Zobrazit plnou verzi příspěvku: JTSK do WGS84

Romain
05.07.2007, 09:29
Dobrý den, poradíte mi někdo jak udělám transformaci celého výkresu, který je v systému S-JTSK do systému WGS84. A ješte jednu věc, v kategorii souřadných systémů CZECHOSLOVAKIA, CZECH REPUBLIC je asi 7 typů JTSK a který je ten správný?

vknop
06.07.2007, 23:07
[QUOTE=Romain]poradíte mi někdo jak udělám transformaci celého výkresu, který je v systému S-JTSK do systému WGS84.[/QUOTE]
Těžko. IMHO to přesně ani nejde.

binter
10.07.2007, 10:03
Transofrmace výkresu se udělá pomocí dotazu - připojíte si výkres, který chcete převést, přiřadíte mu souřadný systém, přiřadíte souřadný systém aktuálnímu výkresu, do kterého dotazujete a spustíte dotaz na "vše".
Co se týče souřadných systémů je v tom sice trochu zmatek, ale jednoduše ty co tam mají připsáno LL nebo Lat Long nejsou ty pravé. Správný je pak jen jeden JTSK a musí mít kód: "Czech/JTSK.Krovak". Kód je to co se objeví po jeho výběru. Můžete ho tam také rovnou napsat a nevybírat.
Ještě bych rád upozornil, že ve verzích 2007 a starších je chybná definice JTSK a má jiný kód: CZ-S-JTSK, tak ten rozhodně nepoužívejte. Nyní je ukryt v kategorii starých systémů, ale zůstal tam z důvodu kompatibility. Pokud jste instalovali Map 2008 k existujícímu Mapu 2007, pak se může stát, že i ten nový Map 2008 pracuje se původními souřadnými systémy, proto si zkontrolujte ten kód.
 

vknop
10.07.2007, 17:11
[QUOTE=binter]připojíte si výkres, který chcete převést, přiřadíte mu souřadný systém, přiřadíte souřadný systém aktuálnímu výkresu, do kterého dotazujete a spustíte dotaz na "vše".[/QUOTE]
 
Podle toho to vypadá, že nic jednoduššího ani není a  Map je takřka geniální :-) Nemohl byste upřesnit, jak to dělá?

Pokud vím, globální transformační klíč JTSK->WGS84 neexistuje, nebo mně něco uniklo?
Jak řeší zkreslení situace? JTSK je rovina, WGS84 elipsoid. Aplikace dotazu na vše provede trasformaci entitu po entitě? Nějak si to neumím představit, co návaznosti entit? To přece musí výkres rozhodit, ne?

MichalO
10.07.2007, 17:29
Pro podrobnější prostudování doporučuji tento odkaz. http://www.geospeleos.com/Mapovani/WGS84toSJTSK/WGS_JTSK.pdf

binter
10.07.2007, 17:50
Ano máte pravdu, uživatelsky je to velmi jednoduché, bez ironie.
 
Mezi JTSK a WGS84 lze převádět jednotlivé body, tedy dvojice souřadnic. Na tom se asi shodneme. Důkazem budiž využití GPS pro geodetické účely v Čechách.
Existuje více metod jak se to dělá a lze dosahovat různé přesnosti, ale jak správně píšete jedná se o dva nesourodé systémy, takže neexistuje absolutně přesný přepočet.
 
O návaznost entit si nemusíte dělat starosti, protože pokud přepočítáte bod na jedné entitě a stejný bod (v místě návaznosti) na druhé entitě, dostanete opět dvě stejné hodnoty. Je to pořád ještě matematika :-).
 

vknop
10.07.2007, 19:41
[QUOTE=binter]
Mezi JTSK a WGS84 lze převádět jednotlivé body, tedy dvojice souřadnic. Na tom se asi shodneme. Důkazem budiž využití GPS pro geodetické účely v Čechách.
Existuje více metod jak se to dělá a lze dosahovat různé přesnosti, ale jak správně píšete jedná se o dva nesourodé systémy, takže neexistuje absolutně přesný přepočet.
[/QUOTE]
O to právě jde. Je rozdíl "matematické" JTSK a "skutečné" JTSK venku. Kdyby to bylo tak jednoduché, jak naznačuje Váš postup, nebude muset ČUZK vydávat seznam schválených programů použitelných pro transformaci. BTW v tipech odkazovaný ConvertCoord mezi nimi není.To jenom aby si někdo nemyslel, že vezme výkres a na pár kliknutí ho bude mít ve WGS84. Měla by být někde uvedena i přesnost tohoto postupu.
 
