Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tisk/export do PDF s pruhy přes celý výkres

Firestone
16.04.2012, 18:51

Zdravím,občas jsem se potkal s problémem, kdy se při tisku/exportu z ACADu do PDF zobrazovaly svislé pruhy přes celý výkres. Včera se to projevilo zase, a tak mě napadlo, zdali se s tím už někdo nesetkal.Problém jsem odhalil, že to dělá podložená katastrální mapa ve formátu TIFF (získaná převodem z PNG, Hufmann RLE). Tento výstup volím z důvodu, že se pak s mapou lépe v CADu pracuje a to včetně tisku. Ovšem stává se to ojediněle, že s jednou mapou je to OK, ale v jiném případě zase ne. Vysledoval jsem, že ty pruhy jsou jen přes plochu, kterou pokrývá na výkrese ona podložená mapa. Když mapu nechám v PNG, tak se PDF vytvoří v pořádku bez pruhů.Zkoušel jsem jak přímo nativní "tiskárnu" DWG to PDF, tak PDF Creator v poslední verzi. Prohlížeč Adobe Reader X a i starší v9.xNesetkal se tímhle problémem někdo?Díky za případné postřehy.
Firestone2012-04-16 18:53:04

Rostislav Říha
16.04.2012, 19:19


nám to kdysiblblo podobně, ale jen v případě, že se tisklo z výřezů, které byly nějak oříznuté/křivkové... když byl výřez normální obdélníkový, tak ta chyba zmizela...

alfred
16.04.2012, 19:19
To se mi taky nekdy stavalo. Vetsinou pomohlo problematicky rastr preulozit. Zkuste jine kodovani (napr. CCITT Group 3) a nebo do do nekodovaneho TIFu ci PNG a zpet. Na pricinu jsem nikdy neprisel. Muzete take zkusi jinou PDF tiskarnu. Jakou pouzivate?


Firestone
16.04.2012, 19:39


[QUOTE=Rostislav Říha]

nám to kdysiblblo podobně, ale jen v případě, že se tisklo z výřezů, které byly nějak oříznuté/křivkové... když byl výřez normální obdélníkový, tak ta chyba zmizela...[/QUOTE]
Vida, zajímavý postřeh, zítra zkusím a dám vědět.[QUOTE=alfred]To se mi taky nekdy stavalo. Vetsinou pomohlo problematicky rastr preulozit. Zkuste jine kodovani (napr. CCITT Group 3) a nebo do do nekodovaneho TIFu ci PNG a zpet. Na pricinu jsem nikdy neprisel. Muzete take zkusi jinou PDF tiskarnu. Jakou pouzivate?[/QUOTE]
S tím CCITT Group 3 bych to mohl zkusit. Je potřeba nějakého speciálního kodeku pro TIF? Anebo je to součást standardu TIFového? V IrfanView vidím u TIFu možnost uložit to jako CCIT Fax 3 a 4. Takže bych zkusil tu trojku. U toho Hufmann RLE se mně právě libí, že to umí průhlednost bílých ploch. Tak jestli to ten CCITT umí taky...No zkoušel jsem dvě různé verze PDF Creatoru (nějakou starší v0.9.x a poslední verzi) a pak ten nativní DWG to PDF přímo z ACADu, ale bez rozdílu výsledku. Pořád stejně s pruhy. Maximálně zkusit zcela jinou PDF tiskárnu. Ale když jsem zkusil tyhle dvě, tak mně přišlo bezpředmětné zkoušet další. Ale může to být...Díky Vám oběma za postřehy!
Firestone2012-04-16 19:43:44

alfred
16.04.2012, 20:43

[QUOTE=Firestone]S tím CCITT Group 3 bych to mohl zkusit. Je potřeba nějakého speciálního kodeku pro TIF? Anebo je to součást standardu TIFového? V IrfanView vidím u TIFu možnost uložit to jako CCIT Fax 3 a 4. Takže bych zkusil tu trojku. U toho Hufmann RLE se mně právě libí, že to umí průhlednost bílých ploch. Tak jestli to ten CCITT umí taky...No zkoušel jsem dvě různé verze PDF Creatoru (nějakou starší v0.9.x a poslední verzi) a pak ten nativní DWG to PDF přímo z ACADu, ale bez rozdílu výsledku. Pořád stejně s pruhy. Maximálně zkusit zcela jinou PDF tiskárnu. Ale když jsem zkusil tyhle dvě, tak mně přišlo bezpředmětné zkoušet další. Ale může to být...Díky Vám oběma za postřehy!
[/QUOTE]Irfan pouzivam taky. Myslim, ze AutoCad umi CCIT Fax 3 i 4. Ale vetsinou pouzivam taky Hufmann RLE. Muzete zkusite preulozit soubor a nebo zkusit jine kodovani. Vyzkousejte to, nejsem si jist a taky se to muze lisit mezi verzemi AutoCadu. Vsechno jsou to 1-bitove rastry, pro ktere umi holy Autoad nastavit pruhlednost. Jinak AutoCad 2012 snad i umi pruhlednost pomoci ALFA kanalu u PNG a GIFu. Jak zminil pan Riha ten orez vyrezu - vzpominam si, ze alespon u nekterych pripadu, kdy rastr delal pruhy, jsem oriznuty vyrez mel. Ale nejsem si jist zda to tak bylo vzdy.

