Zobrazit plnou verzi příspěvku: Notebook na VŠ

Exxaxx
15.07.2013, 15:40
Dobrý den,rád bych se zde dotázal ohledně výběru notebooku pro CAD aplikace.Notebook vybírám přítelkyni, která má příští rok nastoupit na Fakultu architektury na ČVUT.Prošel jsem několik zahraničních fór, diskuzí i recenzí, ale přesto nejsem schopen posoudit, který notebook by mohl být ten pravý. Požadavky jsou takové: NTBK by ji neměl příliš výkonově omezovat a ideálně by to nemusela být těžká a velká pracovní stanice.Hlavní problém, kde neumím určit výkon jsou grafické karty, především pak rozdíl mezi Quadro a GTX, jestli je i výkonná herní karta dostatečná.Postupným hledáním jsem došel až k tomuto notebooku http://www.czc.cz/msi-ge40-2oc-022cz-dragon-eyes-cerna/130630/produkt , chtěl bych se proto zeptat jestli jí bude výkonově stačit, menší display bude vyřešen koupí externího.Děkuji za všechny komentáře a pokud vás napadají jakékoliv nedostatky či alternativy, budu vděčný když mi je sem napíšete.Lukáš M.

H.Mareš
17.07.2013, 11:38
S tou grafikou by mohly být v 3D CADech problémy, pro jistotu se podívejte na její kompatibilitu s Revitem nebo AutoCADem. Na tom 14" displeji bude rozlišení 1600 hodně drouboučké, ale jinak jsou parametry na CAD dobré. Osobně bych si ale MSI nekupoval, spíš HP, Acer, Lenovo, Dell nebo něco takového.

Kotlaba
18.07.2013, 06:14
Rok je IMHO dlouhá doba, až to bude aktuální, určitě budou v nabídce nové NB a za nové ceny.
BTW: Pokud je to pro přítelkyni, tak NB by měl být růžový

Permonik
18.07.2013, 08:04
Zkusil bych si zjistit v kterých programech bude dělat (Archicad, Revit) a podle kompability a minimálních požadavku bych si vybiral. Z vlastní zkušenosti bych si vybral NTB s matným displejem (leský je dobrý na grafiku, mi ve strojařine spíše přítežuje, když chci kreslit na balkoně nebo zahradě). Osobně mám 2,5 roku HP (běži skvěle, jen baterie už odešla) se 17 palcovým displejem. První dva roky jsem si ukoly dělal o přestavkách ve škole , až na pár vyjimek jsem nemusel dělat nic doma. A poslední dobou jsem na něm kreslil i v hodinách, které trvaji cca 2-3 hodiny a někdy byly dvě za sebou (14 palců by na to příšlo malo a tahat externí monitor by se mi nechtělo). Dobré se poptat studentu z vyšších ročniku (třeba na facobooku fakulty) jak to chodi na kreslicích hodinách.

Exxaxx
18.07.2013, 20:27
Děkuji za vaše komentáře.H. Mareš:Bohužel jsem nenašel žádný seznam podporovaných laptopových karet :(, pouze že by měla mít alespoň DirectX 10 a Shader model 3 a vyšší. Rozlišení jsem viděl ve skutečnosti a je to menší, ale bezproblémové. Mohu se zeptat co je špatné na MSI? Kotlaba:Špatně jsem se vyjádřil, měl jsem na mysli ten školní rok, čili za 2 měsíce :DPermonik:Děkuji za tipy, zjistíme co vše bude potřebovat a jak často ho bude používat pro kreslení přímo ve škole.

H.Mareš
18.07.2013, 20:59
Karty pro Revit a Autocad má Autodesk na stránce www.autodesk.com/hardware - jsou tam i mobilní.Známý si před rokem koupil notebook MSI a měl ho už 3x v opravě, takže k nim nemám důvěru a šel bych spíš do značky. A souhlasím s Kotlabou že design je taky důležitý, a není na tom nic špatného.

IvanaV
19.07.2013, 23:07
Zdravím,na FA používání notebooku zaleží na každém studentovi. V prvním roce mají základy Autocadu, 3DsMax a Photoshop. Dál se profiluje každý podle vlastního uvážení: ArchiCAD, Rhino, Revit, 3DsMAx, Grasshopper(Rhino), všichni pak Photoshop, Indesign, někdo jen SketchUp... Kdo chce, může skončit tím prvním ročníkem. Nejpozději v 6.semestru potřebují na něčem zpracovat bakalářku, ale v základní úrovni stačí 2D výkresy a ne všichni dospějí do 5.semestru už třetí rok. AutoCAD v úrovni, kterou potřebují, dokáže fungovat i na integrované grafice. Nebývají to žádné extrémní objemy dat, spíš se zjistí chyby na straně podkladů. Ale jak říkám, je to individuální a záleží na studentovi, jak moc počítač využít chce.Potřebují ho hlavně na to "být online" :)