Změna reliéfu přes i-prvek
Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Inventor
Popis fóra: Otázky k programům Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection, Factory Design; digitální prototypy
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=32749
Datum vytištění: 07.čer.2026 v 06:58
Téma: Změna reliéfu přes i-prvek
Odeslal: sucha.ladislava
Předmět: Změna reliéfu přes i-prvek
Datum odeslání: 28.pro.2021 v 20:27
|
Dobrý den, prosím o pomoc, jak pomocí i-prvku měnit text, který je vytvořený přez reliéf.
Nebo se to dělá jinak? Děkuji moc a hezké svátky.
|
Odpovědi:
Odeslal: Cheff
Datum odeslání: 13.led.2022 v 11:32
Sice je to staršího data, ale teď jsem čirou náhodou narazil na video na youtube, kde dělají funkční základ - parametrickou změnu textu. Více zde: https://youtu.be/Q6E9P8Tpwk8" rel="nofollow - Quick Tip - Parameter Driven Text
S trochou šikovnosti by to mohlo jít přetvořit i do i-Prvku. Který mimo jiné chápu jako zrychlení práce - tedy pokud dělám něco furt dokola - (vkládám třeba prolis do plechu), tak jej mám připraven jako i-prvek na jedno vložení mám víc operací.
Případně jsem kdysi dělal i nějaké příruby jako iPrvky tak, aby si rovnou přinesly "správné iVlastnosti" do modelu... (to lze, proto se domnívám, že by to mohlo jít i zadefinovat do poptávaného iPrvku se změnou textu)
|
Odeslal: issin
Datum odeslání: 13.led.2022 v 15:39
A má jít o pevně daný text - např. Logo, nebo je požadavek na libovolný text z parametru (fx) popř. text z uživatelské iVlastnosti?
13.1. 21:30 Trochu jsem se unáhlil s odpovědí. Teď jsem si vzpomněl, že ve starších verzích nešlo použít text v iPrvku. Je otázka zda to nový Inventor umí.
|
Datum odeslání: 15.led.2022 v 10:45
Právě, že potřebuji vytvořit Tvarované štítky, kde bude pokaždé jiný text a výstupem bude STL soubor pro 3D tisk (SSL a kov). (Jmenovky na dveře, popisky,...).Štítky budou vždy stejné se stejným logem, ale bude se text vedle měnit. Modelovat to jako samostatné soubory mi přijde dost nešťastné.
Děkuji za jakoukoliv pomoc.
|
Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 15.led.2022 v 15:35
Podle mne bude pořád fungovat ten postup z Příbuzného tipu 7400 z roku 2010.
------------- Vladimír Michl (moderátor) ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world (podpora viz emea.support.arkance.world)
|
Datum odeslání: 15.led.2022 v 20:18
|
S textem jsem již delší dobu nepracoval. Toto bych zkusil řešit textovým parametrem (v případě potřeby bych ho nečetl do uživatelské iVlastnosti). Tento parametr bych vložil do součásti a vytvořil reliéf. Změna textu v parametru by se po aktualizaci měla na součásti projevit.
|
Datum odeslání: 16.led.2022 v 15:22
|
Dobrý den, co umím: - zadat si přes parametry (fx) uživatelské parametry a přiřadit jim výraz - v náčrtu textu si zvolit uživatelský parametr (ale to je jen pro eden, zde nenastaví, aby se mi měnil)
- v iSoučásti na kartě "Jiné" si vložím novou položku, kde zadám stejný název jako v (Fx)
A tím to končí, zde mi již unikají souvislosti, jak to propojit, aby to fungovalo. Možná to jde (????)
Děkuji moc Přeji hezký den
|
Datum odeslání: 16.led.2022 v 16:05
Vladimír Michl napsal(a):
Podle mne bude pořád fungovat ten postup z Příbuzného tipu 7400 z roku 2010. |
Dobrý den, ale to je jen pro "vyvolené" 
|
Datum odeslání: 17.led.2022 v 11:34
Můžete sem vložit náhled na štítek? Zkusil bych se na to mrknout.
|
Odeslal: Navara
Datum odeslání: 17.led.2022 v 12:39
|
Asi nejjednodušší je vytvořit si náčrt s textem a ten měnit pomoci iLogicu. Nějak takhle:
uploads/9996/Stitek.ipt" rel="nofollow - uploads/9996/Stitek.ipt
|
Datum odeslání: 17.led.2022 v 23:21
|
Děkuji moc. Vypadá to zajímavě. V kódu iLogicu si to dokážu přepsat, to asi vše, jinak je iLogic pro mě, zatím "španělská vesnice". :-)
Kdyby tam šly vložit všechny texty a potom mezi nimi vybírat.
