Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zmena z dwg na pdf alebo jpg

Lulinka18
06.01.2011, 15:25
Chcela by som sa spýtať, ako zmením výkres, robený v autoCADE2010 z dwg na jpg alebo pdf? Potrebujem ho dať vytlačiť na výkresový formát A3, rámik nám dali predvolený zo školy ako šablónu tak prepokladám, že je vo formáte A3. Skúšala som pri ,,uložiť ako" zmeniť súbor typu, ale žiaľ, našla som tam iba dwg, dws, dwt, dxf a podobné. Začala som blúdiť po nete a pýtať sa na fórach ako by som tento typ súboru teda zmenila na ten, ktorý potrebujem (jpg, pdf). Poradili mi, že mám kliknúť na súbor, export a vybrať si pdf. urobila som tak, vybrala miesto uloženia a dala uložiť. Vypísalo mi chybu : ,,V aktuální operaci nebyly žádné vykreslitelné listy." Vie mi niekto poradiť, ako teda upravím svoj výkres?????? Som študentkou SOŠ, a 10.-teho mam odovzdávací termín.Ďakujem

Machacek
06.01.2011, 15:33
přes tisk a vybrat tiskárnu >DWG to PDF< nebo DWG to JPG<

Machacek
06.01.2011, 15:36
a nebo použít tisk např. přes PDFcreator

Jan Rais
06.01.2011, 15:39
Z    http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/   si stáhněte program PDFCreator. Je to free SW pro převod dokumentů do PDF formátu.Je v češtině, bez vkládané reklamy, umí převádět ěščřžýáíé.Po nainstalování se vám ukáže že máte v PC další tiskárnu s názvem PDFCreator a tu použijte. Místo na papír se vám výkres "vytiskne" do formátu PDF.

Kotlaba
07.01.2011, 06:16
Nějak nechápu, proč je potřeba výkres před tiskem převést na jiný typ souboru. Nedá se to vytisknout přímo z AutoCADu?

Buba
07.01.2011, 10:19
[QUOTE=Kotlaba]Nějak nechápu, proč je potřeba výkres před tiskem převést na jiný typ souboru. Nedá se to vytisknout přímo z AutoCADu?[/QUOTE]
Nie previesť na PDF pre tlačou , ale vytlačiť do formátu PDF.
Ináč je najlepšie použiť tlač "DWG to PDF" nainštalovanú AutoCADom. Takto je možné do PDF uložiť aj informácie o hladinách.
Pokiaľ máte súbor DWG a nevlastníte AutoCAD, môžte využiť bezplatný DWG prehliadač pre prezeranie aj tlač DWG súborov.

Jan Rais
07.01.2011, 12:27

[QUOTE=Buba][QUOTE=Kotlaba]Nějak nechápu, proč je potřeba výkres před tiskem převést na jiný typ souboru. Nedá se to vytisknout přímo z AutoCADu?[/QUOTE]
Ono to v určitých verzích AutoCADu jde, ale tazatelka uváděla:... Poradili mi, že mám kliknúť na súbor, export a vybrať si pdf. urobila som tak, vybrala miesto uloženia a dala uložiť. Vypísalo mi chybu. ....Tak ať se s tím netrápí, nehledá a přes PDFCreator to bude mít rychle hotové. Navíc potom může vytvářet soubory PDF ze všech ostatních aplikací co mohou tisknout.

artap
07.01.2011, 14:35
Já být onou studentkou, tak se zeptám pánů učitelů/profesorů/netvorů ... ... proč to chtějí odevzdávat v PDF? Já vím, že se to tady už mnohokráte probíralo a propíralo, zda PDF nebo DWF. U PDFka nikdy nedosáhnu takové kvality a funkčnosti jako u DWFka. Pročpak páni učitelé nechtějí DWF soubor? Když už studenti využívají produkty Autodesku? Prohlédnout si DWF soubor není vůbec žádný problém a naopak díky pomocí DWF Writer jsem schopen tisků také z jiných aplikací, než-li jen Autodeskových produktů. A co teprve, když si ono DWFko rozbalíme (vždyť je to vlastně ZIP, v kterém máme hodně různých informací a dat, se kterými různá udělátka a sw či aplikace dokáží přímo kouzla ... a co s PDF souborem ? ... ten je artap2011-01-07 14:37:40

