Zobrazit plnou verzi příspěvku: převod souřadnic z excelu do cadu

Kunt
03.06.2014, 17:01
Dobrý den, prosím o radu, mám změřené tabulkové GPS souřadnice a potřebuju je zanést do mapy a vytvořit z nich linie. Poradíte? Díky M.

martin.biras
03.06.2014, 17:46

skúste sa pozrieť prosím na príbuzné tipy:http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5835http://www.cadforum.cz/cadforum/jak-nacist-body-z-gps-do-autocadu-map-3d-tip9445http://www.cadforum.cz/cadforum/jak-vlozit-xy-souradnice-z-excelu-jako-vrcholy-krivky-v-autocadu-tip9742

Firestone
04.06.2014, 07:48
Trochu na okraj: předpokládám, že na ACADu LT toto nebude možné?

Vladimír Michl
04.06.2014, 08:13

Jde použít i AutoCAD LT - viz např. tipy:http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5835http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=2083http://www.cadforum.cz/cadforum/jak-vlozit-xy-souradnice-z-excelu-jako-vrcholy-krivky-v-autocadu-tip9742

alfred
04.06.2014, 08:42
V podstatě musíte udělat postup v několika krocích:1. převod souřadnic do JTSK - pro to jsem několikrát použil excelovskou tabulku, kterou jsem popravdě nalezl na forech o geocachingu...Tady je -   uploads/161/Transformace_GPS-original.zipJe třeba mít na paměti, že čistě početní převod není zcela přesný! Přesnost se liší po území ČR (více si vyhledáte, když si zadáte do prohlížeče slovo "DOPNUL" a přečtete si publikaci Doc. Z. Hrdiny). Nepřesnost je cca do 1m. To ale vzhledem k běžným GPS přístrojům (telefony, turistické GPS), které mají přesnost cca 4m nevadí. Nepředpokládám, že máte geodetickou GPS, která má přesnost v "cm", to by jste pak převod do JTSK nepotřeboval, protože to umí už rovnou GPS. 2. pak to dostat z excelu do AutoCadu. Postupuji tak, že si upravím formát souřadnic JTSK do podoby "-souřadnice_X,-souřadnice_Y" v jedné buňce (funkce excelu concatenate). Pak sloupec označím, CTRL+C. V AutoCadu spustím příkaz [CMD]KŘIVKA[/CMD] (_PLINE), nebo [CMD]BOD[/CMD] (_POINT), kliknu do příkazové řádky a zmáčknu CTRL+VPokud máte AutoCad MAP nebo CIVIL, tak lze postupovat i jiným způsobem - např. převod GPX->shp a pak import, kde můžete nastavit souřadný systém pro importované SHP.

Firestone
04.06.2014, 08:48
Nebo jsem objevil způsob volat příkaz _script, který ovládá i ACAD LT. Převod z XLS do textového souboru s příponou .SCR a poté nechat načíst ACADem. Taky užitečná funkcionalita.Ale Vámi uvedený postup se mně zdá jednodušší.

johny
04.06.2014, 14:02
[QUOTE=alfred] ...Postupuji tak, že si upravím formát souřadnic JTSK do podoby "-souřadnice_X,-souřadnice_Y" v jedné buňce (funkce excelu concatenate)... [/QUOTE]
concatenate... ten název jsem si nikdy nezapamatoval... Pokud se snažíte sdružit pár textů, pak je lepší operace se znakem "&". Jednak je to jednodušší k zapamatování i použití, ale hlavně nemusíte předtím převádět případná čísla na text... to umí automaticky. Jen nemůžete zadávat rozsahem...

alfred
04.06.2014, 14:23
[QUOTE=johny]concatenate... ten název jsem si nikdy nezapamatoval... Pokud se snažíte sdružit pár textů, pak je lepší operace se znakem "&". Jednak je to jednodušší k zapamatování i použití, ale hlavně nemusíte předtím převádět případná čísla na text... to umí automaticky. Jen nemůžete zadávat rozsahem...[/QUOTE]Concatenate a operand "&" je řešení naprosto totožné. U concatenete zadávat rozsah nelze a ani není potřeba převádět hodnotu na text. Pro mě je ale bližší a přehlednější použití funkce concatenate... Nicméně to je v problému importu GPS souřadnic (resp. WGS84) do AutoCadu zcela marginální věc.

