Zobrazit plnou verzi příspěvku: souradne systemy podkladu

aurum
05.05.2010, 12:16
mam podklady z ruznych zdroju. Vsechny (az na jeden) jsou v S-JTSK. Mapovy podklad od katastru ale vubec nesedi v souradnicich. Na dotaz proc mi bylo katastralnim uradem sdeleno, ze mapovy podklad je mapa KM-D (Gusterberg) - poslali v dgn. A ja bych ten mapovy podklad potreboval nejak transformovat do S-JTSK. Jenze se nemam ceho chytit. Neporadil by nekdo, co si s tim mam pocit?

martinfolber
05.05.2010, 13:43
Dobrý den,podle toho co píšete je ta mapa v DGN, je tedy vektorová? Zkuste se podívat na MATKART, od autora by jste se mohl dozvědět více. Podobnou tranformaci umí i některé české geodetické programy...zkusit tedy oslovit nějakého geodeta.

alfred
05.05.2010, 13:44
Zde nastupuje lidová tvořivost. Doporučuji napasovat na zaměření některých objektů, případně zkuste jak se umístí to co poskytují přes WMS a DGN napasovat na to. V každém případě a nic, ale skutečně nic v té stavbě nevytyčit v JTSK, ale pouze odměrkami od hranic pozemku.

KMachálek
05.05.2010, 13:50
A jsou aspoň použité jednotky jitra a sáhy? :-) To je nějaká hodně stará mapa. Taky bych se bál že jakoukoliv konverzí tam zanesu nepřesnosti.

alfred
05.05.2010, 14:11
Už jsem se s tím také setkal. Byla to mapa normálně vektorově v metrech. V určité době (tak 8 let zpátky) ji normálně na katastru prodávali, pak to ale ustalo a nechtěli ji dát. Podle mě dnes prodají buď DKM, nebo rastr. Nejlepší je domluvit se s geodetem co tam dělá zaměření (pokud ho tedy někdo dělá) a ten to nějak napasuje. Vlastními silami bych na to šel přes rastr co dávají k dispozici přes WMS.

aurum
05.05.2010, 14:15
poslane dgn je skutecne vektor... pripojeni wms a napasovani byl postup, ktery jsem zvolil jako prvni. Nicmene mi to nedalo a na dalsi zadost a "smutne oci" pan z katastru poslal data jeste jednou v souradnicich, ktere se tvari jako spravne. Predpokladam, ze postupoval obdobne jako ja, protoze to bylo poslano s poznamkou, ze transformace neni uplne presna. No nic, uz se s tim nebudu zabyvat... Kazdopadne dekuji Vsem za odpovedi.

vknop
06.05.2010, 00:24
  [QUOTE=aurum] v souradnicich, ktere se tvari jako spravne
[/QUOTE]To jste trefil hřebíček na hlavičku. "Tváří se" to je jediné, co ty souřadnice mohly mít společného s JTSK. KM-D je to nejhorší, co kdy v katastru vzniklo. Naštěstí na to sami přišli a přestali s tím. Je to jen (s)prostá vektorizace (překreslení) analogové mapy "tak jak je", takže kvalita se samozřejmě nijak zlepšit nemohla, jenom ty chyby jsou víc vidět. Reálná přesnost souřadnic je někde kolem +/- 3 m, takže když napasujete ploty (hranice zde bývají přesnější než objekty) na jedné části, a o kus dál máte barák na opačné straně cesty než ve skutečnosti, je to v těchto mapách bohužel normální. Tak to je a žádná transformace to nezachrání:-( Tyto mapy nejsou o nic lepší než obrázek a něco podle nich projektovat v souřadnicích může jen šílenec nebo člověk nepoučený. KM-D můžete transformovat jen po částech v místě změny a to na základě zaměření identických bodů v terénu.Pro projektanta je použitelná v podstatě jen pro vyznačení oblasti, kterou potřebuje zaměřit.