Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tablet

antdo
10.12.2008, 08:11
dobrý den, mám dotaz k tabletu. Máte někdo zkušenost při práci v CADu, případně můžete doporučit vhodný tip. Díky

Seiner
10.12.2008, 08:26
Na co byste chtěl tablet použít? Jestli na zadávání příkazů, tak to už je IMHO minulost. Kdysi v době akce 2000 PC jsem to používal a dost se mi zdravotně ulevilo, když jsem si pomohl k 20' obrazovce a AutoCAD přešel z menu na toolbary. Alespoň mně tahle práce připadala, jak sledovat tenis. Dnes bych určitě investoval do většího/druhého monitoru.
   Pokud chcete digitalizovat nějaké předlohy, zkušenosti nemám.
   Jiná záležitost je asi grafická tvorba s tabletem, který reaguje na sílu přítlaku - ale to je jiná muzika.

antdo
10.12.2008, 08:42
myslel jsem tablet místo myši.

Seiner
10.12.2008, 08:54
a co  si od toho slibujete? Tablet má tu vlastnost/výhodu, že určitý bod na tabletu může korenspondovat s určitým bodem na obrazovce. A potom může mít zadávací oblast, kde se nadefinují určitá tlačítka či funkce. Pokud je těch tlačítek jen pár (odhaduji tak do 8), pak se je mážete naučit poslepu. Ale 8 tlačítek vás asi nevytrhne. Jak se zvyšuje počet tlačítek a zmenšují se, nevyhnete se přenášení pohledu z monitoru na tablet a okroutíte si krk a odrovnáte oči.

Kackac
10.12.2008, 09:10
Souhlasím s p. Seinerem, kdysi jsem dělala v práci, kde se tablet u počítačů vyskytoval, pár lidí s ním pracovalo (ale nevím, do jaké míry jen pro tahání čar nebo zda používali i ikonky na příkazy), tak nějak si asi zvykli, protože ho prostě dostali k používání. Já jsem to zkusila a zhodnotila jako naprosto nevyhovující - desítky ikonek všude kolem "kreslicí" plochy a člověk málem dostal tik z toho, jak pořád cukal hlavou sem a tam. Tak jsem si vydupala myš (čímž jsem si vysloužila malý černý puntík) a tablet používala jako podložku pod ni - byl lehce do kopce a kreslilo se na něm docela příjemně. Postupně mě následovali všichni a tablet se stal minulostí.

pavelstyl
10.12.2008, 09:12
Dobrý den,
 u nás máme ještě pár lidí, kteří na tablet nedají dopustit. Máme 12 let staré A3 tablety od Wacomu, myš má 4 tlačítka (bez kolečka).
Samozřejmě máme svoje vlastní tabletové menu, jednotlivé ikonky příkazů jsou minimálně 2x2 cm. Mohu potvrdit, že ti lidé dělají na 95% poslepu.
AutoCAD 2006 Mechanical
 
pavel Štyl

Mantlík
10.12.2008, 11:13
Také jsem poměrně dlouhou dobu (r10 - R13?) dělal s tabletem a za dob DOSu to slušně urychlovalo práci - zvláště vlastní tabletové menu a opravdu některé příkazy se zadávaly téměř poslepu.
Toto využití skončilo zavedením toolbarů
Nyní tablet používám jen občas při digitalizaci z papíru - pro tuhle funkci (pokud je třeba jen něco dokreslit - ne ovšem clý list katastrálky) je neocenitelný - ale místo myši bych ho nebral
PS. Píšu to s velkými přestávkami celé dopoledne, takže už jsem možná mimo

Zouhar
10.12.2008, 15:42
Taky jsem o tabletu uvažoval. Jde o to používat pero místo myši, levá ruka na space pilotu nebo např. mám klavesnici se scrol kolečkem vedle ESC a F kláves  - tak mám vyřešen zoom, orbit a pp a pravou rukou používat pero ve funkci myši. Nemusím ho pouštět když chci zadávat čísla na klávesnici. Otázka je jestli je to ergonomičtější a efektivnější???? a jestli to vůbec funguje??

alfred
10.12.2008, 16:45
Dost špatně se s perovým tabletem zadávají číslice a editují texty. Mě osobně pero tabletu v ruce při psaní vadí a musím ho položit. Myš pořád leží - stačí pustit nemusí se pokládat. Jinak se s tím nekreslí špatně, ale že by to bylo nějak zázračně lepší než myš říct nemůžu.

