Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vícetělové těleso s plechů

raspi
12.12.2013, 13:03
Potřebuji namodelovat plášť nádoby složený z několika plechů. Ty jednotlivé plechy jsou v kusovníku jako samostatné položky s rozměrama rozvinů. Jak se projekt postupně vyvýjí, tak se mění polohy děr pro hrdla v plášti nádoby. No a já bych potřeboval vědět, jak posunout díru z jednoho plechu do druhého. Zatím jsem to řešil tak, že jsem tu díru v jednom plechu smazal a v druhém znovu vytvořil, což je trochu nepraktické.

EuroTec
12.12.2013, 17:32

Nešlo by díry tvořit v sestavě? Pak se ale nepromítnou do jednotlivých partů.

raspi
13.12.2013, 09:04
No právě že ten rozvin je pro pálení.   Zatím je pro mě nejjednoduší a kupodivu i nejrychlejší jednotlivé plechy v sestavě skládat jako vrabčí hnízdo.

maiklss
13.12.2013, 09:28
Jde  to  v pohodě:) jen pak  musíte jít přes odvozenou  součásti  jednotlivé  a dílce které  nechcete odmazat.

dusek
13.12.2013, 11:23
Vytvořte si víceobjemový skeleton složený z jednotlivých dílů, vytvořte zde veškeré úpravy (otvory, úkosy, ...) a odvoďte z něho pak jednotlivé součásti (plechy, ...), ty pak převedete na na plech, kde můžete vytvořit rozvin.Když nastane změna, tak to "jednoduše" změníte ve skeletonu, plech se pak jen aktualizuje. Stejně tak je to lepší, když se to rozrůstá o další položky, ty se "lehce" přidají do skeletonu a odvodí do sestavy.

EuroTec
13.12.2013, 12:37

Já jsem měl dojem, že o tomhle se bavíme od začátku. Problém jsem viděl v tom, že pakliže přesunu ve skeletonu díru na jinou stěnu (jiný plech), tak se plechy automaticky nezaktualizují a musí se do nich ručně sáhnout (díru přidat, nebo odebrat). Možná by tedy bylo částečné řešení mít vytvořeny příslušné prvky ve všech možných pozicích, a příslušné prvky v partech pouze vypínat a zapínat.

dusek
13.12.2013, 13:06

když budete tvořit díry v sestavě, tak je pak nepromítnete do rozvinu.chápu,
že kolega má sestavu, dejme tomu s dvěma plechama. V jednom má díru, v
druhém ne, pokud chce díru v druhém plechu, tak musí vstoupit do
prvního, tam díru vypnout (smazat) a pak vstoupit do druhého, tam tu
díru vytvořit.tak je jasné, že se plechy automaticky neaktualizují, je třeba kliknout na tlačítko aktualizace .
Ne, toho, abych nemusel otvory přepínat a vypínat jde docílit tak, že
náčrt otvoru mám vytvořený na rovině, která se otáčí podél osy, tedy
mohu řídit úhel natočení a tím i ovlivňovat v kterém plechu bude
umístěna, v příkazu vysunutí pak vyberu všechna tělesa, která se mají
příkazu účastnit. když otočím rovinu dejme tomu o 180°, tak v prvním
plechu otvor zmizí a vytvoří se v druhém (viz obrázek). Pak už jen stačí
provést aktualizaci sestavy. Jasné, že pokud těch otvorů mám víc a
některé se tam pak nevyskytují, tak je prostě vypnu. Pokud se otvory v sestavách opakují a jen se mění jejich umístění, tak to pak jde všechno krásně zparametrizovat, že ani nemusím "složitě" upravovat skeleton, ale jen upravím vytvořenou tabulku (excel, parametry, formulář, ...).

raspi
13.12.2013, 13:13
Zrovna dělám plášť ze čtyř plechů. Mám řídící těleso se skicou, kterou si promítám do jednotlivých dílů kde provedu vytažení do pomocné roviny a pak zesílení. V pohodě jdou dělat rozviny a přenášet ivlastnosti do kusovníku. Akorát když změním skicu v řídícím tělese, tak aktualizaci dílů musím v 50% případů dělat zavřením a znovuotevřením sestavy. :-)

dusek
13.12.2013, 13:26
pokud přenášíte náčrty, tak vysunutí přenášet nepůjde. jděte cestou víceobjemového skeletonu, bude rychlejší a jednodušší tvorba a aktualuzace jsou také bez problému. Jinak zkoušel jste při neúspěšné aktualizaci příkaz Přestavět vše (karta Správa, hned na začítku)?

