Zobrazit plnou verzi příspěvku: Výkresový prostor

Mrázek
08.12.2011, 11:28
Setkal jsem se s dokumentací v AutoCADu, která byla vytvořena ve výkresovém prostoru (t.zn. že výkresy byly přímo ve výkresovém prostoru vytvářeny). V mé minulé praxi jsem se setkal s tím, že pokud už někdo výkresový prostor používal, generoval jednotlivé pohledy z modelového prostoru. Můj názor je, že to při 2D kontruování ani velký význam nemá.
Otázka je spíše do diskuze:
1. Používáte výkresový prostor, jaké to má pro vás výhody
2. Kreslíte někdo přímo primárně ve výkresovém prostoru a jaké má tento styl práce výhdy?

ETrost
08.12.2011, 11:58
Ve výkresovém prostoru jsem zatím viděl jen legendy, razítka, popisy a semtam kót. Kreslit sem celý výkres je podle mně blbost. Výhodu vidím v možnosti uspořádání pro tisk na různé formáty.

Machacek
08.12.2011, 12:03


Kreslit zásadně v modelovém prostoru. Ve výkresovém pouze upravený výstup pro tisk (rámeček , razítko, legenda,...).Vše ostatní v modelu.

vbehun
08.12.2011, 12:26
Ve výkresovém prostoru lze také s výhodou kreslit rozvody nad stavebními podklady (např. půdorysy) v
modelovém prostoru.Vaše vedení vám zůstanou i pokud si podložíte do modelu nové verze stavby.Kreslit přímo v modelu na podložený Xref není vždy praktické.

Peter Jirat
08.12.2011, 12:32

[QUOTE=vbehun]Ve výkresovém prostoru lze také s výhodou kreslit rozvody nad stavebními podklady (např. půdorysy) v
modelovém prostoru.Vaše vedení vám zůstanou i pokud si podložíte do modelu nové verze stavby.Kreslit přímo v modelu na podložený Xref není vždy praktické.
[/QUOTE]
No to nevím, jak pak chcete zajistit koordinaci sítí u stavaře/architekta, pokud bude mít něco od speciálů v modelu a něco v paperspace? Nechal bych paperspace pouze na ty tradiční věci. Xrefy nejsou vždy praktické, ale dost zjednodušují práci.

Machacek
08.12.2011, 12:39


Kreslit se má v modelovém prostoru. Bez diskuse...Na kreslení "NAD" něco jsou právě xrefy. Je to jenom o tom, jak s tím člověk pracuje. A jak psal p. Jirát, tak pro koordinace je důležité aby bylo vše v modelu. Taky jsem se setkal s tím, že si to někdo v modelu zmenšil 1:100 a to se pak koordinuje  A nejlepší jsou podklady od stavařů, když namastí rámeček a rohové razítko do modelu a pracovně si to tak oříznou pro tisk.  To pak skřípu zubama a rozesílám pro poučení (i pobavení) stavbně CADovská přikázíní PepyR...

PepaR
08.12.2011, 12:47
Zaznělo to tu již několikrát, ale určitě bych kreslil v modelovém. Někdo preferuje kótování ve výkresovém prostoru, ale nemyslím si, že by to bylo nějak výhodné, zvlášť, když je nyní možné využít pro velikosti kót měřítka poznámek.Ve výkresovém prostoru odkazuji jen výřezy a mám tam umístěno razítko a formát, nic víc.Výhodu výkresového prostoru vidím v možnosti použít jeden pohled vícekrát v různém měřítku (nemusím jej zvětšovat nebo kopírovat v prostoru modelovém). Tzn. mám jen model, jen si na něj udělám více výřezů. Dále lze výkresové prostory krásně zkombinovat se sadou listů a automatickým vyplňováním razítek nebo hromadným tiskem, neskutečně to ulehčí práci a zrychlí expedování zakázky, viz návod AutoCAD ve stavební praxi, 5. díl.

splonk
08.12.2011, 16:17
Dobry den
Jakakoliv kresba v paperspace je "nepripustna".
Pochopitelne, nekdy se mi to "hodi" a jsem rychlejsi a muzu jit domu ale.... ani se mi o tom nechce dal psat...
Pouze bych doplnil PepuR ... vé viewportech na layoutech mam moznost nezavisleho mrazeni hladin (a v novejsich verzich AutoCAdu i mnoho dalsich vymozenosti), cimz z jednoho vykresu (*.dwg) umim vytahnout vice tematickych vykresu (obazku). Pochopitelne, neni vhodne to zas prehanet... :-).
Zdravim
JASponza
 
 

Mantlík
08.12.2011, 16:36


A nejde jen o různá měřítka, ale i o obsah, což je v praxi umožněno možností vypínání hladin.Z jednoho souboru a jednoho "pohledu" tak můžu mít několik výřezů (a tím i výkresů) - situaci, vytyčovák, dopravní značení,DIO, koordinačku, katastrálku, atd.A když to zkombinuji s více "pohledy" (např. řešená oblast  má 10 ulic a pro každou budu mít 4 výřezy, pak to je 40 i více rozvržení. A protože rozvržení mohu i s vlastnostmi rozkopírovat (a upravit jen rozsah - "pohled"), usnadní to práci i v 2D.