Kackac
10.12.2008, 19:59

[QUOTE=alfred]...že by to bylo nějak zázračně lepší než myš říct nemůžu. [/QUOTE]... tak mi to nějak připomnělo: "... učí se dobře, to nemohu říct." :)

Jan Rais
10.12.2008, 22:46
- V dobách MS-DOSu a prvních AutoCADů jsem používal veliký tablet a rád. - S nástupem Win a AutoCAdu s menu na obrazovce jsem tablet odložil. Proč taky pořád koukat ma monitor a na tablet s příkazy. Zdržovalo to při práci. - Nyní už používám pouze myš. Má několik tlačítek, zoomuji kolečkem a nemusím ji nikam odkládat jako pero.  - Teď používám malý tablet Wacom už jenom pro grafické práce, ale v CADu už je na nic.

hynekn
11.12.2008, 15:56
Naše zkušenosti s ergonomií a tedy i s tabletem: Tablet na digitalizaci předlohy - je lepší předlohu naskenovat (nebo nechat naskenovat) a vložit do výkresu jako rastr. Jednoznačně.Tablet na příkazy je dobrý, pokud jich máte spousty a spousty specifických. Z vlastní zkušenosti vím, že tablet se používá téměř "poslepu" a funguje to. Tabletové příkazy se vám dostanou "do ruky" velice rychle, ikony na monitoru trefujete vždycky jako poprvé.Mimochodem, mně vadí i přejíždění myši z pracovní plochy na ikonky a zpět (výše zmíněný tenis-efekt). Klikání ikon je podle mne nejvíce únavné.
AutoCAD nejraději používám obouručně, myš je jenom tam, kde je jí třeba, příkazy jdou (skoro) všechny z klávesnice. Už dlouhá léta k tomu účelu používáme utilitku AutoHook. Zkuste, produktivita vám stoupne o pěkných pár (desítek) procent.Prostě: největší borec nemá na obrazovce žádnou ikonu, jenom pracovní plochu a maká oběma rukama

Mantlík
11.12.2008, 16:16
[QUOTE=hynekn] Tablet na digitalizaci předlohy - je lepší předlohu naskenovat (nebo nechat naskenovat) a vložit do výkresu jako rastr. [/QUOTE]
Jistě, pokud to nepotřebuji jako vektor anebo zároveň to potřebuji natolik často, že se mi vyplatí Raster Design (nebo něco podobného)
Pokud ovšem rychle potřebuji přenést z předlohy( která je dostupná jen na papíře) ne celý výkres, ale jen to, co potřebuji, a s dostatečnou přesností, pak je i současné době podle mne tablet neocenitelný ...

hynekn
11.12.2008, 16:40
Lépe se mi vektorizuje z naskenované předlohy než z tabletu.

Ferdinand
11.12.2008, 16:44
...a já jsem byl v domnění, že tablety se používají pouze při nemoci...

hynekn
11.12.2008, 16:48
...obzvláště duševní ne, bez legrace, máme tady tablety asi čtyří (a některé i pěkně veliké), ale používáme je už jenom na retuš fotek a na "kreativní" činnosti

v.straka
11.12.2008, 17:13
S tabletem jsem dělal léta pod dosem, ale dovoluji si tvrdit, že než obtahovat na tabletu je lepší naskenovat a obtahovat (vektorizovat)
na obrazovce.

v.straka
11.12.2008, 17:16
S tabletem jsem dělal léta pod DOSem, ale dovoluji si tvrdit, že je rychlejší a pohodlnější naskenovat a obtahovat (vekrorizovat) na obrazovce.