KMachálek
04.06.2014, 14:28
[QUOTE=alfred]pro to jsem několikrát použil excelovskou tabulku, kterou jsem popravdě nalezl na forech o geocachingu...[/QUOTE]Díky, to se může hodit. Sice pro geodeta nepřesné, ale zato rychle použitelné pro různé účely když není po ruce Autocad Map.

alfred
04.06.2014, 15:25
[QUOTE=KMachálek]Díky, to se může hodit. Sice pro geodeta nepřesné, ale zato rychle použitelné pro různé účely když není po ruce Autocad Map.[/QUOTE]Ano, je to ne zcela přesné, ale jak jsem už podotýkal, nepřesnost přepočtu je zanedbatelná vzhledem k údajům, které z běžného telefonu z GPS, nebo z turistické GPS dostanu. Ještě bych chtěl podotknout, že jsem správnost výpočtu nijak nekontroloval, ale při použití se naměřené a přepočtené údaje shodovaly s ortofotomapou a i s pozdějším geodetickým zaměřením. Takže myslím, že minimálně převod WGS84->JTSK je v té tabulce dobře.Mimochodem, když už přišla na GPS řeč - používáte někdo, nebo máte zkušenost s tím, jak do GPS dostat kresbu z AutoCadu, aby si člověk mohl v reálu s telefonem projít trasu projektované stavby apod? Jakou aplikaci například pro Android používáte?Jednu linii (například trasu vodovodu), nebo například seznam bodů do GPS dostanu snadno, ale abych tam měl například nakreslené objekty, či komunikaci apod, to už je zbytečně složité.

Vladimír Michl
04.06.2014, 17:00

To přeci umí rovnou AutoCAD 360. Stačí ho na mobilu nebo tabletu spustit, načíst DWG výkres mapy (např. automaticky zasynchronizovaný ze "stolního" AutoCADu) a ze spodního menu zvolit "My location". Puntík s vaší GPS polohou bude automaticky putovat po mapě.Ověřeno narychlo z mobilu - viz obrázek (oranžová mapa je DWG výkres), GPS se z okna chytla trochu nepřesně:

alfred
04.06.2014, 19:59
[QUOTE=Vladimír Michl]
To přeci umí rovnou AutoCAD 360. Stačí ho na mobilu nebo tabletu spustit, načíst DWG výkres mapy (např. automaticky zasynchronizovaný ze "stolního" AutoCADu) a ze spodního menu zvolit "My location". Puntík s vaší GPS polohou bude automaticky putovat po mapě.Ověřeno narychlo z mobilu - viz obrázek (oranžová mapa je DWG výkres), GPS se z okna chytla trochu nepřesně:[/QUOTE]O této funkci vím. Sice zní hezky, ale je tam spousta dotazů. - v jakém souřadném systému musí být kreslen originální výkres? V JTSK (resp. 3. kvadrant?). Nebo musí být souřadný systém nastaven (v MAPu, nebo v CIVILu)? Je vůbec souřadný systém u této funkce podstatný?- To, že se určí jeden bod přece nestačí, podstatné je taky orientace výkresu, což u liniových staveb je věc dosti podstatná. A jak známo, směr "nahoru" není u JTSK na sever a úhel odchylky je proměnný (nahoru je na sever asi jen pro souřadnice [Y,X]= [0,X], ale ani to si stejně pro WGS84 nejsem jist.

