Zobrazit plnou verzi příspěvku: Rozdělení projektu + sdílení

Hanz10
05.05.2018, 18:17
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak řešíte dělení projektu v Revitu. Pokud dělíte projekt podle oboru, jak řešíte jednotlivé objekty, které jsou vynášeny v Revitu ? Jde to dělat tak, že se udělá prvotně konstrukční systém budovy a následně se to "oplácá" architektonickýma prvkama ? To "oplácání" už by se dělalo v novém prázdnéj projektu, kde by byl ten konstrukční model připojen ? Nebo se vše vynese v jednom modelu (ARCH) a pak se v novém projektu pomocí funkce Kopírovat/Sledovat přetáhnou osy a podlaží a následně se udělá jen potřebný konstrukční model ? (KON) Není to trošku dvojí zbytečná práce ? Má s tímto někdo zkušenosti ? PS: Jak máte řešenou práci více uživatelů na jednom projektu ? Pomocí A360 TEAM, Autodesk Vault, Revit Server či jiné možné řešení ? Které z těchto řešení je nejlepší pro plynulý a rychlý chod Revitu ?  Děkuji za odpovědi :)
Hanz102018-05-06 08:48:45

Peter Jirat
07.05.2018, 12:00
Začnu od konce - sdílení mezi uživateli - používám v několika kancelářích Revit Server. Řešení pomocí (dnes) BIM360 Design je tak drahé v českých podmínkách, že ho nikde nepoužíváme. Jiné řešení není - pokud nesedíte na rychlé internetové lince, pak lze využít VPN a pracovat jako ve vnitřní síti.Rozdělení mezi ARCH a STAT - v naprosté většině se vychází z arch modelu, protože na začátku se řeší vzhled, funkčnost atd a konstrukční systém je zatím neřešený. Až se objekt usadí, domyslí tak až pak dojde ke konstrukčnímu řešení. Těch možností je několik, zatím nejvíc se osvědčuje v určitém okamžiku rozdělit model na arch a stat, bez nějaké velké automatizace (copy/monitor) a statik si koordinuje svůj model na základě koordinace s arch a komunikace s arch a ostatními profesemi. Otázka výkazu atd je pro každý projekt řešena samostatně, pokud nebudete projektovat pořád stejné rodinné domky, tak se vždy na začátku tyto kroky musí domluvit.V dalších stupních pak profese přistupují na RS, mají tam svoje modely a je to vše prolinkované dohromady.

Hanz10
07.05.2018, 12:45
Takže pokud dobře chápu, doladí se celý model v ARCH. Následně se založí nový projekt a tvoří se pouze konstrukční model na základě architektonického a koordinuje se s ARCH modelem.Takže pokud se statik rozhodne změnit např. velikost průvlaků. Upraví tento průvlak ve svěm KON modelu a následne se upravi nosník i v ARCH modelu. (Kvůli správnému ořezání příček apod.) Není to trochu dvojí práce ? Není nějaké efektivnější řešení ? Konstrukční model i architektonický model se zpracováva v jedné kanceláři. Není v tomto případě lepší to zpracovávat tedy v jednom projektu ?

Peter Jirat
07.05.2018, 13:05
Většinou se nezakládá nový model, ale pouze stávající arch zkopíruje, vyčistí a statik si ho upravuje sám ve svém. Vše v jednom - je problém se zodpovědností při případných změnách, náhodném posunutí apod. V oddělených modelech je zodpovědnost jednoznačná.Po několika pokusech se nám trochu více práce nezdá až tak jako velká ztráta.

Žufi
09.05.2018, 07:51

Zdravím. My používáme jeden sdílený model, kde je stavba i statika (beton i ocel). Ostatní profese jsou připojené jako samostatné modely. Zatím jsme nenarazili na zásadní problémy. Ž.

váca
09.05.2018, 15:59
Zde několik možností: http://www.bimfo.cz/Aktuality/BIM-projekt-vcetne-statickeho-modelu-v-Revitu.aspxNevíce používaná je ta jak píše pan Jirát.