CAD Forum - Database of tips, tricks and utilities for AutoCAD, Inventor and other Autodesk products [www.cadforum.cz]
Czech English Deutsch
Login/Register:
 Visitors: 3043 
RSS tips RSS channel - CAD tips
RSS discussion RSS channel - CAD discussion

Discussion Discussion forum

HelpCAD discussion

CAD Forum - Homepage CAD discussion forum - ask any CAD-related questions here, share your CAD knowledge on AutoCAD, Inventor, Revit and other Autodesk software with your peers from all over the world. To start a new topic, choose an appropriate forum.

Please abide by the rules of this forum.

How to post questions: register or login, go to the specific forum and click the NEW TOPIC button.
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

The information that you provide in this form will make up your forum profile which can be viewed by other forum members. Your email address will only be visible by forum admin and moderators and will be used to send you Forum Notifications. To cancel your account, use the page Opt-out or contact webmaster@cadforum.cz.

customized Brep for generating CAD model

 Post Reply Post Reply
Author
Archaiser View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 24.May.2012
Location: India
Using: AutoCAD2011, Inventor2013,Pro/3 wildfire4,
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Archaiser Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: customized Brep for generating CAD model
    Posted: 30.Mar.2018 at 23:19
Hi All

I am trying to generate a solid CAD model from a custom surface definition, such as B-splines surfaces. Is there a tool where I can write code to generate my own B-spline surface (from scratch down to every detail), and use that exact surface definition to output a solid CAD model? Similar to something that is obtained in software like NX/Solidworks..

Thanks,
Archak
Impossibility is a concept, possibility is a vision.
Back to Top
philippe JOSEPH View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 14.Mar.2011
Location: France
Using: AutoCAD Mechanical 2017
Status: Offline
Points: 1000
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote philippe JOSEPH Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Mar.2018 at 08:43
Hello Archaiser, I don't know if AutoCAD can create "smoothed" solid directly from a custom surface.
Maybe Inventor would be a better choise because it looks like more NX/Solidworks.
More of this AutoCAD doesn't work like the 2 others. 
AutoCAD would be more for common steel work with square/round pipes generated under a hydraulic press along plies than "automotive" smoothed surfaces.
On the other hand you can generate sweeped solid from a surface to an other or by sweeping a surface along a path.
Eventually, see my AutoCAD file  : 3D SOLIDS 01.dwg in the CAD/BIM Blocs library here in the site.
See also The Tip 6606 : How to create AutoCAD geometry from Excel?
Eventually, place here an example of your work for us to help more efficiently.


Edited by philippe JOSEPH - 31.Mar.2018 at 08:44
Back to Top
Vladimir Michl View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

CAD Studio a.s.

Joined: 26.Jul.2007
Location: Czech Republic
Using: Autodesk software
Status: Offline
Points: 1730
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Vladimir Michl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Mar.2018 at 12:12
It may be quite difficult to create B-Splines but both AutoCAD and Inventor can do this (via API).

An example of generated 3D objects (meshes):
https://www.cadstudio.cz/en/apps/3dplot/
Vladimir Michl (moderator)
CAD Studio - www.cadstudio.cz - Autodesk reseller
Back to Top
philippe JOSEPH View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 14.Mar.2011
Location: France
Using: AutoCAD Mechanical 2017
Status: Offline
Points: 1000
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote philippe JOSEPH Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Mar.2018 at 12:38
OK Vladimir, and is it possible to easily create solids from meshes?
In fact I have a complicated 3D object ( my file WORKER 01.dwg in the CAD/BIM Blocks ) that I want to pass to Solidworks and NX but as it's only a mesh ( I supose ) nothing goes to Solid or NX but the helmet that I did in real 3D solid ( and I haven't suceeded in "saving" all my AutoCAD 3D models to NX ). 


Edited by philippe JOSEPH - 31.Mar.2018 at 12:53
Back to Top

Related CAD tips:


 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0,141 seconds.