Rostislav Říha
11.12.2008, 20:37
[QUOTE=Ferdinand]...a já jsem byl v domnění, že tablety se používají pouze při nemoci...[/QUOTE]
a nebo když jeden chce, aby mu bylo vážně dobře...to jsou pak takový ty malý, vypadaj třeba jako srdíčko a vždy se prodávají OEM (bez krabice a manuálu) ... ale vážně - šikovná věc je TabletPC - tablet jsem měl a nepoužíval, u TabletPC si to Xkrát přehodím - příjemná je asi ta možnost mít to na koleně - ale zas je to spíš o Photoshopu než o cadu...

Mantlík
11.12.2008, 21:30
Chápu, jsem dinosaurus, ale podpořím svůj názor modelovým příkladem
Stane se jednou, dvakrát, někdy i třikrát za rok, takže Raster Design je pro mne neefektivní.
Klasická projekční práce se zaměřením. Byť může být sebepečlivější, vyskytne se cokoliv, co je pro další práci klíčové a existuje jen na papíře - skutečné zaměření kabelu, kdysi dohodnutá budoucí hranice mezi dvěma investory na jednom pozemku, čerstvá aktualizace jednoho pozemku v katastrálce, apod.
Vybalím starý tablet Geniu A3 s pukem a záměrným křížem, zapojím (na rozdíl od DOSu či NT4 ani nemusím PC restartovat), zasunu předlohu do tabletu, sesouhlasím 3-6 bodů, autocad si sám přetransformuje a s přesností do 10-20 cm (pro 1:500 či 1:1000) obtáhnu potřebný počet čar - to vše mi zabere (podle množství entit) zpravidla kolem 15 až 20 minut
 
Druhá možnost - nemám větší scanner ani RD - zajít si to nechat oskenovat a transformovat měřítka v obou směrech (anebo si to metodou pokus-omyl dělat sám - ale to je dost hazard) a pak to napasovat na správné místo v situaci, a když to všechno sedí, tak obtáhnout několik čar ... - tak tohle by mi zabralo podstatně víc času + cena za práci se skenováním, čištěním a transformováním. A bez Raster designu či něčeho podobného bude podle mne přesnost obkreslování podstatně horší (a vím, o čem mluvím - často je třeba obkreslovat vodorovné dopravní značení z ortofotek)
 
Tak co je za daných podmínek rychlejší?Mantlík2008-12-11 21:32:27

hynekn
12.12.2008, 09:25
no, každému podle jeho gusta. O formátech větších než A3 není třeba dále diskutovat (a ještě máme velkoplošný skener v kopírně za rohem), ale i tu a3 si radši naskenuji nadvakrát a "slepím". Na kalibraci většinou rezignuji, podklady jsou obvykle v pořádku (nepamatuji se, že bych někdy dostal podklady až TAK deformované).A pro takové akce, jako je doplnění nějakých informací do rastrového podkladu je hybridní výkres rastr/vektor to nejlepší řešení. Zejména, pokud je podklad v černobílém TIFFu, takže se chová jako transparentní a ještě ho můžu "obarvit" libovolnou barvou (třeba effektně šedě)

J.Richter
02.03.2009, 14:03
Osobně používám myš + PGP (mnohdy nadefinované vlastní). Když se do toho člověk dostane, setsakramentsky to urychluje práci.

K4my
09.03.2009, 09:48
neodpovím konkrétně spíše obecně a snad si z toho tázající vybere:

Tablet nefunguje jako dotykový display, pořád je to papír po kterém taháte tužku a na monitoru se přesouvá myš. Cad je program souřadnicový, x,y,z a výchazí se ze vzorečků pro každou entitu, čáru provedete dvěma kliky, nikoliv tažením, kružnici středem průměrem, nebo třemi body, nikoliv tažením. Reálné využití je při obkreslování výkresů do malování, "photoshopu", tam kde, využijete stejný princip jako je tužka a papír. Pokud máte program co dokáže obkreslené tvary převést do vektoru podporující cad, pak ok, ale neznám nic. Navíc pro konstrukci je potřeba velký tablet A3 , a ty jsou tak drahé, že je lepší se bez něj obejít. Smysl to má pro 2D grafiky, fotomontéry, designéry, kresliče, protože elektronický originál je 100%tní, a ani skener ho nenahradí. Klikání úseček v cadu, mi přijde jako opruz, ale hlavně nepraktické nepříjemné, nepřesné a já nevím co za negativa bych mohl ještě zmínit.