Vytisknout stránku | Zavřít okno

Inženýrské sítě - potrubí obecně

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Revit, BIM
Popis fóra: Diskuse k AEC CAD/BIM aplikacím Autodesk Revit, Revit LT, AEC Collection, Autodesk Forma, Dynamo, ACC
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=29975
Datum vytištění: 18.čer.2026 v 09:06

Téma: Inženýrské sítě - potrubí obecně
Odeslal: Lukas Lepič
Předmět: Inženýrské sítě - potrubí obecně
Datum odeslání: 30.led.2020 v 13:08
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký byste doporučili postup pro vytvoření sítí jako je plyn, kanalizace atd. Problém s použitím přednastavených potrubí vídím v napojování. To koleno je totiž vždy omezeno nějakým úhlem.
To, co bych si představoval, je označení čáry, která mi reprezeuntuje osu daného potrubí a přiřazení průřezu trubky, konec. Ty podzemní trubky cestují ve všech třech směrech naprosto nepravidelně. Nepotřebuji to mít krásné, spoje můžou být nezaoblené, prosté protnutí mi stačí. I kdyby konce byly nahulváta useknuté, je mi to pořád úplně jedno. Cílem je později zkontrolovat kolize mezi opěrnými konstrukcemi s podzeminím vedením.

Děkuju za každou radu
Lukáš

Odpovědi:
Odeslal: statecny
Datum odeslání: 30.led.2020 v 13:34
Dobrý den,
v nastavení Revitu pro trubky je možné určit zda se používá přednastavený úhel nebo libovolný. Pokud máte koleno definované v typu trubky. Nastavte si tedy libovolný úhel - viz video:

Ukázka je dělaná na šabloně cadstudia - CADStudio_ZTI_CZ

-------------
Václav Statečný

Arkance Systems CZ s.r.o.

Datum odeslání: 30.led.2020 v 17:12
Děkuju za odpověď. Nakonec jsem přišli na to, že určitou roli hrál i materiál trubky. Poté, co jsme zvolili umělou hmotu, začaly ty spoje fungovat lépe. Ale stejně, když použiju trubku, kterou mi nabízí Revit, nedokážu ji udělat výškově šikmo (což potřebuju), jde prostě jen svisle nebo vodorovně. Lze udělat trubku u výškově šikmou?

Odeslal: statecny
Datum odeslání: 31.led.2020 v 08:44
Pokud chcete kreslit trubku ve spádu, zadejte při vytváření trubky v kontextové nabídce sklon. Viz obr.:

-------------
Václav Statečný

Arkance Systems CZ s.r.o.

Odeslal: Pavel Homan
Datum odeslání: 31.led.2020 v 08:46
Nejrychlejší a nejpřesnější to může být v pohledu (bokorysu), nebo v řezu.

-------------
Pavel Homan

Arkance Systems s.r.o.

Datum odeslání: 24.úno.2020 v 10:50
Děkuju za rady. Vyzkouším to.

Vytisknout stránku | Zavřít okno