PepaR
07.01.2011, 14:40
Je to jednoduché, mnozí totiž ani neví, že DWF existuje. PepaR2011-01-07 14:45:47

Zdeněk-starší
07.01.2011, 17:06
A navíc Adobe Reader na prohlížení PDF je na (téměř) každém počítači a tak není potřebné něco na prohlížení instalovat (což může být problém, pokud potřebuji prohlédnout výkres někde, kde nemůžu na PC nic instalovat nebo to ani nainstalovat neumím). Proto zatím převládá PDF.

Vladimír Michl
07.01.2011, 17:55
To je právě situace, kde má DWFx velkou výhodu proti PDF - nemusím instalovat nějaký Adobe PDF Reader, protože prohlížení DWFx už je integrováno přímo v operačním systému Windows (nebo můžu použít online prohlížeč Freewheel).
 
Viz též:
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=2025
 

PepaR
07.01.2011, 18:28
Ano to máte pravdu, ale nativní podpora DWFx  je, mám takový pocit, až od Windows Vista a výše. Nu a prozatím převládá na převážném počtu stanic ve firmách, státní správě, školách osvědčené Windows XP.
 
Skupina domacích uživatelů tento stav sama o sobě nevytrhne i když může svými požadavky a někdy trošku sisifovským bojem poměr časem převrátit.

Vladimír Michl
07.01.2011, 18:31
Je to od verze Windows XP s nainstalovaným .Net Framework (tedy naprostá většina WinXP počítačů).

PepaR
07.01.2011, 18:37
Hmm, děkuju za upřesnění, to je pro mě docela novinka. PepaR2011-01-07 18:44:33

VlJanecek
07.01.2011, 19:19
Nebude to fungovat teda i na Windows 2000 s nainstalovanými .NET Framework?

Vladimír Michl
07.01.2011, 20:10
Ano, pravděpodobně bude fungovat také. Uživatelů takto starého systému ale asi už moc nebude, a fanoušci nových technologií to evidentně nebudou.

IvanaV
07.01.2011, 20:42
Pokud je studentka z architektonicky zatíženého směru, pak to chápu.
PDF je společné východisko z aplikací, které se používají (min 3 na jeden návrh). Výsledek je kompilát, který se zpravidla upravuje ve Photoshopu aj. AutoCAD (Autodesk) jen jedna z mnoha aplikací, se kterými studenti pracují. Nejde tu tolik o přesnost či předávání dat, spíš se žádá umělecký dojem :))

artap
07.01.2011, 21:01
To IvanaV: Umělecký dojem? Co dokáže PDFko, zvládne DWFx hravě, ale s další VELKOU PŘIDANOU HODNOTOU

Pokud chci vytvořit nějaký "kompilát" ... nic mi nebrání použít jako výsledek DWFx. Může být i z různých nonCADovských aplikací.

Jen si vyzkoušejte plynulost zoomování v neohrabaném PDFku a v úžasném DWFku.


Milý strejdo Autodesku, koukej udělat světovou osvětu souboru DWFx, aby se dostalo do podvědomí lidí


IvanaV
08.01.2011, 00:03
Nechcete si vzit kampan za DWF za vlastni? docela vam to jde ;)pro PDF doporucuji pouzivat Foxit... 


