpoved, navod ako to vymodelovat, popripade aspon fialovo vyznacenu cast ostatne mozno nebude az taky problem ?.Som si vedomi toho ze Catia je v plochach a bohuzial cim dalej tym viac zistujem ze nielen v plochach daleko vpredu. Je to dane jej urcenim a dlhsim vyvojom ale nejak som dufal ze ked Part Design nebol vyrazne lepsi oproti AIP tak ze aj to plosne modelovanie bude +/- porovnatelne.
pepet2009-11-03 22:33:29