Zobrazit plnou verzi příspěvku: Výkres ozubeného kola

Maveric_606
19.02.2009, 10:01
Mozna uz to tu nekolikrat bylo zmineno... Potrebuji vytvorit vykres ozubeneho kola se sikmymi zuby na hrideli. Jenze pri vytvoreni rezu ve vykrese, rez neodpovida tomu, jak by bel rez ozubeneho kola vypadat. Resil uz tuto problematiku nekdo a ma na toto lek?

Charlee
19.02.2009, 10:08
Už jsem to řešil několikrát. Zatím vždy tak, že jsem zněvyditelnil šrafy, v pohledu vytvořil náčrt, dokreslil a došrafoval ručně. Pracné, ale výsledek je pak správný.
Rád se naučím snadnější způsob, pokud nějaký je.

Maveric_606
19.02.2009, 10:22

Ano... Toto reseni take vyuzivam... Ale jak se zminujete, je dosti pracne... Hlavne v pripade, kdy se model muze zmenit... Ale tento problem se netyka pouze ozubenych kol... Stejny problem je i s lozisky a spoustou dalsich prvku... Mohl by se sem pripojit nekdo z Xanadu a poradit, jak se takove veci resi podle autodesku?Dekuji...Maveric_6062009-02-19 10:23:25

honsa
19.02.2009, 13:40
Pokud k problému přistoupíme tak, že vlastně Technické kreslení obsahuje řadu pravidel jak lze některé strojní části kreslit zjednodušeně a aby zobrazení vedlo k srozumitelnému a jednoznačnému čtení technických výkresů, je otázku zda na takovém zobrazení trvat. Zřejmě se vycházelo z ručního vypracování výkresové dokumentace. Například jak pracné by bylo vykreslování zubů na oz. kole v pohledu. Tak se kdysi rozhodlo, že ozubené kolo se bude kreslit jako soustředné kružnice, hlavová tlustě, roztečná čerchovaně atd. Jenže v CAD vykreslení zubů otázka několika kliknutí myší. Naopak v CAD speciálně v Inventoru je nakreslit oz. kol dle zmiňovaných zásad dost velký problém. My jsme se smířili s tím, že hlavní váhu při konstrukčních prací dáváme na vlastní důmysl konstrukčního uspořádání, technologičnost a ekonomiku projektu, výkresovou dokumentaci necháme tak jak jí vygeneruje Inventor. Při konzultaci s praxí se jeví tento postup jako průchozí. Výkresy jsou srozumitelné. Pochopitelně mimo zobrazování ostatního značení (drsnosti, tolerance apod.) vyžadujeme podle norem.

Mrázek
19.02.2009, 13:47
Když vznikla nadstavba Mechsoft nad Inventor, uměla generovat model vypočteného ozubeného kola buď normální (s ozubením) nebo zjednodušený (válec s vyznačenou patní a roztečnou kružnicí) jako podklad pro výkres kola dle normy; přepínalo se to v dialogu výpočtu jako způsob modelování. Bohužel toto řešení skončilo asi v propadlišti dějin, v současném Design Accelerátoru (původní Mechsoft implementovaný do základního instalačního balíku) jsem tuto volbu již nenašel (nebo špatně hledám?)

Mrázek
19.02.2009, 14:47
[QUOTE=honsa]...Technické kreslení obsahuje řadu pravidel jak lze některé strojní části kreslit zjednodušeně a aby zobrazení vedlo k srozumitelnému a jednoznačnému čtení technických výkresů, je otázku zda na takovém zobrazení trvat. Zřejmě se vycházelo z ručního vypracování výkresové dokumentace....[/QUOTE]
Toto mne napadlo už mnohokrát. Normy technického kreslení vznikly v době, kdy se kreslilo jen na prkně a tudíž se určité věci musely zjednodušit. Nyní, když převážná část dokumnetace vzniká na počítači, se musejí CAD programy leckdy velmi obtížně s tímto popasovat anebo se to obchází. Nebylo by účelné, aby vznikly normy technického kreslení pro počítačově generované výkresy? Určitě by to bylo daleko záslužnější, než změnit normu označení čáry řezu.
Já vím, že brečím na blbým hrobě, ale jak a kde nejlépe iniciovat podobné náměty? Nebyla by možnost zkusit to prosadit přes Technické univerzity?

Pavel Žáček
25.02.2009, 08:44
Je ve výkresu ozubeného kola vůbec nutný řez? Už jsem párkrát takovýhle problém obešel tím, že jsem tam řez nedělal vůbec, nebo jsem udělal jen částečný řez dírou v kole, abych ji mohl zakótovat. Pro zakótování zubů není řez nutný, ozubení se stejně řídí tabulkou. A roztečnou kružnici tam vždycky nějak dodělám náčrtem. Výkres je bez problémů srozumitelný i bez řezu.

Jan Rais
25.02.2009, 21:32
Pan Žáček má pravdu. Je zbytečné kreslit řez ozubeným kolem, protože hodnoty ozubení se uvádějí v tabulce.

honsa
26.02.2009, 10:23
Já mám dojem, že o všem rozhoduje pro koho ten výkres je určen. Zejména u některých studentů, kteří mají odevzdat výkres na papíře, zadavatel (učitel) asi nevyžaduje zpracování na konkrétním CADu, ale chce výkresovou dokumentaci odevzdat dle norem, možná i nakreslenou ručně. Potom je třeba sáhnout na CAD, který podporuje kreslení 2D.(AutoCad, MicroStation, VariCad a další). V Inventoru, kde lze vygenerovat lecos ve 3D a  následně z toho vygenerovat 2D výkres, není podpora vlastního kreslení 2D výkresu na úrovni pro kreslení například celého výkresu ve 2D. Konstatovali jsme i, že to je vesměs i zbytečné. Takže vše je na zadavateli - jaké má požadavky.