Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 5300 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Změna reliéfu přes i-prvek

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 66
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Změna reliéfu přes i-prvek
    Zasláno: 28.pro.2021 v 20:27
Dobrý den,
prosím o pomoc, jak pomocí i-prvku měnit text, který je vytvořený přez reliéf.

Nebo se to dělá jinak?
Děkuji moc a hezké svátky.
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 954
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2022 v 11:32
Sice je to staršího data, ale teď jsem čirou náhodou narazil na video na youtube, kde dělají funkční základ - parametrickou změnu textu. Více zde: Quick Tip - Parameter Driven Text

S trochou šikovnosti by to mohlo jít přetvořit i do i-Prvku.
Který mimo jiné chápu jako zrychlení práce - tedy pokud dělám něco furt dokola - (vkládám třeba prolis do plechu), tak jej mám připraven jako i-prvek na jedno vložení mám víc operací.

Případně jsem kdysi dělal i nějaké příruby jako iPrvky tak, aby si rovnou přinesly "správné iVlastnosti" do modelu... (to lze, proto se domnívám, že by to mohlo jít i zadefinovat do poptávaného iPrvku se změnou textu)

Upravil Cheff - 13.led.2022 v 11:36
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 578
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.led.2022 v 15:39
A má jít o pevně daný text - např. Logo, nebo je požadavek na libovolný text z parametru (fx) popř. text z uživatelské iVlastnosti?

13.1. 21:30
Trochu jsem se unáhlil s odpovědí.
Teď jsem si vzpomněl, že ve starších verzích nešlo použít text v iPrvku. Je otázka zda to nový Inventor umí.

Upravil issin - 13.led.2022 v 21:36
Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 66
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.led.2022 v 10:45
Právě, že potřebuji vytvořit Tvarované štítky, kde bude pokaždé jiný text a výstupem bude STL soubor pro 3D tisk (SSL a kov). (Jmenovky na dveře, popisky,...).

Štítky budou vždy stejné se stejným logem, ale bude se text vedle měnit.
Modelovat to jako samostatné soubory mi přijde dost nešťastné.

Děkuji za jakoukoliv pomoc.

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20325
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.led.2022 v 15:35
Podle mne bude pořád fungovat ten postup z Příbuzného tipu 7400 z roku 2010.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 578
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.led.2022 v 20:18
S textem jsem již delší dobu nepracoval. Toto bych zkusil řešit textovým parametrem (v případě potřeby bych ho nečetl do uživatelské iVlastnosti). Tento parametr bych vložil do součásti a vytvořil reliéf. Změna textu v parametru by se po aktualizaci měla na součásti projevit.
Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 66
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2022 v 15:22
Dobrý den,
co umím:
- zadat si přes parametry (fx) uživatelské parametry a přiřadit jim výraz
- v náčrtu textu si zvolit uživatelský parametr (ale to je jen pro eden, zde nenastaví, aby se mi měnil)

- v iSoučásti na kartě "Jiné" si vložím novou položku, kde zadám stejný název jako v (Fx)

A tím to končí, zde mi již unikají souvislosti, jak to propojit, aby to fungovalo. Možná to jde (????)

Děkuji moc
Přeji hezký den

Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 66
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.led.2022 v 16:05
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

Podle mne bude pořád fungovat ten postup z Příbuzného tipu 7400 z roku 2010.
Dobrý den,
ale to je jen pro "vyvolené" Cry
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 578
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2022 v 11:34
Můžete sem vložit náhled na štítek?
Zkusil bych se na to mrknout.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1554
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2022 v 12:39
Asi nejjednodušší je vytvořit si náčrt s textem a ten měnit pomoci iLogicu. 
Nějak takhle:


Připojené souboryiptuploads/9996/Stitek.ipt
Zpět nahoru
sucha.ladislava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2020
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
Autocad 2020, Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 66
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sucha.ladislava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2022 v 23:21
Děkuji moc.
Vypadá to zajímavě. 
V kódu iLogicu si to dokážu přepsat, to asi vše, jinak je iLogic pro mě, zatím "španělská vesnice". :-)

Kdyby tam šly vložit všechny texty a potom mezi nimi vybírat. 

