Zobrazit plnou verzi příspěvku: Řetězová kóta (INVENTOR 10)

BOST
03.01.2007, 09:23
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně řešení řetězových kót v INV 10. Existuje nějaké makro nebo nějaký jiný způsob pro vytváření řetězových kót v Inventoru? Děkuji.

Martin Rebenda
03.01.2007, 09:26
Prosím konkretizujte problém...

BOST
03.01.2007, 10:13
V inventoru není ve výběru (výkresový prostor)  řetězová kóta (aspoň jsem ji nenašel). Je tu jen kromě obecné kóty sada kót od základny a staniční kóta. Jedná se mi vlastně o řetězec na sebe navazujících obecných kót, který v inventoru samozřejmě můžu vytvořit postupným vkládáním jednotlivých kót a jednotlivé  kótovací čáry na sebe zarovnávat, ale postup vytváření řetězových kót jako je v AutoCADu je uživatelsky pro mě přijatelnější. Děkuji.

Martin Rebenda
03.01.2007, 10:25
Vyzkoušejte nástroj Sada staničních kót...

BOST
03.01.2007, 10:50
Pane Rebenda.
Upřesňuji svůj dotaz k řetězové kótě. Každý kótovaný rozměr u staničního kótování je vztažený ke společné nule-výsledným rozměrem odpovídá kótování od základny. Já potřebuji  řetězec navazujících kót z důvodů zajištění tolerančního pole mezi jednotlivými kótovanými body a ne od nuly. V AutoCADu tento příkaz (_dimcontinue) funguje tak, že vytvořím první obecnou kótu a po příkazu "_dimcontinue" již označuji jen druhý kótovaný bod a kóty se mi automaticky řetězí vedle sebe. Nemusím tedy označovat oba kótované body a nemusím zarovnávat kótovací čáry na sebe. Děkuji.

Martin Rebenda
03.01.2007, 10:58
Aha tak to mi promiňte, tento způsob poloaut. kótování není možný pokud je mi dobře známo. Omlouvám se, byl jsem trochu zaneprázdněn a četl jsem to nepozorně, co jste požadoval. Musíte ručně, ale ve verzi 11 je převzatá fce z AutoCADu a to kopírování vlastností, tak zde si zase můžete ušetřit vepisování tolerancí apod. Ale to asi pro Vás není, neb máte verzi 10. Jedině počkat co na to pánové vývojáři (verze 2008)..

BOST
03.01.2007, 11:25
Děkuji Vám pane Rebenda za odpověď. Každopádně jste mě potěšil informací o funkci kopírování vlastností v INV11. Co se týče řetězové kóty, největší problém vydím v zarovnávání řetězce obecných kót. Někdy to při vkládání následující kóty funguje a někdy kóty od sebe odskakují a musím je následně zarovnávat a to mě zdržuje, proto ten dotaz.

EuroTec
03.01.2007, 11:56
Nechci se vehementně zastávat Inventoru (to zadávání obou bodů mě také žere), ale s tím zarovnáváním nemáte tak úplně pravdu. Když při vkládání nové koty ukážete na již existující (třeba i z jiného pohledu), tak se přeci podle ní automaticky zarovná a myslím, že to ani nezdržuje. Problém je spíše když chci šipku nahradit tečkou - to je podle mne na dlouhé lokte, i když i to lze částečně ulehčit stylem.

BOST
03.01.2007, 12:24
Má zkušenost se zarovnáváním kót je taková, jak jsem ji popsal v předchozím přízpěvku. I když při vytváření nové kóty ukáži na již existující (zobrazí se při tom žlutá tečka), tak mám někdy kótovací čáru sousedních kót odskočenou. Tento problém se zvyšuje zejména u velkých sestav.

ssmiga
03.01.2007, 12:40
Připojuji se k poslednímu příspěvku - zarovnávání mi taky dělá problémy.

EuroTec
03.01.2007, 12:54
Přiznávám, tento jev existuje (u mne velice zřídka). Přisuzoval jsem to grafice, nikoli Inventoru a přrdpokládal jsem, že máte výkonější mašiny, než je ten můj pět let starý kepl. Omlouvám se už mlčím.
PS: Kdysi jsem pracoval s 2D malovátkem, které mělo podobnou filozofii vytváření kót jako Inventor (mimo jiné i SolidWorks atd) a ten ty řetězové kóty švihal jedna báseň (dokonce když se museli posunout, tak stačilo čapnout myší za jednu a ostatní šli za ní - i ty tečky místo šipek to dělalo samo). Je vidět, že se vývojáři se slavného Autodesku mají ještě hodně co učit.

Ľubomír Pápay
03.01.2007, 13:14

[QUOTE=BOST]Má zkušenost se zarovnáváním kót je taková, jak jsem ji popsal v předchozím přízpěvku. I když při vytváření nové kóty ukáži na již existující (zobrazí se při tom žlutá tečka), tak mám někdy kótovací čáru sousedních kót odskočenou. Tento problém se zvyšuje zejména u velkých sestav.[/QUOTE]Presne viem o čom hovoríte. Ale pomaly prechádzam na 11ku a zdá sa mi že tam to už ošetrili...P.S.v 11ke som toho ešte veľa nestihol urobiť. cca 10 výkresov, a bolo to O.K.