Vladimír Michl
04.06.2014, 22:38

Podrobnosti by asi věděli mapařští/GISoví kolegové, ale podle mně stačí, aby měl výkres přiřazen správný souřadnicový systém. Konkrétně u tohohle jsem nic nenastavoval a GPS v AutoCADu 360 na mobilu se rovnou chytla na správné místo. Když tak si vyzkoušejte (je to okolí polikliniky Jih a Modrého mostu přes Malši v Č.Bud) - onen DWG je zde http://a360.co/1iXWHQL

alfred
19.06.2014, 08:14
[QUOTE=Vladimír Michl]
Podrobnosti by asi věděli mapařští/GISoví kolegové, ale podle mně stačí, aby měl výkres přiřazen správný souřadnicový systém. Konkrétně u tohohle jsem nic nenastavoval a GPS v AutoCADu 360 na mobilu se rovnou chytla na správné místo. Když tak si vyzkoušejte (je to okolí polikliniky Jih a Modrého mostu přes Malši v Č.Bud) - onen DWG je zde http://a360.co/1iXWHQL[/QUOTE]Děkuji za typ. Udělal jsem si malý pokus - vyzkoušel jsem si vytvořit vlastní soubor, kde jsem nastavil delší trasu (cca 3km). Na stavil jsem v MAPu souřadný systém "Czech/JTSK.Krovak". Soubor jsem nahrál na cloud, pak v kanceláři přes WIFI do Autocadu360. Pak jsem se přesunul do terénu, kde nebylo připojení na internet (wifi nedostupné a mobilní data mám zakázána).Při zobrazení výkresu jsem zkoušel, zda aplikace najde správnou polohu jen pomocí souřadnic GPS. Nenašla, a tedy AutoCad360 neumí převádět souřadné systémy. Zadal jsem tedy výchozí polohu ručně a přesunul se na druhý konec trasy. Aplikace podle očekávání ukazuje polohu odchýlenou od trasy o cca 7.5°, je tedy jasné, že předpokládá že směr sever je nahoru - což jak známo u JTSK není a navíc  to zrovna u tohoto souřadného sytému není konstantní hodnota. Asi by pomohlo transformovat výkres do jiného souřadného systému, ale do kterého?

Vladimír Michl
19.06.2014, 11:04

Nevím jak je to s přesností, na žádné větší mapě jsem to nezkoušel, ale ten výše odkazovaný výkres "Tylova" je normálně z Mapu, přiřazený JTSK, uploadovaný na A360 a AutoCAD 360 mi v něm polohu bez dalších nastavení ukazuje správně (včetně natočení - je to vidět i na obrázku). Když tak se ale dá ručně nastavit i to natočení.WiFi ani konektivitu na prohlížení nepotřebujete. 

alfred
19.06.2014, 11:44
Ruční natočení jsem jako možnost uvažoval, ale díky tomu, že je po republice různé, tak by si člověk musel tu hodnotu zjišťovat dopředu - nebo teoreticky by se asi dala udělat tabulka, kde by po zadání souřadnic GPS to vrátilo potřebný úhel... Ale není to úplně ono. S tou polohou jsem se nejprve nachytal. Zkusil jsem si nahrát mapu okolí kanceláře (upload na cloud, stáhnutí přes wifi do mobilu) a vyrazil jsem ven. Přibližně to polohu v Autocadu360 ukázalo samo dobře. Pak jsem ale popošel dále (mimo signál WIFI), aplikaci jsem restartoval a už se poloha automaticky nechytla. Nerozumím proč to nešlo, jediné co mě napadá, jestli si nějak nedokáže mobil najít tu správnou polohu pokud je připojen (třeba že souřadnice transponuje přes cloud), nebo podle polohy wifi sítí (taková funkce snad v Androidu je, ale podrobnosti o ní nevím). Právě proto jsem to později znovu zkoušel zcela mimo kancelář, a bez datového připojení na internet a s vypnutou wifi.

Vladimír Michl
19.06.2014, 11:50

Myslím že práce s polohou je čistě lokální operace, bez cloudu - polohu si Android umí brát buď z WiFi (nepřesné) nebo z GPS (samozřejmě pokud zařízení GPS má a pokud je funkce GPS v systému zapnutá).

alfred
19.06.2014, 12:57
Ještě jsem zkusil pár pokusů. Aplikace se skutečně chová podle toho, zda je či není připojení na internet. - pokud je při otevírání souboru puštěná GPS a wifi (resp. je připojení na internet), tak aplikace ukáže polohu, včetně načtení správného otočení. Ve výkrese je je nastaven systém "Czech/JTSK.Krovak".- pokud při otevření připojení na internet není, tak se poloha neukáže a aplikace se dotazuje na určení bodu polohy. Pokud později (po otevření) pustím wifi a připojím se na internet, tak už to polohu neukázalo a neustále se aplikace dotazuje na ruční ukázání polohy. Převod tedy pravděpodobně neprobíhá plně lokálně, což je škoda.Vypadá to, že klíčový moment pro určení polohy je funkční přípojení na internet v okamžiku otevření souboru, ne ve chvíli dotazu na polohu.Taky je škoda, že aplikace nemá funkci pro navigaci k bodu, či podle nějaké linie. Ale to už bych chtěl možná trochu moc... 