Děkuji a a přeji hezký den
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1554
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2022 v 08:37
To se udělat dá. Kolik jich je?
Zpět nahoru
RadkaV Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 10.pro.2021
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Autocad, Inventor
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RadkaV Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2022 v 09:36
Dobrý den,
já jsem hrozná puntičkářka a když něco dělám, tak si s tím hraju. Ano, často zbytečně :-) Je to mé prokletí.
Ideální by bylo, pokud bych ty texty mohla naimportovat (s tím nemám problém si připravit zdroj dat - RTF, TXT, XLSX,....). 

Ale za cokoliv budu vděčná, i tím, že to někde napíšu do kódu iLogicu a potom to již budu moci nadále používat. Hlavně abych se to i naučila :-))) v tom vidím smysl, protože mohu být i já někdy užitečná zase ve svém okolí.

Jedná se nyní o cca 45 textů. 
Děkuji a přeji hezký den



Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1554
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2022 v 10:15
To je v pořádku Wink
Na tohle je ideální přesně takovýhle příklad, kde si můžete vyzkoušet, jak se s takovými makry pracuje. Na netu je obrovská spousta příkladů na cokoli z toho.
Tady je upravený kód pro generování štítků z textového souboru. Doporučuju si ho projít a případně si ho porovnat s API příručkou pro Inventor a obecnou dokumentací k VB.NET

Sub Main
    Dim part As PartDocument = ThisDoc.Document

    Dim fileName As String = "C:\Temp\TextLines.txt"
    Dim textLines As String() = System.IO.File.ReadAllLines(fileName)
    For Each textLine In textLines
        UpdateSketchText(part, textLine)
        SavePartCopy(part, textLine)
    Next
End Sub

Sub UpdateSketchText(part As PartDocument, textLine As String)
    Dim oSketch As PlanarSketch = part.ComponentDefinition.Sketches("TextStitku")
    Dim oTextBox As TextBox = oSketch.TextBoxes(1)
    oTextBox.Text = textLine
    part.Update2(True)
End Sub

Sub SavePartCopy(part As PartDocument, textLine As String)
    Dim fullFileName As String = part.FullFileName

    Dim directory As String = System.IO.Path.GetDirectoryName(fullFileName)
    Dim partFileName As String = System.IO.Path.GetFileNameWithoutExtension(fullFileName)
    Dim partExtension As String = System.IO.Path.GetExtension(fullFileName)

    Dim textWithoutWhitespaces = textLine.Replace(" ", "_")
    Dim newPartFileName = String.Format("{0}\{1}_{2}{3}", directory, partFileName, textWithoutWhitespaces, partExtension)
    part.SaveAs(newPartFileName, True)
    
End Sub


Zpět nahoru
RadkaV Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 10.pro.2021
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Autocad, Inventor
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RadkaV Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2022 v 12:54
Dobrý den,
děkuji, tak mám zase co dělat. Večer budu zkoušet.

PS. Tak a toto se již rovná zázraku - kdyby někdo, kdo s tím začínal, měl nějaký materiál v CZ na tu API příručku... :-)
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1554
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2022 v 13:15
Bohužel v češtině neseženete skoro nic Cry Podle mě je mnohem jednodušší se doučit těch pár věcí v angličtině, navíc spousta použitých termínů ani v češtině nemá ekvivalent. 
Zpět nahoru
PopelkaM Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 05.čvc.2010
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Inventor Suite 2011
Stav: Offline
Bodů: 41
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PopelkaM Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.led.2022 v 09:03
Dobrý den,
již delší dobu hledám nějakou příručku API (pro Inventor) třeba v angličtině.
Hledal jsem také něco ohledně iLogicu ,ale marně.
Samozřejmě na fórech toho je spoustu ,ale někdy se nedá trefit do konkrétního problému.

Můžete dát nějaký tip?

Děkuji s pozdravem Popelka
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20325
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.led.2022 v 12:15
Základní informace a postupy najdete v Nápovědě, konkrétně zde:
https://help.autodesk.com/view/INVNTOR/2022/CSY/?guid=GUID-AB9EE660-299E-408F-BBE1-AFE44C723F59

Budete potřebovat také objektový model Inventoru:
https://damassets.autodesk.net/content/dam/autodesk/www/pdfs/Inventor2022ObjectModel.pdf

A pomohou základní znalosti programovacího jazyka VB.NET (Visual Basic).


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 9/invapimodel.jpg


Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 7400:VIPInventor - iPrvek - s automatickým předáním vlastnosti (textu).
Tip 1282:Jak vytvořit v Inventoru AVI animaci s rozumnou velikostí souboru?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 12621:Jak zadat rozměry v Revitu v jiných jednotkách?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,605 sekund.