Děkuji a a přeji hezký den
|
Datum odeslání: 18.led.2022 v 08:37
|
To se udělat dá. Kolik jich je?
|
Odeslal: RadkaV
Datum odeslání: 18.led.2022 v 09:36
|
Dobrý den, já jsem hrozná puntičkářka a když něco dělám, tak si s tím hraju. Ano, často zbytečně :-) Je to mé prokletí. Ideální by bylo, pokud bych ty texty mohla naimportovat (s tím nemám problém si připravit zdroj dat - RTF, TXT, XLSX,....).
Ale za cokoliv budu vděčná, i tím, že to někde napíšu do kódu iLogicu a potom to již budu moci nadále používat. Hlavně abych se to i naučila :-))) v tom vidím smysl, protože mohu být i já někdy užitečná zase ve svém okolí.
Jedná se nyní o cca 45 textů. Děkuji a přeji hezký den
|
Datum odeslání: 18.led.2022 v 10:15
To je v pořádku  Na tohle je ideální přesně takovýhle příklad, kde si můžete vyzkoušet, jak se s takovými makry pracuje. Na netu je obrovská spousta příkladů na cokoli z toho. Tady je upravený kód pro generování štítků z textového souboru. Doporučuju si ho projít a případně si ho porovnat s API příručkou pro Inventor a obecnou dokumentací k VB.NET
Sub Main Dim part As PartDocument = ThisDoc.Document
Dim fileName As String = "C:\Temp\TextLines.txt" Dim textLines As String() = System.IO.File.ReadAllLines(fileName) For Each textLine In textLines UpdateSketchText(part, textLine) SavePartCopy(part, textLine) Next End Sub
Sub UpdateSketchText(part As PartDocument, textLine As String) Dim oSketch As PlanarSketch = part.ComponentDefinition.Sketches("TextStitku") Dim oTextBox As TextBox = oSketch.TextBoxes(1) oTextBox.Text = textLine part.Update2(True) End Sub
Sub SavePartCopy(part As PartDocument, textLine As String) Dim fullFileName As String = part.FullFileName
Dim directory As String = System.IO.Path.GetDirectoryName(fullFileName) Dim partFileName As String = System.IO.Path.GetFileNameWithoutExtension(fullFileName) Dim partExtension As String = System.IO.Path.GetExtension(fullFileName)
Dim textWithoutWhitespaces = textLine.Replace(" ", "_") Dim newPartFileName = String.Format("{0}\{1}_{2}{3}", directory, partFileName, textWithoutWhitespaces, partExtension) part.SaveAs(newPartFileName, True) End Sub
|
|
Odeslal: RadkaV
Datum odeslání: 18.led.2022 v 12:54
|
Dobrý den, děkuji, tak mám zase co dělat. Večer budu zkoušet.
PS. Tak a toto se již rovná zázraku - kdyby někdo, kdo s tím začínal, měl nějaký materiál v CZ na tu API příručku... :-)
|
Datum odeslání: 18.led.2022 v 13:15
Bohužel v češtině neseženete skoro nic Podle mě je mnohem jednodušší se doučit těch pár věcí v angličtině, navíc spousta použitých termínů ani v češtině nemá ekvivalent.
|
Odeslal: PopelkaM
Datum odeslání: 19.led.2022 v 09:03
Dobrý den, již delší dobu hledám nějakou příručku API (pro Inventor) třeba v angličtině. Hledal jsem také něco ohledně iLogicu ,ale marně. Samozřejmě na fórech toho je spoustu ,ale někdy se nedá trefit do konkrétního problému.
Můžete dát nějaký tip?
Děkuji s pozdravem Popelka
|
Odeslal: Vladimír Michl
Datum odeslání: 19.led.2022 v 12:15
|
Základní informace a postupy najdete v Nápovědě, konkrétně zde: https://help.autodesk.com/view/INVNTOR/2022/CSY/?guid=GUID-AB9EE660-299E-408F-BBE1-AFE44C723F59
Budete potřebovat také objektový model Inventoru: https://damassets.autodesk.net/content/dam/autodesk/www/pdfs/Inventor2022ObjectModel.pdf
A pomohou základní znalosti programovacího jazyka VB.NET (Visual Basic).
------------- Vladimír Michl (moderátor) ARKANCE CZ - https://arkance.world - arkance.world (podpora viz emea.support.arkance.world)
|
|