Zobrazit plnou verzi příspěvku: Přechod z Mechsoftu na Mechanical

Míka
02.09.2005, 14:55
Je mezi vámi někdo kdo už má za sebou přechod z Mechsoftu na Mechanical či se o to pokouší? Moc rád bych si sním vyměmil pár zkušeností. Co vše se musí oželet a co se vlastně získá.
 

Jan Rais
02.09.2005, 15:59
Přecházet z MechSoftu na Mechanical ?

(mojí odpovědí je část mého příspěvku, který byl dříve v diskusním fóru)
 
Mechanical 2005 : je to produkt pro strojařinu s malou a nedomyšlenou výbavou „drobné“ rutinní činností, které se opakují během dne nesčíslněkrát. Minimum strojírenských výpočtů.
 
Pokud jste zvyklý pracovat s MechSoftem, doporučuji NEPŘECHÁZET na AutoCAD Mechanical a držet se MechSoftu jak to jenom bude možné.
 
Zkušenosti -
Osobně jsem musel aktualizovat AutoCAD 2000i s MechSoftem na AutoCAD Mechanical 2005 (byl poslední termín na možnost aktualizovat AutoCAD 2000i).
 
Po devíti měsících denního používání  Mechanicalu mohu prohlásit, že ač to je po programové stránce jistě vnitřně propracovaný produkt, schází v aplikaci velké množství drobných užitečných funkcí a příkazů pro běžné kreslení : snadnější a lépe vybavená editace kót, offset na obě strany od osy, označování řezů, strojírenské značení na výkresech, změny hladin podle vybrané činnost, snadnější šrafování, a mnoho a mnoho dalšího. Jsou to většinou drobnosti, které se ale používají během dne 1000x.
Některé drobnosti jsou v Mechanicalu také, ale co měl MechSoft na jedno ťuknutí myškou, ťukám u Mechanicalu 5x a nebo to tam vůbec není.
 
Mechanical –
- s kusovníkem z MechSoftu neudělám v Mechanicalu nic, nelze jej editovat a lze jej pouze vymazat a začít znovu. 
- schází velké množství drobných užitečných funkcí a příkazů pro běžné kreslení
- strojírenské výpočty – MechSoft byl bohatý na strojařské výpočty
- strojírenská příručka a podpora – žádná
atd. atd.
 
Po zkušenostech s MechSoftem a nyní s Mechanicalem 2005, bych NIKDY dobrovolně nepřešel z MechSoftu na Mechanical.
 
Vše dobré z MechSoftu je nyní v Inventoru, ale co s tisíci výkresy 2D z AutoCADu, které je nutné dále editovat a nové kreslit.
 
Jan Rais 

Míka
05.09.2005, 12:05
Díky za postřehy
Na mechanical samozřejmě dobrovolně nepřecházím. Jsem k tomu donucen výrobcem. Mám Acad 2002 a jeho podpora a možnost upgradu jak známo brzy vyprší.
Co se týče samotného kreslení v mechanicalu, tak tam asi problém nebude. Co se týče automatické viditelnosti, to vypadá že funguje mnohem lépe nez mechsoftu. Kótování mi také prijde jednodušší.
Horší už je to s knihovnami, přijde mi, že tam vůbec nemají hmotnost součástek, nebo se mýlím? Nejvíc mě asi vytáčí tvorba rozpisek, jak udělat vedlejší kusovník z více listů? Šel by použít hlavní (MAIN), ale to pak stačí si načíst třeba kus jiního výkresu kde budou "infobody" a samovolně mi přibudou pozice. Přijde mi to příliš automatický. A Jak rozdělit rozpisku, když už se nevejde na formát? To asi vůbec nejde, že?
Nevíte třeba, kam nejlépe umístit všelijaká razítka a uživatelské bloky, která se v Mechsoftu vkládala hezky podle aktuálního měřítka výkresu?
O automatický převod kusovníku z Mechsoftu se pokouší AACSulution už pěknou dobu, ale pořád to nefunguje, jak by mělo.