Zobrazit plnou verzi příspěvku: Změna jména

hoboj
07.12.2011, 12:49
Dobrý den,
jde nějak rychle změnit název souboru v adresáři?
 
Při prvním uložením to uloží podle čísla součásti, pokud ale časem změním toto číslo změna nenastane. Lze toho nějak docílit, aby se to změnilo?
 
Díky

dusek
07.12.2011, 12:58
Myslíte název ipt souboru? To se obávám nepůjde, přejmenovávat soubory lze buď ve Vaultu, Design Assistantu nebo "na tvrdo" ve Windows - tohoto bych se osobně vyvaroval. 


hoboj
07.12.2011, 13:07
Ano přímo název. V design asistentu to jde zbytečně složitě a zdlouhavě, ve Vaultu jsem to nezkoušel. Ale když to tak vezmu, pokud to nejde nějak rychleji je nejjednodušší zvolit způsob základního přepsání ve windows...

flesar
07.12.2011, 13:14
Já bych Design Assistant nepodceňoval. Možná že mu vyhledávání a přejmenování trvá déle, ale zase odvede lepší službu než přejmenování v průzkumníku Windows. Pokud se vám díl opakuje ve více sestavách nebo už k němu máte vytvořen výkres, zaděláváte si na problém.

Vladimír Michl
07.12.2011, 13:16
Je potřeba si uvědomit, že vzájemné vazby sestava-součásti, výkres-součásti, atd. jsou realizovány prostřednictvím jména souboru. Pokud ono jméno ručně změníte "Inventoru pod rukama", tyto vazby se rozpadnou. Rozhodně proto nedoporučujeme měnit jména souborů mimo prostředí Inventoru - tedy mimo Design Assistant, resp. - častěji - mimo Vault.
 
Zdánlivá složitost plyne z potřeby upravit všechny vnější vazby na nové jméno (proběhne automaticky) a je bohatě vyvážena omezením nepříjemností při budoucím otvírání sestav a výkresů.

dusek
07.12.2011, 13:23
Pokud Vám jde o to, že pokud zadáte do názvu rozměry dílu a po změně to nesouhlasí, tak nejlepší řešení je se vyvarovat zadáváním rozměrových údajů do názvů.

hoboj
07.12.2011, 13:25
měnil jsem v design assintant sestavu asi 60 dílů, přesně nevím. Po asi 3 hodinách práce se mi to vyhodilo chybovou hlášku celé se to obnovilo beze změn a 3 hodiny práce byly vniveč a to nemluvím o výkresech v design assistant, moc jsem tomuto "vylepšení" neporozumněl.
Když v něm přepíšu ipt či iam soubor změní se mi i výkres, pokud ho ve spodním okně dám update?
 

flesar
07.12.2011, 13:34
V Design Assistantu musíte všechny změny dělat ručně. Tedy změnit název modelu a zároveň i změnit název výkresu.Pokud toho máte na přejmenování víc, tak si buď musíte dokonale osvojit chování Design Assistantu nebo používat Vault.


hoboj
07.12.2011, 13:37
A jak prosím Vás změním název výkresu? Mě to nejde změnit, tak jak se to dělá u dílů..

roice
07.12.2011, 13:39
S tímhle se nedá než souhlasit, každopádně je pruda když je díl použitý ve více sestavách, je pak potřeba je ručně projet a při otvírání ukázat Inventoru kde díl leží. Naneštěstí Inventor je v tomhle poměrně inteligentní a Vazby v rámci sestavy nenaruší, rozpozná že díl je stejný a zachová jeho nastavení, s výkresy je to horší, ale také to zvládne docela obstojně, jen je třeba vše překontrolovat, obzvlášť řezy, nastavení čar atd... Navíc pokud si dobře vzpomínám, tak si pamatuje cestu a název nového souboru a pak při otvírání další sestavy, lze odklikávat jen ok.Každopádně je to na prd a člověk tím stráví spoustu času navíc, je prostě potřeba dopředu dodržovat standart v názvosloví souborů, ale mě se to kecá, jsem tu jedinej kdo kreslí ve 3D, takže si to všechno snadno ohlídám a když něco pos... tak můžu nadávat jen sobě.
[QUOTE=hoboj]měnil jsem v design assintant sestavu asi 60 dílů, přesně nevím. Po asi 3 hodinách práce se mi to vyhodilo chybovou hlášku celé se to obnovilo beze změn a 3 hodiny práce byly vniveč a to nemluvím o výkresech v design assistant, moc jsem tomuto "vylepšení" neporozumněl.[/QUOTE]

hoboj
07.12.2011, 13:43
To máte pravdu, akorát je horší, když mám něco modelovat a nevím ještě vůbec číslo, takže si to pojmenovávám podle sebe, ale potom to musím nějak předělat a další zbytečně zdlouhavý čas stojí hodně peněz...