vbehun
08.12.2011, 16:58


Zkusme to takto:Z hlediska následné koordinace, pokud chce mít koordinátor vše v Xrefech, je kresba ve výkresovém prostoru nevhodná.Pokud u výsledného produktu nejde o následnou koordinaci nebo jeho podkládání do jiných výkresů, je úplně jedno, zda kreslím v modelovém nebo výkresovém prostoru.---edit---Pokud chceme sami koordinovat podložené výkresy a mít přitom svou kresbu v rozvržení ve výkresovém prostoru, může to být i výhodnější.[QUOTE=splonk]Dobry den
Jakakoliv kresba v paperspace je "nepripustna".
Pochopitelne, nekdy se mi to "hodi" a jsem rychlejsi a muzu jit domu ale.... ani se mi o tom nechce dal psat...Zdravim
JASponza[/QUOTE]

vbehun2011-12-08 17:44:58

Machacek
09.12.2011, 04:48


Já bych řekl, že okamžikem povolení nějaké výjimky, začíná anarchie.Zkrátka a jednoduše... na kreslení je modelový prostor... na upravení výkresu pro tisk je výkresový prostor, tam se doladí ráměček, razítko, výřezy... Nikdy nevíte, zda po Vás tu koordinaci nakonec nebudou chtít

vbehun
09.12.2011, 08:10



Vše je otázkou nastavení a zvyklostí při práci na dané zakázce.Také lze použít příkaz "ExportRozvržení".P.S.Vzrůst anarchie a narůstání chaosu je jen obecným projevem druhého termodynamického zákona:Při všech přeměnách energie dochází ke ztrátám, k postupné degeneraci energie a nárůstu entropie.---[QUOTE=Machacek]

Já bych řekl, že okamžikem povolení nějaké výjimky, začíná anarchie.Zkrátka a jednoduše... na kreslení je modelový prostor... na upravení výkresu pro tisk je výkresový prostor, tam se doladí ráměček, razítko, výřezy...Nikdy nevíte, zda po Vás tu koordinaci nakonec nebudou chtít [/QUOTE]


vbehun2011-12-10 17:21:12

splonk
09.12.2011, 09:58
[QUOTE=vbehun] Zkusme to takto:Z hlediska následné koordinace, pokud chce mít koordinátor vše v Xrefech, je kresba ve výkresovém prostoru nevhodná.Pokud u výsledného produktu nejde o následnou koordinaci nebo jeho podkládání do jiných výkresů, je úplně jedno, zda kreslím v modelovém nebo výkresovém prostoru.---edit---Pokud chceme sami koordinovat podložené výkresy a mít přitom svou kresbu v rozvržení ve výkresovém prostoru, může to být i výhodnější.[/QUOTE]
Dobry den
Ja Vam plne rozumim a take vim ze sam sebe spoustukrat nachytam v tom, ze si chci neco "ulechcit/urychlit", pochopitelne s vedomim ze (ja osobne) vim co delam a tusim kam a jak daleko s danym DWGckem chci jit. Vzdicky jsem pak ale narazil (a mluvim vylozene o svych slepich ulickach), a musel jsem to pak predelat tak, aby to bylo provedeno "standardne". Pod tim standardne mam na mysli urcity potup, ktery je zaveden (ve firme nebo sam-sobe - na tom nezalezi), z vice duvodu, a jeden z hlavnich je, ze vyse zmineny postup mi navazuje postup dalsi,....ktery zase potrebuje mit nejake vstupy,... atd. To ale urcite vite lip nez ja :-).
 
Urcite zalezi i na typu prace kterou delam, jak pisete... To plne chapu a respektuji. Osobne si neumim predstavit duvod proc bych v ACA mel mit duvod kreslit v PS. To je ale muj (nas) pripad. V "carovce" si urcite umim predstavit, ze by Vas postup fungoval a mel urcite vyhody oproti postupu "standardnim" (plus kdyz vim o prikazu _ChangeSpace)
...
Porad ale plati ze plne souhlasim s poslednim prispevkem pana Machacka a jsem zvedav, za jak dlouho se na foru objevi dotaz o nejaky lisp ktery by urychlil convert v PS do MS :-)
Pochopitelne zertuju :-)
 
Moje "filozofie" chapani dwg vykresu je, ze vlastne nikdy nekonci, neustale se rozviji, roste, xrefuje,... a nikdy nemuzu rict ze je to jen pro ted a ze ho potom nekde/nejak nebudu potrebovat.
 
... sem to zas prehnal co...? :-)
 
Hezky den
JASponza

Mrázek
09.12.2011, 12:03
Vážení přátelé,
uklidnili jste mne, protože již delší dobu v ACADu nové projekty nedělám (maximálně upravuji nějaké staré výkresy) a nevěděl jsem, zda mi něco neuniklo - zda neexistuje nějaký nový důvod, proč použít výkresový prostor pro primární kresbu. Takže jsem si potvrdil, že tomu tak není.
 
Jediné, co mne zarazilo, že tvůrce zmíněné dokumentace absolvoval školení - pochopil bych u samouka, že se naučí nějaký ne zcela standardní postup. Ale už bych to asi nepředpokládal u člověka pto třídenním školení.