Zobrazit plnou verzi příspěvku: Posun pohledu v rozvržení

m.studenovsky
16.01.2008, 10:30
Mám následující problém: Potřebuji posunout pohled ve výřezu rozvržení tak, aby byl objekt v modelu určitým způsobem vyrovnán podle objektu v rozvržení. Např. střed bjektu srovnat s průsečíkem konstrukčních čar v rozvržení. Pochopitelně s možností uchopení v obou prostorech.
Příkaz mpnastav je použitelný pouze pro srovnávání pohledů mezi dvěma výřezy, jak však řešit rovnání model x rozvržení?
Díky

Ferdinand
16.01.2008, 12:40
To v Rozvržení normálně použijte uchopovací mód - platí i na objekty v Modelu (nebo Vám jde o něco jiného? - tím pádem jsem to nepochopil ).

m.studenovsky
16.01.2008, 12:55
Mě nejde o posouvání objektů jako takových, ale o posun pohledu v zobrazení modelu ve výřezu. Tj s objekty v rozvržení, ke ktrým chci rovnat, zůstávají nehybné, zrovnatak pozice výřezu se nemění. Chci pouze provést panorámování v aktivním výřezu tak, abych model dostal do určité pozice vůči již existujícímu objektu, nakreslenému v rozvržení.

Ferdinand
16.01.2008, 13:13
Já to dělám tak, že
1. obkreslím do zvláštní hladiny (kterou zmrazím) tvar (říkejme mu TR) "rovnaného" výřezu Rozvržení (říkejme mu VR) - např. červenou barvou
2. pomocí uchopovacího režimu posunu VR tam, kam chci
3. "vrátím zpět" VR na své "původní" místo pomocí jeho uchopovacích uzlů k TR
4. vymažu TR

m.studenovsky
16.01.2008, 13:27
Ok, to je řešení. Ale připadá mi to poněkud krkolomné a navíc problematické v případě výřezů jiných, než obdélníkových.

Ferdinand
16.01.2008, 13:33
Já na tom nic tak moc složitého nevidím. Pokud chci nakreslit Rozvržení třeba ve tvaru obrysu automobilu, tak to nakreslím jako obrys automobilu, pokud chci nakreslit Rozvržení v jakémkoliv složitějším tvaru, nic tomu nebrání. Řídím se při tom zásadou, že je to polyline (nejlépe uzavřená).
ED: taky lze VR jednoduše zkopírovat do jiné hladiny, zmrazit, původní přesunout a pak VR dotahat gripama a pak tu kopii smazat.
Za svého působení jsem se nikdy nesetkal s případem, že Rozvržení by muselo mít nějaký zvláštní tvar, protože to není účelem. Vždy to je obdélník (zřídka třeba trochu "schodovitý"), max. kruh. To, co jsem napsal výše, se týče teoretické možností nakreslení výřezu nejrroztodivnějších tvarů.Ferdinand2008-01-16 13:41:04

m.studenovsky
16.01.2008, 21:22
Konečně jsem našel řešení - je to PŘESNĚ to, co jsem hledal - Expres tools/layout tools/ALIGNSPACE. Ono je to popsáno v tipech, ale je tam uvedena pouze varianta, kdy rovnáme vzájemně jednotlivé výřezy. Funkce je však použitelná univerzálně.
:-)