[QUOTE=binter]
O návaznost entit si nemusíte dělat starosti, protože pokud přepočítáte bod na jedné entitě a stejný bod (v místě návaznosti) na druhé entitě, dostanete opět dvě stejné hodnoty. Je to pořád ještě matematika :-).
[/QUOTE]
Matematika je jedna věc, ale nikde není zaručeno, že všechny entity se napojují v transformovaném bodě. Např. pro jak velké území zaručíte, že průsečík dvou transformovaných čar bude stejný jako transformovaný původní průsečík? Nebo takový splajn - co udělá, když mu přetransformujete jednotlivé řídící body? :-)

KMachálek
10.07.2007, 20:59
V tom PDF od "MichalO" je hezký popis vztahu popisovaných systémů souřadnic. Jednoznačná transformace je proveditelná. Problém převodu systémů souřadnic ale není jen český problém JTSK - Map sám vypisuje nabídku konverzí desítek různých systémů souřadnic. Je docela zajímavé čtení co všechno se různě po světě používá.

Přesnost převodu JTSK není absolutní, je to aproximace, ale stejný matematický vzorec a postup používají i jiné CAD a GIS programy převádějící JTSK. Bývá to opravdu docela standardní funkce "na pár kliknutí", nic zázračného ani nedůvěryhodného.

vknop
11.07.2007, 23:02
[QUOTE=KMachálek]Jednoznačná transformace je proveditelná.[/QUOTE]
Je, ale nemluvíme tady o matematickém JTSK.
 
[QUOTE=KMachálek]stejný matematický vzorec a postup používají i jiné CAD a GIS programy převádějící JTSK. Bývá to opravdu docela standardní funkce "na pár kliknutí", nic zázračného ani nedůvěryhodného.[/QUOTE]
Když myslíte...
Pak jsou ale všichni geodeti asi padlí na hlavu, když určují transformační klíče pro lokality, ve kterých měří, místo aby si měření "na pár kliknutí" převedli např. v MAPu.

Vladimír Michl
12.07.2007, 21:12
[QUOTE=vknop]
Pak jsou ale všichni geodeti asi padlí na hlavu, když určují transformační klíče pro lokality, ve kterých měří, místo aby si měření "na pár kliknutí" převedli např. v MAPu.[/QUOTE]
Nejsou. Dělají to jen pokud jim nestačí standardní přesnost oné vestavěné JTSK transformace (max. chyba do 40cm) v Mapu a jiných aplikacích. Transformace se dá zpřesnit pomocí aproximačních metod (DOPNUL) - viz výše zmíněný dokument.

vknop
12.07.2007, 22:12
[QUOTE=Vladimír Michl]Dělají to jen pokud jim nestačí standardní přesnost oné vestavěné JTSK transformace (max. chyba do 40cm) v Mapu a jiných aplikacích.[/QUOTE]
Děkuji, konečně tu zazněla nějaká přesnost. Pokud je to opravdu tolik, tak to vnímám jako nepoužitelné.

Vladimír Michl
12.07.2007, 22:24
Proč? Je to v relaci s přesností běžných GPS i podobné přesnosti jiných konverzních nástrojů.

vknop
12.07.2007, 23:21
[QUOTE=Vladimír Michl]Proč?[/QUOTE]
Protože jsme se bavili o geodetech a (ne)přesnost 40 cm mě prostě nemůže uspokojit.

Vladimír Michl
12.07.2007, 23:46
To chápu. Pak ale asi nepoužíváte klasické GPS a WGS84.

vknop
13.07.2007, 00:14
Co chápete pod termínem "klasická GPS"?
(U mě je to dvoufrekvenční geodetická souprava.)

Romain
20.07.2007, 07:36
To znamená, že v 2007 je špatná definice JTSK a je nepoužitelná? A tedy funkce nastavení SOUŘADNÉHO SYSTÉMU JTSK je vlastně bezpředmětný.

binter
20.07.2007, 09:11
Debata je tady o definici JTSK v Mapu 2008, který je první verzí přicházející se správnou definicí JTSK. V Mapu 2008 je definice JTSK správná a pracuje s přesností, kterou lze dosáhnout v sedmiprvkové transformaci, to je s maximální chybou kolem 40cm.
  Honza Binter

MichalO
20.07.2007, 09:45
Prosím, hovořte o přesnosti PŘEVODU, nikoli přesnosti JTSK v Mapu, jinak to může někoho zmást.

binter
20.07.2007, 11:03
Na zmatení je třeba si opravdu dát pozor, a proto to raději to vysvětlím.
Map obsahuje definice jednotlivých souřadných systémů. Jejich využití je pro převody mezi souřadnými systémy, a proto ten kdo pracuje jen v jednom souřadném systému tuto funkcionalitu nepotřebuje.
Jestliže ale hovoříme o přesnosti definice JTSK, je to správně, protože vždy převádíme mezi dvěmi systémy a tudíž dvěmi definicemi souřadných systémů.