Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zmražení / zapnutí hladiny, nastavení hladin

bravebruce
05.06.2013, 09:29
Zdravím. Měl bych dva dotazy.1) Jaký je v praxi rozdíl mezi zmražením a vypnutím hladiny ?2) Chci celou situaci (včetně zmražených a vypnutých hladin) posunout na jiné souřadnice a na konci mít ty stejné hladiny zase zhasnuté a zmražené. Jak to udělat, abych nemusel všechny hladiny zapínat a rozmrazovat, posouvat situaci a pak brát hladinu po hladině a zase ty stejné uvádět do původního stavu (vypínat a zmrazovat) ?Díky

Buba
05.06.2013, 09:46

Myslím, že tu začína potreba začať používať filtre hladín. Skúste si to pozrieť v helpe a ak nebude niečo jasné, tak sa zas ozvite.

PepaR
05.06.2013, 09:53
Dobrý den,cituji: Zmrazení hladiny je silnější vlastnost než neviditelnost. Zmražená hladina se chová jako neviditelná a navíc se neregeneruje. U větších výkresů (zejména 3D) vede zmražení některých hladin k urychlení práce. (zdroj).Lékem na problém popisovaný v bodě č. 2 je:Použití rozvržení.Zmrazení určitých hladin ve výřezu rozvržení.Zkuste jej prosím aplikovat co nejdříve a uvidíte, jak se Vám uleví.
PepaR2013-06-05 11:39:43

bravebruce
05.06.2013, 10:04
[QUOTE=PepaR]Lékem na problém popisovaný v bodě č. 2 je:Použití rozvržení.Zmrazení určitých hladin ve výřezu rozvržení.Zkuste jej prosím aplikovat co nejdříve a uvidíte, jak se Vám uleví.[/QUOTE]
Souhlasím a tento postup znám. Ale když se Vám dostane do rukou situace takto nedokonale zpracovaná (kdy dotyčný nepoužívám rozvržení a pro potřeby tisku jsou vypnuté a zmražené hladiny), tak by se hodilo řešení, na které se dotazuji.

bravebruce
05.06.2013, 10:05
Díky za odpovědi a vyzkouším postupy z výuky práce s vlastnostmi hladin.

Mantlík
05.06.2013, 10:08

ad1) popsal už PepaR ad2) mám pocit, že předchozí odpovědi se odklánějí od původní otázkypokud je OPRAVDU potřeba posunout celou situaci na jiné souřadnice (v modelu), tak nepomůže ani rozvržení, ani fitry hladin, ale:- uložit STAV hladin (ve správci stavů hladin)- VŠE rozmrazit a zapnout- provést posun- obnovit uložený STAV hladin PS. Doufám, že nechcete posouvat situaci, která je v JTSK, ale jste buď mimo souřadnice, anebo chcete provést nápravu a posunout situaci na správné JTSK ... 

PepaR
05.06.2013, 11:33
Děkuji panu Mantlíkovi za doplnění. Ve spěchu jsem samozřejmě odpovídal na jinou problematiku a odklonil se od tématu. Omlouvá se. Řešením, jak pan Mantlík píše, jsou právě stavy hladin.
PepaR2013-06-05 11:40:31

bravebruce
06.06.2013, 10:53
[QUOTE=Mantlík]
ad1) popsal už PepaR ad2) mám pocit, že předchozí odpovědi se odklánějí od původní otázkypokud je OPRAVDU potřeba posunout celou situaci na jiné souřadnice (v modelu), tak nepomůže ani rozvržení, ani fitry hladin, ale:- uložit STAV hladin (ve správci stavů hladin)- VŠE rozmrazit a zapnout- provést posun- obnovit uložený STAV hladin PS. Doufám, že nechcete posouvat situaci, která je v JTSK, ale jste buď mimo souřadnice, anebo chcete provést nápravu a posunout situaci na správné JTSK ... [/QUOTE]
Přesně tak. Dostala se ke mně situace, u které jsem zjistil, že je v jednom směru odkloněná od souřadnic (neseděla x) a měl jsem jí dostat na správné souřadnice, takže proto...Díky všem za odpovědi !

Mantlík
06.06.2013, 11:04

Tušil jsem to .... Pravděpodobně si nějaký "expert" srovnal situaci dle papíruNaštěstí už takových ubývá a rozšiřuje se využívání USS PS. Pro jistotu ... Po transformaci si raději zkontrolujte vzdálenosti "křížků"

alfred
06.06.2013, 11:07
Na výše uvedená postup (který je samozřejmě naprosto správný) je Správce stavů hladin možná zbytečně silný kalibr. Lze vše prostě zapnout, rozmrazit, odemknout (nezapomenout), upravit (posunout, otočit, ..., dle libosti), nakonec příkaz [CMD]PHLADINA[/CMD] (_LAYERP) (pokud je potřeba tak víckrát).Doporučuji si před celým postupem uložit záložní kopii souboru.Pokud se jedná o situaci v JTSK a je znám viník otočení/posunutí/... tak doporučuji ho vytahat za uši a poučit ho aby to už nedělal. Doporučuji si někam poznamenat, že se situací bylo manipulováno, i když podle všeho je to napraveno. Vždycky ale existuje možnost, že to uděláte blbě a tato poznámka může později leccos vysvětlit. Doporučuji si poznamenat co a s čím jste dělal - například otočeno dle bodu XY o tolik stupňů, apod... Pro budoucí alibi při průšvihu bych si zazálohoval situaci co Vám dali a situaci co jste předal zpět.Hlavně pozor na to, jestli je skutečně posunutá celá situace, nebo jen některé hladiny. Může tak vzniknout neuvěřitelný bordel.
alfred2013-06-06 11:17:42