Rostislav Říha
08.01.2011, 00:09
[QUOTE=Vladimír Michl]To je právě situace, kde má DWFx velkou výhodu proti PDF - nemusím instalovat nějaký Adobe PDF Reader, protože prohlížení DWFx už je integrováno přímo v operačním systému Windows [/QUOTE]


Osobně si také myslím, že DWF je chytřejší formát, než PDF.
Zkusme ale přesto zůstat realisté:

"nějaký Adobe PDF Rader"? Ukažte mi JEDINÝ počítač, kde Adobe PDF Reader není nainstalován ... vždyť si ho doinstalovává každý antivir, protože v něm má nápovědu, a pokud ani to ne, tak KAŽDÝ projektant dostává v PDF katalogy a podklady, takže si ho nainstaluje.
Jinými slovy: PDF standardem už je, DWF nikdy nebude: v CADu na světě pracuje míň lidí, než ve Wordu.
IvanaV má pravdu nejen co se týče studentů - jsme normální kancelář a taky naše obrázky doděláváme ve Photoshopu, dokumentaci tuníme v InDesignu...studenti chtějí umělecký dojem a my zas zaplacenou fakturu - v našem oboru cesta vždy vede přes vyladěné obrázky - a v tom má vychytanou výrobní linku Adobe, marná sláva.
Projektovou dokumentaci klientům dáváme v DWF.
Elektronické podání na úřad musí být v PDF - zkuste si to jinak (a sdělte do příslušného fóra konkrétní zkušenosti)
A tak. Zkuste si dát jako předsevzetí, že nikomu nic nedáte jinak než v DWF. To artap: Klobouk Vám dám, drobné budou muset sypat jní.Rostislav Říha2011-01-08 00:10:02

Vladimír Michl
08.01.2011, 00:20
Já jsem si vědom dominance použití PDF pro jakoukoliv dokumentaci, i toho, že se souborem .PDF "hned každý ví co dělat".
 
Jen vyvracím častý a mylný argument proti DWFx, že pro prohlížení musím nejdřív něco instalovat.
 
Pro CAD data má DWF řadu výhod, v praktickém světě ale máte s PDF zpravidla jednodušší život. Každopádně z AutoCADu či Inventoru můžete snadno publikovat oboje, takže rozhodnutí je na vás.

Rostislav Říha
08.01.2011, 00:22
[QUOTE=IvanaV]
PDF je společné východisko z aplikací, které se používají (min 3 na jeden návrh). Výsledek je kompilát, který se zpravidla upravuje ve Photoshopu aj. [/QUOTE]
Toto je sktečně přesná formulace. Příklad od nás:

Výkres v DWG (ACA)
Render - uložen v nativním formátu, pak Photoshop
Text - Word
Výkaz - Excel
Výsledkem má být jedna dokumentace - takže:

Vše do PDF
Všechna PDF do InDesignu
Poladit
Znova poladit
Ještě doladit
Uložit do PDF
Poslat klientovi.
Problémy s CADem:

Fikané Autodesk aplikace na postprocessing nejsme 100 zařadit do workflow - nikdo je neumí, jejich ovládání je specifické a úspěch nejistý.
Výkres z AutoCADu je ošklivý - obtížná práce s TrueColor, málo možností formátování písma... postprocessing neexistje.
Shrnuto:

Sám bych rád, aby se naše dokumentace dělala v CADu... vadí mi, že se tuning ve Photoshopu/InDesign dělá přikaždém odevzdání znovu.
Mladá krev u nás v knceláři mi bohužel denně ukazuje, že to "vyshopí" mnohem rychleji, než CAD manager nastaví systémové řešení. ... a o tolik rychleji že se nevyplatí o tom CAD managerovi vůbec říkat - i když se dokumentae odevzdává natřikrát.

Rostislav Říha
08.01.2011, 00:27
[QUOTE=Vladimír Michl]Já jsem si vědom dominance použití PDF pro jakoukoliv dokumentaci, i toho, že se souborem .PDF "hned každý ví co dělat"[/QUOTE]
relativní naštvanost mých postů nemířila proti Vám, je mi jasné, že víte... jen teď právě sedím a pouštím zkušební rendry, aby kolegyně měla v pondělí co "shopit" - tak mi to přišlo případné... Autodesk se zatím o postprocessingovou aplikaci saží marně... data pořád nejsou dost provázaná - jakmile budou provázána plně, tak půjde výrobní linku předělat.

