Vytisknout stránku | Zavřít okno

extravil. podsestava NezpKrajniceASvahováníVýkop

Vytištěno z: CAD Fórum
Kategorie: Autodesk - stavebnictví, strojírenství, CAD/GIS
Název fóra: Civil 3D, Map, InfraWorks, GIS
Popis fóra: Otázky kolem mapových a GIS aplikací AutoCAD Map 3D, Civil 3D, MapGuide, Topobase, Map Infrastructure Server, Raster Design a InfraWorks
URL: https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=33863
Datum vytištění: 28.kvě.2026 v 08:46

Téma: extravil. podsestava NezpKrajniceASvahováníVýkop
Odeslal: Mantlík
Předmět: extravil. podsestava NezpKrajniceASvahováníVýkop
Datum odeslání: 06.pro.2022 v 16:14
Zdravím
Tak jsem se zase jednou dostal k extravilánu a chtěl jsem použít podsestavu NezpKrajniceASvahováníVýkop_2018_4_1.
Vypadalo to přesně tak, jak bych to potřeboval, ale jsou tam některé problémy, se kterými si nevím rady
1) V parametrech podsestavy jsou Sklon svahu příkopu odlehlý, Sklon výkopu odlehlý1 a Sklon výkopu odlehlý2. Nikde nevidím rozhraní mezi Sklon1 a sklon2, vypadá to, že sklon2 nikde není. To mi ale až tak nevadí
2) Cílování - cílovat svah lze pouze na povrch, hodilo by se, aby bylo možno cílovat i na 3D křivku položenou na terén (hranice). Stačilo by aspoň horizontálně
Pokud cílování na povrch vypnu, skončí podsestava v příčném řezu okrajem žlabovky rigolu bez jakéhokoli náznaku protispádu (Sklon svahu příkopu odlehlý). Proč se nezobrazí odlehlý svah třeba do úrovně okraje krajnice?

Co dělám špatně?
Děkuji za nápady

-------------
J. Mantlík

Odpovědi:
Odeslal: spackovaE
Datum odeslání: 06.pro.2022 v 17:23
Dobrý den,
Ad1) sklony se použijí pro různé hloubky výkopu. V nápovědě pro podsestavu stojí:
Podsestava umožňuje automaticky vybírat sklon odlehlého svahu dle hloubky výkopu. Hloubka je měřena od úrovně okraje krajnice (viz schéma výše).
Při hloubce do 2,0 m je použit sklon „Sklon výkopu odlehlý 1“ a při hloubce větší „Sklon výkopu odlehlý 2“.

Ad2) Cílovat odlehlý svah na křivku nelze. Podsestava takovou možnost nemá. Musí se vždy nacílovat na povrch. Pokud ale nenacílujete a podsestava svahu skončí žlabovkou, tak toho můžete využít a v šabloně VPR si od žlabovky vymodelovat požadovaný tvar modrýma sirkama.

Datum odeslání: 06.pro.2022 v 17:52
Děkuji
ad1) tohle jsem přehlédl "jak vrata od stodoly"
ad 2) K tomu jsem došel, jen jsem se potřeboval utvrdit, že to opravdu neumí

-------------
J. Mantlík

Datum odeslání: 06.pro.2022 v 18:13
Už to vypadá, jak jsem chtěl. Děkuji
Koneckonců to, že když podsestavu nezacíluji na povrch a zůstane ukončená žlabovkou, tak to je chytrá věc Smile

-------------
J. Mantlík

Datum odeslání: 09.pro.2022 v 11:02
Dobrý den
Přece jen ještě jeden dotaz. I když si ve vlastnostech této podsestavy nastavím "odskok první vrstvy" na 0,02 m, tak graficky to o ty 2 cm udělá, ale popis výšky (jak NezpKrajSpodHranKryt, tak i NezpKrajHranKryt1) je o 4 cm, tedy o celou tloušťku první vrstvy. Přitom se píše, že "odskok první vrstvy" je MAXIMÁLNĚ jako tloušťka první vrstvy.
Děkuji

-------------
J. Mantlík

Odeslal: spackovaE
Datum odeslání: 09.pro.2022 v 18:28
Dobrý den,
kódy NezpKrajSpodHranKryt i NezpKrajHranKryt1 jsou pevně umístěny a neměnné při odskoku první vrstvy.
Odskok vrstvy posune s vrstvou nezpevněné krajnice, nikoliv s vrstvami vozovky. A v podsestavě není nakódován.

Datum odeslání: 12.pro.2022 v 09:02
Dobrý den
Děkuji. Z tohoto obrázku to je už jasné. Zruším popisky těch kódů a odskok doplním ručně

-------------
J. Mantlík

Vytisknout stránku | Zavřít okno