Vladimír Michl
19.06.2014, 13:00

Hm, to je zajímavé, zkusím se poptat na vývoji. Navigace je už asi trochu mimo hlavní oblast využití.

alfred
19.06.2014, 13:46
[QUOTE=Vladimír Michl]
Hm, to je zajímavé, zkusím se poptat na vývoji. Navigace je už asi trochu mimo hlavní oblast využití.[/QUOTE]Díky.Navigace (pochopitelně jen šipka) by nebyla špatná - například pro možnost si projít trasu vodovodu, plynovodu, či komunikace v terénu nemusí být k zahození, zas tak od tématu to není. A pokud se pohybujete v extravilánu, tak není kolikrát se čeho chytit. Škoda, že nejde snadno kresbu exportovat do formátu stravitelnou pro LOCUS. Ono by stačilo, aby AutoCad uměl dostat kresbu do KML (KMZ), jako to uměl tuším MAP 2010.

Vladimír Michl
19.06.2014, 15:16

AutoCAD Civil 3D 2015 umí export do KML/KMZ rovnou (viz Help), u ostatních typů a verzí pomůže nadstavba, např. Plex.Earth.

Vladimír Michl
24.06.2014, 16:24
[QUOTE=Vladimír Michl]
Hm, to je zajímavé, zkusím se poptat na vývoji.[/QUOTE]
Tak Autodesk tvrdí, že "My location" je čistě lokální operace AutoCADu 360 - na aktuálním stavu datového připojení by tedy neměla být závislá. Ujistěte se, že zařízení nastaveno na zjišťování polohy pomocí WiFi sítě nebo BTS.

alfred
24.06.2014, 17:27
Povolení zjišťování polohy pomocí wifi nebo mobilní sítě mám povoleno. Datové přenosy přes mobilní přenos mám zakázán. GPS mám zapnutou.POvolení pístupu aplikací k poloze je zatrženo. GPS v jiných aplikacích (silniční navigace, locus, ...) funguje dobře.- Pokud jsem při otevření souboru v AutoCadu 360 připojen na internet (což pro mě znamená že jsem v dosahu známé wifi sítě), tak se po použití "my location" ukáže moje poloha a nastaví se i jakési otočení JTSK (a vypadá jako správné). Dál ale už připojení na internet může být vypnuté. Působí to na mě jako by pro určení polohy v jiném systému bylo potřeba z cloudu načíst nějaké nastavení a to se pak používá lokálně...Stačilo by vědět jaký souřadný systém je takový, že "nepotřebuje nic načítat"...- Pokud při otevření souboru připojen nejsem, tak se mě funkce dotáže na ukázání mojí polohy, což musím udělat kliknutím do prostoru. Natočení se pochopitelně nenačte.Vše zkoušeno ve výkrese, kde je nastaven souřadný systém "Czech/JTSK.Krovak"
alfred2014-06-24 17:30:20

JirkaŠ
12.09.2014, 13:12
Dobrý den,taky používám příkaz concatenate (&) ale teď jsem si nainstaloval autocad 2013 a když vložím body z excelu, objeví se mi tabulka jako OLE objekt. Nevíte někdo čím to je, nebo co se má nastavit?Díky

JirkaŠ
12.09.2014, 14:07
Omlouvám se za blbý dotaz, ale už se to vyřešilo, je třeba před vložením souřadnic kliknou do příkazového řádku ale kurzorem zůstat v onom p.ř. Ve win 7 a acadu 2012 co jsem donedávna měl toto třeba nikdy nebylo.