Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kontrolovatelné 3D modely pro NC

roice
24.10.2012, 11:07
Ahoj,určité zkušenosti s posíláním dat do výroby mám, ale potřeboval bych názor někoho zkušenějšího.Potřeboval bych exportovat 3d modely z inventoru do formátu který může kdokoli ve firmě (s příslušným prohlížečem) otevřít, zkontrolovat, ideálně udělat si i řezy a ty také zkontrolovat (v dwf jdou sice dělat řezy, ale řez jako takový nejde měřit).A zároveň aby tato data, šla odeslat kamkoli po světě (v tuhle chvíli do Číny) kde to někdo, kdo se nad tím nebude nijak zamýšlet, pošle to do softu kterej vygeneruje nc dráhy a danou věc vyřízne.Problém je v tom, že když se to vyřízne blbě, tak toho bude 10.000 kusů a dorazí to třeba až za měsíc a mezitím se bude dál řezat blbě a já pak dostanu kudlu do zad.Takže postup bude následující Inventor -> Prohlížeč s měřením a kontrolou -> Firma na řezání.Jak by jste postupovali vy a s jakými formáty souborů a prohlížečem na kontrolu.

Cheff
24.10.2012, 11:17
Co se prohlížeče týče, tak tam poradit neumím, ale co si vyměňujeme data s externími pracovištim, tak jako vhodný formát se nám osvědčil step. Sat je sice též univerzální formát, ale inventor jej rozhodně nezvládá tak snadno. Některé věci prostě neotevřel - pomohl až kolega se SolidWorksem, ze kterého jsme přegenerovali na step a mohli pracovat (sestava s +/-3500 díly).

hoboj
24.10.2012, 11:49


Dnes už je plno 3D SW, které jsou zdarma ke stažení a umí jen základní věci. Zkuste vygooglit.  Pro přeposílání dat je asi nejvhodnější *.step šel by taky parasolid, nebo iges. Se stepem mám nejlepší zkušenosti, protože mi nikdy nehavaroval a i převod se mi zdál nejrychlejší.

roice
24.10.2012, 13:12
Ahoj, díky za podměty, s tím step formátem to vypadá slibně a základní úkony se dají dělat v Autodesk fusion, tak to nějak dám dohromady a uvidíme jak to půjde, snad mi šéf nevykostí až přifrčí z Číny paleta zmeků :DPostup bude následující:Export z Inventoru do stepu, kontrola od šéfů, sekretářek a vrátného ve Fusion, odeslání do výroby.

VlJanecek
24.10.2012, 15:04
Taky doporučuju STEP. Ten je na takové věci určený. Zajímavé je že mám opačnou zkušenost než Cheff - STEP soubory které nešly v Solidworksu otevřít, načetl Inventor bez problémů. Asi záleží z čeho ten STEP pochází.Prohlížečů STEPu je hodně. Jde použít i Fusion.


Cheff
25.10.2012, 08:36
Rád bych upřesnil pač sem to asi nenapsal nejlépe. To co Inv neotevřel byl SAT, nikoli STEP... -> kolečko do Worksu bylo právě za účelem převodu na STEP - se STEPem nemívám problémy (výjimky se najdou, ale takový je život) ;-)