Vytisknout stránku | Zavřít okno

Problem při kopírování několika souboru do 1

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: AutoCAD
Popis fóra: Otázky kolem aplikací AutoCAD a AutoCAD LT, AutoCAD 360, prohlížečů, DWG a DWF, Design Review, Navisworks, nadstavby, 123D, A360 a cloud Autodesk 360
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=20562
Datum vytištění: 05.kvě.2026 v 11:04

Téma: Problem při kopírování několika souboru do 1
Odeslal: janushe
Předmět: Problem při kopírování několika souboru do 1
Datum odeslání: 23.led.2015 v 16:49
Dobrý den,
jsem s prací autocadu relativně nováček a mám jeden problém. Dostala jsem cca 17 autocadu a tyto všechny vykresy z nich mám vložit do jednoho. Avšak při kopírování vznikají chyby - špatně zkopírované bloky, objevují se tam věci které tam nemají být. Vůbec nevím co s tím. Všechny hladiny jsou zapnuté i v jednotlivých autocadech.

Děkuji za případnou pomoc

Odpovědi:
Odeslal: Mantlík
Datum odeslání: 23.led.2015 v 16:56
Chtělo by to víc informací
- způsob kopírování
- jaké chyby, co to "špatně zkopírované bloky"
- jsou chyby v přesnosti (např. zda ty bloky na sebe mají navazovat, měřítko, ...)
- aj.

-------------
J. Mantlík

Datum odeslání: 23.led.2015 v 17:03
Kopíruji klasicky CalTRL+C, CTRL V, ale stejný problém to děla i při kopírování přes schránku.
Děje se mi například:
1.NP v půdorysu jsou bloky značky invalida a zábradlí, tyto značky se mi objevují i v dalších zkopírovaných půdorysech i když tam být nemají (na stejném místě jako jsou v 1.NP). Dále bloky zařizovacích předmětů jsou uplně někde jinde než by měli být i jinak orientované takže to nebude chyba měřítka. 

Odeslal: johny
Datum odeslání: 23.led.2015 v 17:04
Vkládejte to jako externí reference (příkaz _XREF) a pak dejte hromadně važ (v té paletě XREF vyberte všechny soubory a dejte VAŽ (Bind). Tím se z každého výkresu udělají bloky s unikátními názvy a nebude docházet ke kolizím. Ty bloky pak klidně můžete rozbít, budete-li chtít (a výkres od bloků vyčistit _purge).

https://www.youtube.com/watch?v=lzuKl7WN8x0
https://www.youtube.com/watch?v=gKaxMf2smfM

Odeslal: Mantlík
Datum odeslání: 23.led.2015 v 17:29
Chtělo by tedy prověřit alespoň ty "nejzlobivější " zdrojové dwg, především z pohledu
- použitých souřadných systémů nebo zda nejsou zdroje pootočené (jinak orientované zař. předměty)
- vkládacích bodů souborů (proměnná INSBASE) (posuny)
- nastavení jednotek ve výkresu (dost lidí má nastavené stopy a ani o tom neví)
- zda a jaké jsou ve zdrojových výkresech připojené reference (objevuje se to, co tam být nemá)
- zdrojové výkresy vyčistit (příkaz ČISTI)
- pozor na stejné názvy hladin v různých DWG, které mají naprosto rozdílný obsah
- a může to být i více

PS
Jelikož jsem zvyklý na skládání souborů z více zdrojů tak, aby na sebe opravdu přesně seděly, tak vím, že se prohlídka a případná úprava zdrojů vždy vyplatily. Ze stejného důvodu jsem byl vždy nepřítelem kopírování přes CTRL-C/CTRL-V (i když v novějších verzích už to možná není tak háklivé), buď "kopíruji s referenčním bodem" nebo přímo jako blok anebo - jak píše kolega - připojuji přes xref (podle toho, jak to potřebuji)

-------------
J. Mantlík

Datum odeslání: 24.led.2015 v 19:05
Děkuji za rady :)

Vytisknout stránku | Zavřít okno