raspi
13.12.2013, 15:40

Asi blbá otázka, ale co je to ten víceobjemový skeleton?Já to
dělám takto viz. obrázek. V řídícím náčrtu je ta kružnice 3000mm
rozdělená na dna oblouky které si pak promítnu do dalšího náčrtu.

dusek
13.12.2013, 15:45
Jakou verzi Inventoru máte? Já mám 2012, tak abych nedělal ukázku a vy to pak neotevřel.

raspi
13.12.2013, 15:48
Mám 2014. Ale horší to je s podporou, holt se šetřilo.

dusek
13.12.2013, 16:10
uploads/28496/Plast.zipVíceobjemový skeleton je víceobjemové těleso (ipt), v kterém máte vymodelovaný celý objekt, rozdělený na jednotlivá tělesa. Tyto tělesa jde pak pomocí příkazu Vytvořit komponenty převést na jednotlivá tělesa v sestavě.V příloze naleznete rychloukázku. Je to sestava dvou plechů, plechy vycházejí z onoho skeletonu, v kterém je vytvořen nějaký náčrt plechů, pak pomocí plochy a odsazení vytvořeno objemové těleso. Potom tam jsou pro ukázku dvě pracovní roviny, které můžete natáčet. Na těchto rovinách jsou pak náčrty s dírou, těm lze měnit umístění dle potřeby. Když si tam s něčím hnete, tak pak přejdete do sestavy a pomocí aktualizace se obnoví i sestava.Vzhledem k tomu, že je pátek odpoledne, tak to nebudu zbytečně rozepisovat, snad to z toho pochopíte sám :-)

dusek
13.12.2013, 16:19
jinak ještě k tomu vašemu postupu, vydáváte se cestou adaptivity, nemyslím si, že je to šťastné řešení, sám jsem velky nepřítel adaptivit, ono je to na první pohled hezký, rychlý, ale z dlouhodobého hlediska mi to příjde jako nefunkční, měl jsem s tím pernamentně problémy - viz. váš problém s aktualizací. Když už touto cestou, tak opět pomocí nějakého řídícího náčrtu ve skeletonu a odvozovat náčrty do jednotlivých dílů. To už ale pak je jednodušší ten postup viz. ukázka.

raspi
16.12.2013, 11:31
Tak zatím paráda, velice děkuji, tohle mi hodně pomohlo. Příští víkend pojedu do Krkonoš, tak v Trutnově za tím novým obchoďákem zamávám. Hlavně v přídadě, že mi projektant dodá náčrt aparátu se základními rozměry (průměr x výška pláště), tak tento postup bude velmi vhodný. Akorát já dosud dělal všechny plechy bez mezery na sváry, protože mě vadila ta dvojitá čára na výkrese. V parametrech jsem do číseného parametru vždy tu svarovou mezeru odečetl. Ale tady si můžu dát mezeru 0,001, kóta se zaokrouhlí a na výkrese to nebude vidět. Co se týká těch adaptivit, tak jsem jejich velký nepřítel a dosud jsem je ani v Solidworksu nikdy nepoužíval. Kolega namodeloval celý aparát pomocí adaptivních dílů a ráno si při načítání sestavy může v klidu vypít kafe a při jakékoliv aktualizaci dojít na cigáro. Dají se potlačit, ale kdo se pak v tom má vyznat.

dusek
16.12.2013, 14:10
No já jen doufám, že jsem nepomohl konkurenci a že to kdyžtak na mne nikdo nepráskne Přesně tak, veliksot mezety je volitelná, bohužel tam musí být, bez ní by nešel vytvořit rozvin. Taky jsme měli experta, co to všechno bastlil adaptavitou, kdyby aspoň jen v rámci sestavy, ale on to křížil ze sestavy do sestavy, teď když se přebírá nějaká práce po něm, tak to je pomalu na detektivní kancelář, jak to on vlastně tenkrát myslel ... Naštěstí zbytek osazenstva je rozumný (taky po něm pár věcí předělávali), takže se mi to daří vymýtit. Každopádně maximum opakujících se věcí se snažíme zparametrizovat, nejlépe pomocí skeletonu a ona tse ta prvotní investice času později vrátí.