Zobrazit plnou verzi příspěvku: Trochu matematiky a geometrie

Peter Jirat
14.08.2015, 11:15
Malá geometrická úloha:dva trojúhelníky v prostoru nad sebou vytváří těleso. Strany spojující hranu horního a hranu spodního musí tvořit nezborcenou rovinu. Hýbu kterýmkoli ze tří spodních vrcholů ve všech směrech. Jakým způsobem nadefinovat (vzorcem pro zápis do Revitu) posun vrcholů horního trojúhelníku, aby zůstala splněná podmínky nezbrocených bočních ploch? Na to moje matematika nestačí :-) Zkoušel jsem Wolframalpha, ale nedokážu správně zadat úlohu.

Mrázek
14.08.2015, 13:06

Jsou-li základny obou trojúhelníků rovnoběžné (v příkladu je to tak) - potom musí být oba trojúhelníky podobné, tedy musejí mít stejné vrcholové úhly (změním-li je u spodního, musí se provést stejná změna u horního. Bude platit podmínka rovnoběžnosti stran, bude platit podmínka měřítka (velikosti stran, relativního posunu vrcholu apod.).V případě, že podmínka rovnoběžnosti není daná, pak má úloha nejednoznačné řešení, protože při změně polohy vrcholu spodního trojúhelníku se poloha přilehlého vrcholu horního trojúhelníku bude pohybovat po přímce.

Peter Jirat
17.08.2015, 08:50
Díky, ještě to zkusím trochu zpřesnit. Jedná se o výkopovou figuru, kde podstatným údajem je sklon těch vytvářených bočních rovin. Výška těch horních bodů nehraje roli, jsou nad vykopávaným terénem, mohou být pro omezení výsledku všechny tři ve stejné Z, která je napevno dána hodnotou parametru. Úhly těch rovin nemusí být stejné, pohybují se od 1° do 90°.Ale je to opravdu "po šichtě"...