Zobrazit plnou verzi příspěvku: Virtuální rozpiska

dusek
26.03.2012, 22:09
Dobrý den,mám sestavu složenou z jednoobjemových těles, víceoběmových těles a odvozených součástí. Ze sestavy tvořím výkres. Potřebuji vytvořit ke každé komponentě sestavy pozici. Pokud použiju rozpisku, bude mi to brát pozice jednotlivých těles, ale já potřebuju i z jednotlivých dílů těles, například mám šnekové dopravníky ze tří šnekovnic, je to jedno těleso, ale já potřebuji pozici ke každému šneku zvlášť. Mohu vytvořit Uživatelskou iVlastnost a očíslovat si to jak potřebuji, ale opět jen u jednotlivých těles. Ideální by bylo, kdybych si mohl vytvořit nějakou svoji vlastní virtuální rozpisku a z ní pak vytvořil odkazy, ale to se mi nedaří přijít jak. Mohu vytvořit tabulku a odkazy pomocí textu s odkazem, ale to není uspokojivé řešení. To same není řešení odvozování součástí z víceobjemových těles.Jdě z toho nějak vybruslit?díkyV.D.


Navara
27.03.2012, 07:49
Dobrý den,
Dostat se z toho lze dvěma způsoby.
1) V sestavě je možné vytvářet virtuální komponenty a těm lze přiřadit libovolné hodnoty vlastností a pozici
2) V kusovníku lze vytvářet vlastní řádky a těm vypisovat údaje zobrazené v kusovníku.
V obou případech se potom během vytváření pozic v kontextové nabídce zobrazí volba Uživatelský/virtuální, která umožní na pozici zobrazit číslo pozice virtuální nebo uživatelské komponenty.
 
Klonil bych se určitě k první možnosti. Je ale potřeba mít na paměti, že tyto komponenty nejsou nijak provázány s originálním modelem. Jsou to pouze metadata uložená v souboru sestavy.

dusek
27.03.2012, 09:53
ta první varianta je super, takto si s tím už dokážu poradit.Jinak, zjistil jsem, že kolega má už rozpisku vytvořenou v excelu. Do výkresu ji vložím pomocí OLE objektu (tabulka je formátovaná, takže musím použít OLE objekt). Náhodou by taková tabulka nešla sladit s modelem, abych nemusel vytvářet pozice pomocí postupu výše?


Navara
27.03.2012, 10:12
Lze to následovně: 
- vytvořit příslušný počet virtuálních komponent v sestavě
- vykopírovat buňky z rozpisky Ctrl+C
- vložit do Excelu Ctrl+V
- Upravit příslušné buňky. Například přenést z hotové rozpisky v Excelu
- Ctrl+C Ctrl+V zpátky do rozpisky.
 
Jednorázově to takhle řešit jde, ale nevím, jestli je to dobrý základ pro firemní workflow.

Cheff
27.03.2012, 12:13
Ještě by byla možnost z toho víceobjemového tělesa nechat vygenerovat sestavu (správa -> rozvržení) pak již budete mít klasický kusovník...

K této možnosti někdo moc šikovný "sepsal postup" - je to někde historii diskuze)

dusek
27.03.2012, 13:00
Ano, i tato možnost mě napadla, ale vzhledem k tomu, že to mám divoce schématické, tvořené i z náhrad, tak bych to musel celé předělat.Zatím postupuji v kombinaci toho co napsal pan Navara. S přihlédnutím, že to dělám poprvé, tak to zatím nevypadá zle. Jako základ dobré, jen příště asi bude lepší to dělat poctivě.