Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zkusenosti a rozdily mezi ACAD a ACADLT

Bilekpetr
03.08.2005, 00:58
Zajimaji me vase zkusenosti s kreslenim v ACAD R200X versus ACAD LT 200X.  Ve firme pouzivame produkty ACAD R14, 2000, 2002. Z duvodu uspory financi premyslime o porizeni nekolika licenci ACAD LT, ale chybi nam zkusenosti s temito verzemi. Premyslime o tom, ze by nekolik lidi pracovalo na plnych verzich a jina skupina by pouzivala LTcka. Zajima me nakolik je filozofie kresleni v obou produktech stejna nebo rozdilna. Ve velke mire pouzivame AutoLISP.
Dekuji za jakekoliv Vase zkusenosti a pripominky.
S pranim pekneho dne ing. Petr Bilek.

Machacek
03.08.2005, 07:39
Myslim, ze principy kresleni jsou totozne, akorat LT je orezane o par veci, napr. o ten LISP, praci ve 3D, ... V LT se objevilo Design centrum a palety nastroju, ktere spoustu veci usnadnuji.
Jinak v LT kreslim uz dlouho a zatim jsem se nesetkal s vyraznejsim omezenim, ktere by me trapilo. Projektujeme pouze slaboproudy ve 2D, takze nam to LT plne postacuje.
Pokud si nejste jisty svym rozhodnutim, nechte si poslat demo verzi a vyzkousejte si ty veci, ktere jsou pro Vas zasadne dulezite. A uvidite.

Vladimír Michl
03.08.2005, 08:10
Srovnání LT verze s plným AutoCADem najdete na:http://www.aac-solutions.cz/autocad.asp#compare
Pokud potřebujete LISP či jiné uživatelské aplikace, je potřeba plný AutoCAD. Ušetřit se dá např. nasazením plovoucích síťových licencí (pokud nemáte stanice vytížené 100%).

Jan Pajerchin
03.08.2005, 10:33
Pokúsim sa odpovedať jednoducho a reálne:
Ak nepotrebujete vytvárať 3D objekty, nepracujete s extrémne veľkými súbormi a nepoužívaťe často a veľké bitmapy - Velky AutoCAD vam netrteba.
LT sice nema LISP (a VB) ale ma DIESEL v ktorm mozete tiez vytvorit slusnu a aj rozsiahlu uzivatelsku podporu.
Velky AutoCAD aj tak bez nadstavby straca realny zmysel - to sa radšej zamerajte na niektorý z Architectural, alebo Mechanical Desktopov (Inventor).
A na zaver:Každý predajca veľkého AutoCADu Vás bude vždy tlačiť do veľkého CADu. Len ten (+desktopy) sa mu totiž započítava do obratov, ktoré musí plniť ak chce ostať predajcom.

Vladimír Michl
03.08.2005, 11:09
[QUOTE=Jan Pajerchin]Pokúsim sa odpovedať jednoducho a reálne:
Ak nepotrebujete vytvárať 3D objekty, nepracujete s extrémne veľkými súbormi a nepoužívaťe často a veľké bitmapy - Velky AutoCAD vam netrteba.[/QUOTE] Těch významných rozdílů je podstatně více; velikost souborů roli nehraje.
[QUOTE=Jan Pajerchin]LT sice nema LISP (a VB) ale ma DIESEL v ktorm mozete tiez vytvorit slusnu a aj rozsiahlu uzivatelsku podporu.[/QUOTE]To tedy v DIESELu rozhodně neuděláte. Jsou sice jiné cesty (externí aplikace, extendery), ale je to podstatně komplikovanější a dražší než v normálním AutoCADu.
[QUOTE=Jan Pajerchin]Velky AutoCAD aj tak bez nadstavby straca realny zmysel - to sa radšej zamerajte na niektorý z Architectural, alebo Mechanical Desktopov (Inventor).[/QUOTE]Je řada uživatelů, kteří mají speciální nebo vlastní nadstavbové aplikace, pro které není žádný z "vertikálních" programů Autodesku vhodný - pro ty je AutoCAD nejvhodnější volbou.[QUOTE=Jan Pajerchin]A na zaver:Každý predajca veľkého AutoCADu Vás bude vždy tlačiť do veľkého CADu. Len ten (+desktopy) sa mu totiž započítava do obratov, ktoré musí plniť ak chce ostať predajcom. [/QUOTE] Mohu vás ubezpečit, že do těchto obratů se nezapočítává ani AutoCAD ani AutoCAD LT. Ale pokud bude nějaký prodejce obchodovat jen podle kritéra obratů (a ne vhodnosti pro daného zákazníka), stejně brzy neostane predajcom protože od něj zákazníci logicky odejdou.

Mrázek
03.08.2005, 12:00
Pokud používáte v hojné míře LISP (jak píšete na závěr dotazu), bude vás jeho absence v LTčku asi značně omezovat. Pokud tvoříte strategii "přezbrojení" (z toho, co uvádíte, pracujete převážně již na neupgradovatelném sw), viděl bych schůdnější cestu úspory plovoucí licenci velkého ACADu. My jsme ve firmě také doplňkově používali LT, ale nakonec jsme tyto verze povýšili. Kdo dělá převážně v CADu, využije "dospělý ACAD" a kdo občas, nebude plovoucí licenci příliš zatěžovat (jinak by měl sice levnější produkt, ale bez možnosti sdílení, protože na LT plovoucí licence neexistuje).
Stejně bych ale strategicky uvažoval o 3D řešení (záleží pochopitelně na tom, co konstruujete). Inventor series obsahuje i lecenci AutoCADu, takže může konstruktér nové věci dělat ve 3D a starší dokumentace se může udržovat v ACADu.

Jan Pajerchin
03.08.2005, 15:35
Nebudem sa hádať.
Je jasné že existuje veľa špeciálnych ALE.
Veľký AutoCAD je skrátka normálny CAD, pričom LT-čko je vždy len jeho oklieštená varianta. Bohužiaľ často záleží len peniazoch - a prax sa im niekedy musí podriadiť.
Ale s pánom Vladimírom Michlom nesúhlasím v tom, že "velikost souborů roli nehraje".
Skústze pracovať v LT-čku s 15MB súborom a skúste s Veľkým AutoCADom. Pocítite rozdiel nielen v rýchlosti, ale aj v stabilite. A to ani nespomínam vlastnosť veľkého AutoCADu umožňujúcu čiastočne otvoriť výkres.