Zobrazit plnou verzi příspěvku: Inventor vs. PalCAD (Pálení plechu)

dusek
10.01.2014, 08:25
Dobrý den,nemáte někdo zkušenosti s programem PalCAD? Je to program pro zpracování dat z Inventoru (AutoCADu, ...) a vytvoření pálicích plánů.Program mi dělá problémy při tvorbě pálicích plánů. Když mám například segmentové koleno, vytvořím si v Inventoru plechový model, z něj si udělám rozvin ve formátu dxf a ten následně otevřu v PalCADu. Jenže ta potvora program mi vygeneruje lehce znehodnocený plán. Při kontrole vstupních dat je model v Inventoru v pořádku, vygenerované dxf otevřené v AutoCADu je také ještě v pořádku, až po načtení v PalCADu se to zbortí.Neřešil někdo podobný problém? Zeptal bych se u výrobce programu, ale nemohu na nikoho kompetentního najít kontakt.Děkuji,V.D.

Seiner
10.01.2014, 09:29
Program sice neznám, ale jen tip - nenastavujete třeba někde rozměr tabule plechu? To vypadá, jako byste vyjel z formátu.

dusek
10.01.2014, 09:54
Nene, v tomto okně je otevřeno pouze dxf, formáty plechu se zadávají jinde. Ono to jde opravit, tak, že v AutoCADu vymažete problémovou křivku a nahradíte ji novou, v tomto případě lze okopírovat spodní totožná křivka. Problém ale nastává, pokud je ten řez nesymetrický, to se pak musí překreslovat pomocí spline.

Seiner
10.01.2014, 10:16
Pak bych si tipnul, že v tom programu "přeteče" nějaké číslo povolenou hodnotu. (Pamatuji, že jsem kdysi cosi podobného řešil u souřadnicového plotteru.) Někdy v takových případech pomůže, pokud je to možné, umístit počátek souřadnic někam doprostřed. Asi by to stejně chtělo autora - pokud je ještě živý :-)

horalek
10.01.2014, 11:13

Ne všechny CAMy seberou všechno. limitem může být jak objem dat, verze DXF, tak i typy entit (např. neberou spline). Proto se dá dost slušně nastvit již export z Inventoru, zkuste: Zkuste vypnout spline a při exportu do DXF nastavit aproximaci spline - na nějakou rozumnou přesnost např. 0.2 (přednastavené 0.01 je dost vysoké číslo).Případně odzkoušejte jinou verzi DXF (např historické R12)Při exportu si zároveň můžete vypnout horní či spodní rozvin (pomocí hladin, či zcela vypnout). pozn. předpokládám, že export do DXF děláte přímo z modelu (PTM na rozvin a zvolit "export")

dusek
10.01.2014, 13:29
děkuji, po převodu do verze R12 to kupodivu přavádí už v pořádku. :-) Přiznám se, měl jsem nastavený formát 2000 a zkoušel jsem všechny od tohoto nahoru, dolů mne to nenapadlo. :-) Ale co, hlavně že to funguje.Ješte se dovolím zeptat, ty vaše rady o nastavení spline, hledal jsem to v Možnostech, ale nikde to tam nevidím, pravděpodobně to bude v Možnostech mapování, ale to nemám dovolené odkliknout. Jak se to tedy nastavuje? A ten horní a spodní rozvin taky neznám. Mám Inv 2012, není to až v nějaké vyšší verzi?děkuji

horalek
13.01.2014, 20:24

Ještě doplnění, připravili jsme pro vás drobné video s tím, jak by se měl exportovat rovin do DXFhttp://www.cadforum.cz/cadforum/export-rozvinu-z-inventoru-do-formatu-dxf-tip9641 snad pomůže

waldosinka
23.01.2014, 08:08
Dobry den my vyklresy posielame pre paliaci program priamo autocad a nieje stym ziaden problem :)