Lulinka18
08.01.2011, 01:27
Stiahla som si ANY DWG TO PDF CONVERTOR.. vlozila som subor z autocadu do convertora, vybrala miesto ulozena, a v moznostiach som zmenila, ze chcem ulozit vo formaTE VYKRESU A3 (297X420). Tak mi urobilo vykres do PDF-KA a v pohode mi isiel aj otvorit. Bola som cela stastna, ze som teda zvladla a uz ostavalo len skocit do mesta a dat vo vytlacit (kedze niektori tu stale pisu ze to mam dat vytlacit ako pdf a neviem co.... JA DOMA NEMAM A3 TLACIAREN!!! A V predajni s tlaciarnou mi povedali, ze to musim prerobit, kedze oni autocad tam nemaju... tak som sa teda musela zariadit ako kazali) Profesorke je to jedno ako to prerobime, nikdy nas to nenaucila, a netusim som ani ja sama, ze s tym bude taky problem. Ona proste len ziada,aby som to vytlacila na vykres A3..ale ako sa k tomu dopravujem, ze ja taku tlaciaren nemam to uz jej chyba nie je.. preto som to riesila tak, ze som si to chcela dat vytlacit v meste. Dnes som tam teda bola, vykres upravaneny convertorom na PDF som priniesla na USB kluci. Dievca, ktore tam pracovalo bolo dost mlade, mozno 5 rokov starsie odo mna (ja 18). Vzala si kluc, vytlacila a ten obrazok co vytlacila nebolo na papieri ani len vidiet a nemal velkost ani a4 a nie to este a3... obrazok mal velkost mozno klasickej fotografie. Tak teraz vazne neviem, ci som vadna ja, alebo ta predavajuce a uz ma to dost stve :/

PepaR
08.01.2011, 09:59
No jo no, je to úděl způsobů výuky CADu na některých školách, kde Vás sice naučí kreslit, ale nenaučí Vás jak naložit s výsledkem své práce (rozvržení, tisk, zrpacování, probelmatika PDF, DWF).

PepaR
08.01.2011, 10:33
[QUOTE=IvanaV]
Nechcete si vzit kampan za DWF za vlastni? docela vam to jde ;)pro PDF doporucuji pouzivat Foxit...  [/QUOTE]
Taky se připojuji a troškou do mlýna přispívám v tématu Předání dokumentace ve formátu DWF. 

Jan Rais
08.01.2011, 10:38
Chyba může být v tom, že jste něco v DWG TO PDF CONVERTOR špatně nastavila nebo slečna u tiskárny neumí co by měla. S DWG TO PDF CONVERTOR nemám zkušenost a sám bych to provedl tak, že bych udělal za pomoci PDFCreatoru tisk na A3 do formátu PDF (je to tam jednohuché) a pak bych u slečny s tiskárnou stál, až by to vytiskla na A3. Nebo bych si to u ní vytisknul sám. Běžně tisknu do PDF i A1, posílám dál a kdo má velkou tiskárnu, vždycky to vytiskne na velký formát. Ať se slečna s tiskárnou A3 snaží a já držím palce

Kotlaba
10.01.2011, 06:19
[QUOTE=Lulinka18].... JA DOMA NEMAM A3 TLACIAREN!!! [/QUOTE]

Vytisknout po částech na 2 (případně víc) papíry A4 a slepit. Kotlaba2011-01-10 06:19:54

artap
10.01.2011, 07:51
To IvanaV: Děkuji. Já už "bubeníkem za DWF" jsem od doby kdy mi jeho možnosti předvedl sám Geoff Zeiss.artap2011-01-10 07:51:57

artap
10.01.2011, 08:00
A nebo slečna v copy centru neumí zatrhnout u tisku PDF-ka aby se tisklo na rozsah stránky

To PepaR: no ... tak základ bychom měli