Firestone
16.04.2012, 21:57
Přeukládat jsem to už zkoušel a bez výsledku.A tu zmiňovanou průhlednost lze ovlivnit přímo v CADu kde, prosím?Ten výřez vyzkouším... to by pak už zavánělo bugem v samotném ACADu.

alfred
17.04.2012, 07:08
Průhlednost lze nastavit v AutoCadu v dialogu vlastnosti - vyberete rastr a ve vlastnostech dole je "Průhlednost" a vyberete ANO. Nastavení transparentní barvy umí například IrfanView. Přidání ALFA kanálu lze například v GIMPu (nevím jestli to umí IrfanView). V MAPu nebo v CIVILu lze navíc průhlednost volit pro jakoukoli barvu rastru, v holém AutoCadu lze jen zvolit zda je rastr průhledný či ne.Jak to vypadá viz obrázek (pořízeno v AutoCad MAP 3D 2011). Průhlednost je jasně vidět díky žlutému pruhu. Ani u jednoho rastru není využita nadstavbová možnost MAPu pro volbu libovolné průhledné barvy.

alfred
17.04.2012, 07:19

[QUOTE=Firestone]Ten výřez vyzkouším... to by pak už zavánělo bugem v samotném ACADu.[/QUOTE]V kazdem pripade musim poznamenat, ze orezane vyrezy bezne pouzivam a rastry obvykle pruhy nedelaji. Musi byt jeste nejaka dalsi okolnost, ktera to ovlivni. Vetsinou to vykres zacal delat najednou - do urcite doby vse fungovalo jak ma a pak to zacalo blbnout. Jestli to souvisi s vyrezy nemohu uplne jednoznacne potvrdit. Stava se to malo - tak jednou za par let.

Firestone
17.04.2012, 11:42
Tak pokusy dopadly následovně:- při pokusu o uložení zdrojového PNG do TIFu jako CCITT Fax 3 & 4 je výsledek stejný, tj. s pruhy :(- ovšem tisk se prováděl z rozvržení (ne z model. prostoru) a tam je onen výřez jako polygonový (a k tomu ještě pootočený vůči glob. souř. systému model. prostoru), když jsem vyzkoušel nový výřez jako obdélník, tak se to vytisklo bez pruhůZávěr?! Že by Autodesčí bug? :)

alfred
17.04.2012, 12:04
Zkuste ten výkres vytisknout na jinout tiskárnu, nebo do PDF, DWF, ...Zkuste ten rastr vložit do čistého výkresu, a přes polygonový výřez podobného tvaru vytisknout.Otázkou je zda je to BUG Autodesku nebo nějaká nekompatibilita tiskového ovladače. Co se stane, když výřez změníte na neoříznutý a pak znovu nově oříznete ve stejném tvaru jako předtím?


Firestone
17.04.2012, 12:40

[QUOTE=alfred]Zkuste ten výkres vytisknout na jinout tiskárnu, nebo do PDF, DWF, ...[/QUOTE] Do PDF se to pokouším tisknout celou dobu a není rozdíl, zdali jsem to posílal na tisk přes PDF Creator, anebo nativní DWG to PDF, co je přímo v ACADu.[QUOTE]
Zkuste ten rastr vložit do čistého výkresu, a přes polygonový výřez podobného tvaru vytisknout.[/QUOTE]
Zajímavý nápad... zkusil jsem do nového výkresu přenést pouze ten grafický podklad a vytvořil nový polygon a ejhle, pořád to samé s pruhy :([QUOTE]
Otázkou je zda je to BUG Autodesku nebo nějaká nekompatibilita tiskového ovladače. Co se stane, když výřez změníte na neoříznutý a pak znovu nově oříznete ve stejném tvaru jako předtím?

[/QUOTE]
Tohle nechápu -- výřezy jsem tvořil buď jako obdélníkový, anebo polygonový. Žádné ořezávání jsem nepoužil. Případně prosím o radu, jak se to dělá, resp. co tím myslíte.

alfred
17.04.2012, 14:06

[QUOTE=Firestone] Tohle nechápu -- výřezy jsem tvořil buď jako obdélníkový, anebo polygonový. Žádné ořezávání jsem nepoužil. Případně prosím o radu, jak se to dělá, resp. co tím myslíte.[/QUOTE]změna ořezaného výřezu na neořezaný:[CMD]VOŘEŽ[/CMD] (_VPCLIP), vybrat ořezaný výřez, volba "Y" (vYmaž - viz příkazový řádek).ořezání výřezu:[CMD]VOŘEŽ[/CMD] (_VPCLIP), vybrat výřez, volba "P" (Polygon - viz příkazový řádek).
Šlo mi o to, zda například hranice polygonového výřezu není díky dodatečným "popotahováním" rohových uzlů nějak divně modifikována - např. více uzlů v jednom bodě apod.. Tímto postupem by se vytvořila zcela nová hranice.Zkuste taky, zda se to projevuje na jiném počítači.Pokud se Vám chyba projevuje i ve zcela novém výkresu, kde je pouze vložen rastr a nový ořezaný výřez, tak by stálo za to poslat to AutoDesku jako BUG.