Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tvorba bloků v ACAD Mechanical 2013

vlasta_p
23.01.2015, 13:12
Dobrý den, prosím o radu.Zkusil jsem vytvořit jednoduchý blok. Z nápovědy to chápu tak, že se vytvořený blok  ukládá do souboru dwg, ze kterého byl vytvořen. Netuším však, jak postupovat v případě, kdy potřebuji tento blok vložit do jiného (nového) výkresu. Když otevřu menu "Vložit/Blok", vyzve mne to k zadání cesty k bloku (tlačítko "Procházet"). Najdu tedy cestu k dwg souboru, ve kterém byl požadovaný blok vytvořen a uložen a nevím, co dál udělat - blok nikde nevidím.Děkuji za ochotu.Vl.

Mantlík
23.01.2015, 13:20

Jednou z možností je to, že ho máte mimo obrazovku. Tedy pravděpodobně máte jeho vkládací bod někde výrazně mimo vlastní kresbu bloku.Zkuste kresbu bloku ve zdrojovém dwg posunout tak, aby byl bod, za který blok chcete uchopit a vložit nejlépe v souřadnicích 0,0,0. Pak ho znovu uložte a zkuste načíst. Měl by Vám již objevit Pokud ne, bude chyba ještě jinde- máte zmraženou/vypnutou hladinu (y), která je obsažena i v daném bloku- problémy s různými jednotkami- atd.

Vladimír Michl
23.01.2015, 13:43

Nemyslí Vlasta_p spíš interní vs. externí blok? Pokud vytvoříte blok v jednom DWG výkresu a potřebujete jej využít v jiném DWG výkresu, musíte jej nejprve vyexportovat příkazem [CMD]PIŠBLOK[/CMD]. Nebo použít DesignCenter nebo utilitu InsertX (viz Download).

Mantlík
23.01.2015, 13:51

Obecně řečeno máte samozřejmě pravdu.Takže můj předchozí příspěvek raději upřesním. Já to pochopil tak, že si tazatelka nakreslila blok v prázdném výkresu a uložila ho jako DWG. Pak už není PIŠBLOK potřeba ...

Radek001
23.01.2015, 13:51

Myslím, že se to dá mezi výkresy i prachsprostě kopírovat přes schránku.Osobně ale nejraději volím způsob, že blok = soubor. Např. "okno_obyc_100x200.dwg" a tento soubor pak přímo jako blok vkládám tam, kam potřebuji.

johny
23.01.2015, 13:51
[QUOTE=vlasta_p]Dobrý den, prosím o radu.Zkusil jsem vytvořit jednoduchý blok. Z nápovědy to chápu tak, že se vytvořený blok  ukládá do souboru dwg, ze kterého byl vytvořen. Netuším však, jak postupovat v případě, kdy potřebuji tento blok vložit do jiného (nového) výkresu. Když otevřu menu "Vložit/Blok", vyzve mne to k zadání cesty k bloku (tlačítko "Procházet"). Najdu tedy cestu k dwg souboru, ve kterém byl požadovaný blok vytvořen a uložen a nevím, co dál udělat - blok nikde nevidím.Děkuji za ochotu.Vl.[/QUOTE]
Tímto postupem vložíte ten původní výkres CELÝ jako blok do toho nového výkresu.Pokud chcete jen jeden blok uvitř toho původního výkresu, pak použijte DESIGNCENTER (CTRL+2).Ale většinou se postupuje tak, že ten původní otevřete a zkopírujete to přes schránku (jak píše Radek) - lépe přes CTRL+SHIFT+C, pak CTRL+V.Nebo často se používá, že ten blok nevytvoříte vůbec, jen zkopírujete vybrané objekty s CTRL+SHIFT+C a pak je vložíte příkazem [CMD]SVLOŽBLOK[/CMD] (_PASTEBLOCK) a ten blok se vytvoří automaticky (anonymní).Ale pokud jej chcete vkládat přes ten váš [CMD]VLOŽ[/CMD] (_INSERT), pak jej musíte nejdřív vyexportovat  do samostatného výkresu (jak píše pan Michl) [CMD]PIŠBLOK[/CMD] (_WBLOCK), anebo blok kreslit v prázdném výkresu (jak píše pan Mantlík), a když ho pak vložíte, bude z něj blok...



johny2015-01-23 14:12:50

vlasta_p
23.01.2015, 14:36
Omlouvám se za nedostatečné "zadání" otázky :-).To, co jsem potřeboval, bylo opravdu uložení bloku do souboru, tedy příkaz PIŠBLOK.Vyzkoušel jsem - funguje (kupodivu :-)Díky!Vl.