Zobrazit plnou verzi příspěvku: iVlastnosti-Výskyt-Změna úhlu otočení

roice
21.01.2014, 16:39
Ahoj,jako obvykle řeším asi naprostou ... ale nedá mi to se nezeptat.V sestavě ve formuláři iVlastnosti je karta Výskyt a zde je možnost změnit pozici (nezvazbené) komponenty (Aktuální odsazení od počátku nadřazené sestavy). Typicky to dělám u první vkládané komponenty, aby byla na 0,0,0. Je to jen pro můj pocit. Ale když s ní chci otočit, mám jedinou možnost přes volné otočení a tam jsme nepřišel na způsob, jak otáčet po celých úhlech, nebo přichytávání k úhlu. Takže nikdy se mi nepodaří 90%, atd...Bohužel políčka pro změnu úhlu jsou neaktivní a pouze zobrazují jak špatně to dělám. Existuje možnost tato políčka povolit a editovat tak úhel natočení přesně.Předem moc díky

Vladimír Michl
21.01.2014, 18:13

Otáčení tímhle způsobem nejde - je uměle zablokované. Jednak pro otočení nestačí úhel (je třeba určit střed, popř. rovinu) a jednak zde jde o úhly orientace, nejsou to přímo úhly v rovinách XYZ, takže použití by bylo pro uživatele dosti komplikované. Podobnou funkčnost ale dostanete uzlovou editací - vyberete hranu/osu a numericky zadáte úhel. Anebo samozřejmě komponentu otočit pomocí vazeb a rovin. A také by to šlo pomocí iLogic.

roice
22.01.2014, 09:56
Víte já jsem jednoduchý člověk, a když vidím políčko úhel Xyz, tak je pro mne nejednoduší je změnit. Každopádně náhodou když jsem hledal to co jste popsal a zkoušel všechny možné varianty. Zjistil jsem že před samotným vložením komponenty, stačí stisknout pravé tlačítko myši a z nabídky vybrat otočit o 90° k ose XYZ, nebo umístit do počátku, takže s tím jsem spokojený.Každopádně asi 10min jsem bezradně na googlu a v inventoru hledal uzlovou editaci, až jsem pod skrytým políčkem v umístění našel uzlové uchopení. Tam bylo přesně to co jsem hledal. Takže díky za nakopnutí správným směrem.iLogic jsem prozatím nikdy nepoužil a chvíli jsem do toho s hrůzou nahlížel :D. Každopádně to vypadá jako vylepšená verze maker, tak snad bude někdy chvilka to trochu vyzkoušet.

Vladimír Michl
22.01.2014, 11:24

Když tak doprovodný tip:http://www.cadforum.cz/cadforum/zmena-uhlu-otoceni-komponenty-o-pevny-uhel-tip9658

dusek
22.01.2014, 12:56
Mám hloupou otázku. K čemu je to dobré? Já po vložení komponenty do sestavy hned vazbím, případně, když si to potřebuji nějak natočit, tak použiju příkaz Natočení komponenty.

horalek
22.01.2014, 13:34

K čemu je to dobé? pokud modelujete pomocí jednotného počátku, např. přes řídící součást (skeleton), pak mají všechny součásti počátek vůči sestavě identický. Pak stačí součásti jen vkládat na počátek a nemusí se vazbit. Jejich polohu pak řídí právě ten skeleton.To natočení se použije při vkládání dílu do sestavy. Např. pokud začnu modelovat díl na XZ místo XY. tak si ho při vkládání natočím po 90° dle libovolné osy a po vložení do sestavy na počátek se zavazbí např. XY na XZ. Tyto postupy školíme na pokročilých sestavách (tzv. koncepční modelování) a stejných principů se používá kromě jiného i u velkých sestav.

dusek
22.01.2014, 14:17
Modelování pomocí řídící součásti používáme na drtivou většinu často se opakujících sestav. Právě proto, že vše vychází ze skeletonu, tak to nepotřebuji natáčet nebo posouvat, ne?Z teoretického hlediska to chápu, bohužel mi chybí praktické využití. I když, občas jsem vkládal komponentu, kterou jsem potřeboval mít ukotvenou, ale natočenou či posunutou vůči první komponentě. Použil jsem na to Vazby, které jsem poté smazal, tak možná místo vymýšlení vazeb by stačilo použít tohle. A nebo by to asi šlo použít pro výchozí komponenty, které jsou orientované jinak než bych potřeboval. Ale ono to asi přeci jenom k něčemu dobré je.

waldosinka
23.01.2014, 07:25
Suhlasim z P.Dusekom :) ja rovnako pouzivam vazby a zatial mi to staci, rozhodne ked bude nutne hladat ine riesenia vkladania a ukotvenia skusim pouzit aj druhu metodu osi :)

roice
23.01.2014, 10:57
Pro mne je to otázka správné orientace výsledné sestavy. Když se u mně sbíhají komponenty z poboček, tak to mládenci mastěj jak se jim to líbí, protože nedělají žádné výstupy, jen modely. A když pak začínám stavět akumulační systém nebo kotelnu, nastavím si první díl. Typicky nádrž tak aby byla pozičně správně, ukotvím a pak už je to otázka vazeb, ale šlo mi o to první umístění.