Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vyplnění dutiny

R.a.d.i.m
16.01.2007, 08:15
Dobrý den
potřeboval bych poradit
Potřebuji v inventoru nějakým způsobem vymodelovat jádro odlitku
mám těleso které má "nějaký tvar vnitřní dutiny".jde o to že potřebuji tento vnitřní tvar "tvarově náročné" dutiny vyplnit tak aby mi potom zůstal model dutiny. zkoušel jsem to odčítáním ploch. Nakreslené těleso jsem v sestavě vložil do plné kostky a potom pomocí odvozené součásti odečetl těleso od kostky. takto ale nevzninkne požadovaný tvar jádra odlitku. měl by někdo radu jak to udělatsamozřejmě by šlo celou dutinu vymodelovat jako novou součást stejně jako kreslím vlastní odlitek.to je ale časově moc náročné. Děkuji za případnou pomoc.Radim.

Mrázek
16.01.2007, 08:29
Já to dělám přes odvozenou součást přesně jak to popisujete a pokud je původní model solid, tak to funguje.  S plochami jsem to nezkoušel ,ale pokud je tvar ohraničený plochami uzavřený, mělo by to jít na solid převést.

R.a.d.i.m
16.01.2007, 10:29
tak už jsem se přes odvozenou součást dostal k tomu že odečtu objemy (musí být ale dutina uzavřená) ale po odečtení mi zůstane výplň dutiny tak jak potřebuji na ní je ale průhledná plocha která znázrorňuje tvar předchozícho tělesa ze kterého bylo odvozováno. když se to dá do výkresu nebo exportuje zůstává přes jádro plocha ze které bylo odečítano.

Mrázek
16.01.2007, 10:35
Pokud je jádro jako solid a je na něm jenom jenom jakoby "přilepená" plocha, tak bych jenom vypnul její viditelnost. Pokud je jádro jako plocha, tak je potřeba ji převést na solid.

R.a.d.i.m
16.01.2007, 12:32
Jádro je solid plochy (základního tělesa ze kterého bylo jádro odečítáno) jsou plochy které ale nejdou vypnout ani jejich viditelnost vyřešil jsem to nakonec odstraněním ploch a dostal jsem tak solid jádra. byla to sice dost titěrná práce protože díky rádiusům a ůkosum se jedná o poměrně elký počet ploch ale šlo to. takže jsem se nakonec k jádru dostal. čekal jsem ale aže to půjde jednodušeji. Pracuji třeb aještě v softwaru který simuluje odléváni litiny a v jeho vnitřním modeláři stačí "zaslepit" otvory dutiny a pak zbytek dutiny vygeneruje jako jádro. takhle jednoduše to asi v Inventoru nejde ale to se nedá nic dělat. každopádně děkuji za pomoc.

Mrázek
16.01.2007, 15:56
Inventor není příliš silný v plochách. Tato úloha by se řešila skvěle např. v Catii, ale to už je zase trochu o jiných penězích.

R.a.d.i.m
17.01.2007, 08:15
Mám možnost kreslit pouze v Inventoru a potom ješte v Solid Edge.

VlJanecek
17.01.2007, 08:46

[QUOTE=Mrázek]Inventor není příliš silný v plochách.[/QUOTE]To bych neřekl. Možná používáte starší verze, ale plochy jdou podle mně teď v Inventoru dělat dost dobře. Používám někdy i dost divoké plochy.

Mrázek
17.01.2007, 08:51
Pravda je, že dělám ještě v "devítce" a co jsem viděl v prezentaci na "jedenáctku", tak je to o něčem jiném. Nicméně stále zůstáváme pro konstrukci forem u Catie. Ale nechci tyto SW srovnávat, každý má svou oblast použití.