Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kopírování vrstev do různých výkresů

pepe5
16.03.2013, 12:40

Zdravím všechny, chtěl bych poradit. Jsem začátečník a potřeboval bych z jednoho výkresu do druhého nakopírovat nějaké vrstvy s refefenčním bodem, případně i bez něj, jak na to? Díky mocPepe

PepaR
16.03.2013, 13:28
Dobrý den,pro kopírování vrstev (hladin) lze použít i schránku (Ctrl+C, Ctrl+V), kdy vezmete jeden prvek z hladiny, kterou chcete kopírovat,  zkopírujete jej do druhého výkresu a prvek odstraníte. Hladina Vám pak ve výkrese zůstane.Pokud si přejete kopírovat více prvků podle referenčního bodu, pak použijte příkaz [CMD]SKOPIEREF[/CMD] (_COPYBASE).

alfred
16.03.2013, 16:59
[QUOTE=pepe5]
Zdravím všechny, chtěl bych poradit. Jsem začátečník a potřeboval bych z jednoho výkresu do druhého nakopírovat nějaké vrstvy s refefenčním bodem, případně i bez něj, jak na to?[/QUOTE]Kopírovat vrstvy - představím si, že potřebujete v jednom výkresu vytvořit stejné hladiny, ale nepřetahovat entity. To lze s výhodou udělat přes nástroj zvaný DesigCentrum - vyvolá se klávesami CTRL+2 (dvojku ale ne tu na numerické klávesnici). Z DesignCentra přetahujete hladiny/bloky/kótovací styly/rozvržení/atd.... na plochu výkresu, kam to potřebujete dostat.Pokud chcete zkolírovat kompletní obsah nějaké hladiny tak je nejrychlejší postup co popsal výše PepaR, nebo přes příkaz [CMD]PIŠBLOK[/CMD] (_WBLOCK). Vytvoříte si soubor pouze s tím obsahem co chcete přetáhnout a ten soubor pak vložíte do jiného souboru.Pokud potřebujete pouze zobrazit nějaké věci z jednoho výkresu, ale nechcete s nimi dále pracovat, tak je nejlepší [CMD]XREF[/CMD] (_XREF)

PepaR
16.03.2013, 19:20
Alfred Vám radí dobře, kopírování hladin pomocí entit není mnohdy šťastnou volbou, protože pokud jako kopírované objekty použijete např. kóty, můžete si do výkresu zanést i určitý nechtěný "odpad" (nadbytečná měřítka poznámek atp.) nebo ještě horší věci. Osobně jsem však za dobu, co používám AutoCAD, DesignCentru nepřišel moc na chuť a pro rychlé zkopírování hladiny z výkresu raději nakreslím jednoduchou úsečku v dané hladině a pak jdu přes schránku.Děkuji alfredovi za napomenutí.
PepaR2013-03-17 10:20:04

alfred
16.03.2013, 19:58
[QUOTE=PepaR]Alfred Vám radí dobře, kopírování hladin pomocí entit není mnohdy šťastnou volbou, protože pokud jako kopírované objekty použijete např. kóty, můžete si do výkresu zanést i určitý nechtěný "odpad" (nadbytečná měřítka poznámek atp.) nebo ještě horší věci. Osobně jsem však za dobu co používám AutoCAD DesignCentru nepřišel moc na chuť a pro rychlé zkopírování hladiny z výkresu raději nakreslím jednoduchou úsečku v dané hladině a pak jdu přes schránku.Děkuji alfredovi za napomenutí.[/QUOTE]To, že si můžete "zatáhnout" do výkresu nechtěné věci platí - textové styly, anonymní bloky, XDATA, PROXY objekty, .... Pokud ale nakreslíte novou úsečku, tak to nehrozí. Kvůli jedné hladině taky DesignCentrum nespouštím a používám stejný postup jako Vy. DesignCentrum není podle mě moc povedená záležitost. Je to takové divné a než jsem pochopil co a jak se tam dělá jsem si musel pečlivě přečíst nápovědu a to je podle mě důkaz, že to není intuitivní. Některé věci člověk jinak nepřenese - třeba rozvržení...Není zač - žádné napomenutí se nekonalo

vbehun
16.03.2013, 20:15
[QUOTE=PepaR]...Osobně jsem však za dobu co používám AutoCAD DesignCentru nepřišel moc na chuť a pro rychlé zkopírování hladiny z výkresu raději nakreslím jednoduchou úsečku v dané hladině a pak jdu přes schránku...[/QUOTE]Musím se DesignCentra zastat - je to velmi užitečný nástroj - zejména pro práci s bloky. Prohlížení obsahu a přenos bloků je možný bez nutnosti otevírat příslušné výkresy.

pepe5
17.03.2013, 10:46

Díky za pomoc, vyzkouším vše a uvidím, co mně bude nejvíce vyhovovat, co nebude hned, tak se určitě hodí příště:)  Potřeboval jsem přesunout hladiny o desitkách prvků, tak jsem to teď udělal příkazem SKOPIEREF a v pohodě. Kopírováním Ctrl C a Crtl V se mohou vnášet nějaké chyby? Zkusil jsem to a podle měření od stejného bodu je tam maličká odchylka, jeto možné?

be_em
17.03.2013, 16:49
Aj ja sa musím Design Centra zastať! Podľa mňa super vec na kopírovanie "čohokoľvek" medzi výkresmi. Kopírovanie hladín pomocou entít nie je dobrý nápad, troška od veci. A ja bežne kopírujem cez Design Centrum aj rozvrženia!

Buba
18.03.2013, 08:48

Ešte sa mi zdá najčistejšie riešenie pre pepe5, ak si príkazom _wblock vytvorí základný výkres, v ktorom bude mať potrebné objekty a ten si potom môže vkladať do požadovaných výkresov ako rozložený blok cez _insert.Ak potrebuje len hladiny pôvodného výkresu, tiež použije _insert a následne klávesu Esc.Pre vyselektovanie vybratých hladín s objektami je možné si pomôcť príkazom _layiso a pre výber všetkých objektov _all.Pre odstránenie posunu pri použití Ctrl+C ako píše hneď na začiatku PepaR, použite Ctrl+Shift+C (_copybase)

Mrázek
18.03.2013, 08:56
[QUOTE=pepe5]  Kopírováním Ctrl C a Crtl V se mohou vnášet nějaké chyby? Zkusil jsem to a podle měření od stejného bodu je tam maličká odchylka, jeto možné?
[/QUOTE]

Ano, při použití Ctrl C a Crtl V se snižuje přesnost. Když se podíváte do archivu fóra, bylo to tu dost diskutováno. Pokud si dobře vzpomínám, přenáší se přes schránku 6 desetinných míst.
 
Když už o tom mluvíme, zajímalo by mne, zda se to chová stejně při použití (Ctrl C - Crtl V) a při použití příkazů ze záložky "Výchozí"-"Schránka"-kopírovat-vložit.
 
Nedávno jsme řešili s kolegy ještě jeden problém při kopírování přes schránku - nepřenesly se bloky, natažené z obsahového centra (šrouby) - musely se před kopírováním rozložit. Máte někdo zkušenosti i s tímto chováním?

be_em
19.03.2013, 06:06
Inak k tej presnosti, ak ju chcem dodržať a kopírujem objekt ktorý chcem umiestniť presne (zväčša ide o situácie v JTSK) tak pri kopírovaní z výkresu do výkresu kopírujem vždy!!!! cez referenčný bod a v tommto prípade zadám pri kopírovaní 0,0,0 a pri vložení 0,0,0.