dusek
07.12.2011, 13:49
A proč to pánové následně přejmenováváte? není snadnější neudávat do názvu rozměry, názvy dávat obecné a srozumitelné? A kopírování a hromadné přejmenování bych řešil vaultem. S Assistantem zkušnosti nemám, ale vault je na takovéhle věci jako dělaný. Dle mého ušetří spoustu práce. 


flesar
07.12.2011, 13:49
Pokud si otevřu sestavu v Design Assisatntu, zobrazí se mi dvě okna. V horním okně je sestava a její strom, dolní je prázdné. Označím si všechny řádky v horním okně a dám vyhledat související soubory (vyberu převážně idw a ipn).Tyto nalezené soubory se mi zobrazí v dolním okně. Pak označím soubory, které chci přejmenovat (v obou oknech samostatně) a zvolím akci Přejmenovat. Pak můžu měnit názvy souborů.

hoboj
07.12.2011, 14:25
Nahoře to jde změnit, dole nikoli...
 

to dusek:
Protože to je spolupráce s němci. Vault nelze používat, protože němci ho nepoužívají.
 
Výkresy mi nejdou přejmenovat, pouze je můžu kopírovat s jiným názvem, ale to bych je musel poté mazat a to je další práce navíc.

flesar
07.12.2011, 14:30

Pokud je chcete umístit do shodné složky (tedy bez kopírování), tak je opravdu v Design Assistantu nepřejmenujete. Výkres můžete přejmenovat v průzkumníku.Pokud používám Design Assistant, tak ve většině případů kopíruji podobné provedení a ukládám soubory do jiné složky.Pak to funguje jak jsem popsal výše.


flesar2011-12-07 14:31:31

dusek
07.12.2011, 14:37
Však Němcovi může být putna jestli používáte Vault nebo ne. :-) Můžete ho používat pouze pro svoje vnitropodnikové potřeby - kopírování, záloha, hlídání jedinečnosti názvů souborů, ... . A Němcovi můžete používat jen hotové modely. :-)

hoboj
07.12.2011, 14:45
Ono je to složitější a pojedeme přes symetrii, takže by to ani nejspíš nešlo...

hoboj
07.12.2011, 14:47
Tak leda si to přepsat a potom vše překopírovat a potom ty staré díly natvrdo smazat.

dusek
07.12.2011, 14:51
Určitě šlo ;-) chce to jen si to spravně nastavit :-)

horalek
07.12.2011, 21:14
Design Assitent je funkčnost, která je k Inventoru od jeho prvních verzí. Zabezpečuje zachování provázanosti mezi soubory při přejmenovávání, kopírování a dalších operací se soubory. Ovšem ale je postaven přímo nad soubory, tedy jakékoli operace jsou přeci jen delší, hlavně při hledání.
Jednoznačně doporučuji využít Vault, který funguje nad SQL databázi. A to i v případě, že tam jen soubory nakopírujete. Následně přejmenujete či okopírjete a to včetně výkresů. Pak si je  vykopírujete a pokračujete bez něho.


Cheff
09.12.2011, 18:19
Ještě trochu rozbouřím klidné vody výrokem "jdem proti proudu" přejmenováváme ve "windows" (resp. Total commanderu - ctrl+M).

Pokud bych to měl srovnat, tak ano Design Asistent by byl bezpečnější, ale práce s více soubory jeneskutečně nepraktická. Ve Vaultu zatím nepracujeme, protože to bylo PRO NÁS skoro nepoužitelné a přinášlo více starostí než užitku. Děláme v potrubní nadstavbě a občas je potřeba udělat ve Vaultu téměř neproveditelnou operaci např. 2 lidé pracující v TÉŽE sestavě a předání dílů pomocí [0,0,0]

A za tu dobu co to takhle praktikujeme jsme nějaké velké komplikace nepozorovali (Rozsahy sestav do 20 000 dílů) + výkresy z toho...

Práce je jednoduchá - jen se musíme smířit s tím, že pokud přejmenujeme díl(y), tak jej při načítání sestavy musíme znovu inventoru označit, ale i tak to bývá několikrát rychlejší než hromadná změna v DA. Ovšem v našem případě je strom jednoduchý a díl načítáme prakticky pouze do jedné vrcholové sestavy, takže se nám nevyskytuje případ, že bychom jej někde zapomněli "přemapovat"! Výkresy otvíráme až z "opravených" sestav.

Samozřejmostí je vypnutá sestava při přejmenování! (ikdyž Inv si nechá přejmenovat soubor za chodu, ale to je jasná ztráta dat...)

Martin.Vanecek
13.12.2011, 16:24
Dobrý denVýkres je v hiearchii (ipt-->iam-->idw) na vrcholu, lze ho tedy teoreticky přejmenovat ve winJediné co by vám to mohlo narušit je příkaz otevřít výkres z modelu.S pozdrvavem Martin Vaněček