Zobrazit plnou verzi příspěvku: Problémy se šrafy

Permonik
07.05.2013, 19:47
Dobrý večer,dostal jsem od učitele (neni to vedouci práce), "výkres" k bakalřské práci. Bohužel neni podle norem, je tam jenom obrysy současti a nějaké osy. Pustil jsem se do dodělani šrafu a narazil jsem na něco o čem nemám potuchy. Klidnu do oblasti tvořene několika čarami a šrafy se vytvoři uplně někde jinde na výkrese. Zkousil jsem možnost vybrani oněch čar a píšemi to Platná hranice nenalezena. Pokud by byl někdo ochoten se na to mrknout, příkladam odkaz na soubor.Děkujihttp://ulozto.cz/xb5y1ZXu/mq100-dwg

vbehun
07.05.2013, 20:10
Jsou všechny entity typu 2D (v rovině xy, z=0) nebo je to prostorová kreace?Je-li prostorová, je to záměr nebo chyba?Je-li to chyba, lze entity "zplacatit" lispem FLATTEN nebo všem přiřadit z=0.

Permonik
07.05.2013, 20:33
Po pravdě ani nevim. Mělo by to 2D. Puvodně to nespíše byl 3d model a z toho udělaný řez do Autocadu. Nespíše to bude chyba.A jak ji přesně odstranim? V AutoCadu kreslim po dlouhe době.

vbehun
07.05.2013, 22:41
Viz například tato témata:2D v jedné roviněVýkres do XYVyber 3DJe však možné, že závada bude někde jinde.Výkres je poněkud divný - složený porůznu z křivek, oblouků a splinů, jak co zrovna přišlo autorovi do ruky nebo spíše jak to nějaký SW převedl.

Permonik
08.05.2013, 09:24
Tak vyzkoušel jsem uvedene možnosti a nepomohlo.Ukazuje to z=0. Edit: Zkusil jsem to otevřit v DraftSight a tam šly udělat. V AutoCadu si pak popřipadně upravim podle sebe.
Permonik2013-05-08 10:31:11

vbehun
08.05.2013, 13:13
[QUOTE=Permonik]Tak vyzkoušel jsem uvedene možnosti a nepomohlo. Ukazuje to z=0. [/QUOTE]Jenom takový zvědavý dotaz:Ukazuje to "z=0" až po provedení záchranných operací nebo ještě před nimi (v originálním výkrese)?

Permonik
08.05.2013, 15:04
Když se divam na original tak je u všech z=0, jenom u spline mit nezobrazi žadné z.

vbehun
08.05.2013, 15:53
Je tedy pravděpodobné, že výkres je rovinný (2D). Potíže jsou s hranicemi pro šrafy - u tohoto výkresu je téměř heroický úkol vybrat regulární hranici. Nedivte se, že je Autocad zmatený.

splonk
08.05.2013, 16:18
[QUOTE=vbehun]Je tedy pravděpodobné, že výkres je rovinný (2D). Potíže jsou s hranicemi pro šrafy - u tohoto výkresu je téměř heroický úkol vybrat regulární hranici. Nedivte se, že je Autocad zmatený.[/QUOTE]
DD, pan Vbehoun ma uplnou pravdu... koukal jsem na DWG a zda se byt ve 2D. Je tam ale hoooodne carecek, spline.cek,... ktere tvori hranici a pro AutoCAD je makacka to cele zpracovat. ZKousel jsem vysrafvat par ploh a:u mensich ploh to nejak slo (velikost podobna tomu, co uz mate vysrafovane)u velke plochy to zadnou chybu nehlasilo (pouze ze hranici tvori pres (asi) 1000 prvku a ze mu to bude trvat dlouho) a po 15 min jsem to vzdal :-(Nevim co Vam poradit... vsechno se mi zda hodne komplikovane a pracne... Zkuste:vykres vycistit (_PURGE) a opravit (_AUDIT _Y)pri srafovani mit v okne zazoomovano pouze nezbytne nutne - tzn. aby AutoCAD "scanoval hranici pouze v zobrazenem okne - nekdy to pomahavyizolovat objeky tvorici hranicizkonvertovat spline na pline a pospojovat jevymazat prekrivajici secary (OVERKILL)popripade prikazem _REGION pospojovat jednotlive spline, line pline,... do regionu a to se pak srafuje bleskurychle :-)pohrat s s "GAP tolerance" v dialogu pro srafovani......Hodne stesti a popripade dejte vedet, jak Vam to dopadlo a hlavne, jak dlouho ste to musel delat... -> PPP (PonauceniProPriste) :)zdravimJASponza

Permonik
12.05.2013, 10:05
[QUOTE=splonk][QUOTE=vbehun]Je tedy pravděpodobné, že výkres je rovinný (2D). Potíže jsou s hranicemi pro šrafy - u tohoto výkresu je téměř heroický úkol vybrat regulární hranici. Nedivte se, že je Autocad zmatený.[/QUOTE]
DD, pan Vbehoun ma uplnou pravdu... koukal jsem na DWG a zda se byt ve 2D. Je tam ale hooood...Hodne stesti a popripade dejte vedet, jak Vam to dopadlo a hlavne, jak dlouho ste to musel delat... -> PPP (PonauceniProPriste) :)zdravimJASponza[/QUOTE]Tak jsem se vitězoslavně dobral k vysledku.Vyšrafovat menší plochy nebo ozubené kola šlo teměř bez problému (cca 1,5 hod.)Bohužel se spodní hřideli a skřini jsem si musel dat práci.Vyzkoušel jsem PURGE, AUDIT, OVERKILL. Nejlepé pomohlo izolvat objekty nebo ručně projit hranici šrafované plochy (v některých častech byly dvě shodné čary na sobě, některé jsem porozděloval, teměř rovne spline jsem nahradil čarou).Suma sumarum, na výkrese jsem stravil cca 15 hodin (možna i víc) plus dva dny hledaním informacích jak to upravit.A původ výkresu je takový, že byl vytvořen model v ProEnginneru, exportovan do Inventoru a tam vytvořený výkres v dwg. Aspoň už vím proč inventor vytvaři při generaci profil oz. kol kružnici a ne evolventu (lepši pro exporty, a práci v dalších programech, navíc asi někdo těžko bude měřit na výkres profil zubu (v sestavných už vubec ne)). Děkuji za rady.