Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3006 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Tvoření 3D modelů

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Slavin Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 28.led.2017
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCad 2017
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Slavin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Tvoření 3D modelů
    Zasláno: 25.čvc.2018 v 07:55
Zdravím,

máme od výrobce 3D modely jeho výrobků. Jedná se o kabelové trasy. Všechny tyto modely jsou ve formátu STEP nebo STL. Momentálně ve firmě používáme BricsCad (levnější verze AutoCadu), ale do budoucna není vyloučena možnost AutoCadu. Probléme je ten, že aktuální modely (8-50 MB) se načítají velmi dlouho (cca od 10 s do 2 min). Kopírování je nepoužitelné, při kopírování se program na nějakou dobu kousne. A to dělá jak BricsCad, tak AutoCad (ten je teda o něco rychlejší LOL). Program je v podstatě nepoužitelný už při jednokách těchto modelů v jednom výkrese, ale v reálných projektech jich tam bude desítky, někdy nižší stovky.
Našim cílem je, že chceme dělat 3d modely kabelových tras, osvětlení a rozvaděčů a hledám ideální řešení, tak ať se v tom dá normálně pracovat. Momentálně jsem otevřen jakýmkoliv formátům a jakémukoliv softwaru.

Mohl by mi prosím někdo pomoci a poradit?

Předem Vám děkuji za odpověď.
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 192
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.čvc.2018 v 14:31
A co zkusit kabelové žlaby v Autodesk Revit?
Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018
Stav: Offline
Bodů: 1175
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mrázek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.čvc.2018 v 15:28
Pokud budete pracovat s daty exportovanými přes nějaké výměnné formáty (např. STEP), budou to v jakémkoliv modeláři "mrtvoly" - načtete je, ale dále s nimi inteligentně pracovat nemůžete.
Musíte si vyjasnit, zda chcete opravdu pracovat se 3D modely, standardeně je pro návrhy schémat a rozvaděčů určen AutoCAD electrical, ale nevím, jak dalece je schopen pracovat ve 3D (síla AutoCADu je především v oblasti 2D dokumentace). 
Pokud si chcete vytvářet vlastní návrhy ve 3D, je možné použít např. Inventor Professional s modulem "Kabely a svazky", je to ale už finančně náročný produkt. Existuje Inventor Fusion, který je za určitých podmínek zdarma, ale nevím, zda pro něj také existuje nějaký modul na tvorbu tras.
Ještě mne napadá jedna cesta - pokud zpracováváte dokumentaci stále od stejného partnera, poptejte se, v jakém sw pracuje on (do STEP převádí již hotová data).
 
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3172
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.čvc.2018 v 17:28
Původně odeslal(a) sonicer sonicer napsal(a):

A co zkusit kabelové žlaby v Autodesk Revit?
Pokud by nebyla politika Autodesku tak stupidní (či vychytralá), že vás jako profesistu nutí koupit celý Revit, tak bych se taky za Revit E přimlouval, ale takto je to velký balík peněz za malou část sw. Jiný sw neznám (Inventor je asi podobný případ), DDS-CAD jsem v tomto netestoval.
Zpět nahoru
Slavin Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 28.led.2017
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCad 2017
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Slavin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.čvc.2018 v 06:46
Původně odeslal(a) Mrázek Mrázek napsal(a):

Pokud budete pracovat s daty exportovanými přes nějaké výměnné formáty (např. STEP), budou to v jakémkoliv modeláři "mrtvoly" - načtete je, ale dále s nimi inteligentně pracovat nemůžete.
Musíte si vyjasnit, zda chcete opravdu pracovat se 3D modely, standardeně je pro návrhy schémat a rozvaděčů určen AutoCAD electrical, ale nevím, jak dalece je schopen pracovat ve 3D (síla AutoCADu je především v oblasti 2D dokumentace). 
Pokud si chcete vytvářet vlastní návrhy ve 3D, je možné použít např. Inventor Professional s modulem "Kabely a svazky", je to ale už finančně náročný produkt. Existuje Inventor Fusion, který je za určitých podmínek zdarma, ale nevím, zda pro něj také existuje nějaký modul na tvorbu tras.
Ještě mne napadá jedna cesta - pokud zpracováváte dokumentaci stále od stejného partnera, poptejte se, v jakém sw pracuje on (do STEP převádí již hotová data).
 


Výrobců bude více. Primárně bych potřeboval to rozjet v BricsCadu, ale předpokládám, že s tím nikdo nemá zkušenosti. Invertor je celkem velká investice. Od vedení mám za úkol to rozjet v BricsCadu, nebo jednoznačně říst, že je na nic, ale to je nechtěná varianta :).
Invertor i SolidWork si to vždy převednou na svůj formát, ale BricsCad funguje rovnou s tim STEPem. Jeho primárním formátem je DWG. Bohužel když otevřu modely větší než 20 MB ve STEP, což je pro STEP celkem malá velikost, tak to ani neotevře.
Zpět nahoru
Slavin Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 28.led.2017
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCad 2017
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Slavin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.čvc.2018 v 07:51
Nedalo by se nějak zjednodušit(zmenšit velikost) ten model? Zkoušel jsem různé způsoby, jako _purge, _wblock a podobně, ale nepomáhá to.

Zde posílám jeden výkres, o který mi jde vyexportovaný v DWG (primární formát mého BricsCadu) a originální STEP soubor:
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018
Stav: Offline
Bodů: 1175
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mrázek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.čvc.2018 v 10:49

1. Odmyslete si 2D funkce (např. "purge"), které znáte z AutoCADu - BriscCADu apod. Svět modelování ve 3D je odlišná kategorie.

2. Velikost modelu je dána vlastnostmi původního modeláře a jeho překladače do formátu STEP. Já jsem načetl váš model (29MB) do Inventoru, nativní soubor se mi vygeneroval 8,5 MB, zpětným přeuložením do STP 16MB. Kdybych to modeloval v Inventoru, bude to ještě menší (bylo by to modelováno s využitím i-prvků pro opakované tvarové prvky - takto musí být celá topologie popsána)
3. Je potřeba kabelový žlab takto detailně modelovaný? Pro konstrukci lisovacího nástroje určitě ano, pokud to máte pouze pro zástavbu, udělejte to z plného plechu v základních rozměrech a vykašlete se na všechny možné prolisy apod. Bude to mít zlomkovou velikost.
4. Jedná se vám především o rozvaděče a kabelové žlaby? - Pak se jedná hlavně o plechařinu a hledejte programy a moduly pro "sheet metal". Z původního dotazu jsem vyrozuměl, že vám jde především o modelování kabelů a jejich svazků.
5. Je to na delší diskuzi - jaké jsou vlastně vaše prioritní potřeby, co má být výstupem, zda to děláte pro vlastní montáže či předáváte dokumentaci externím firmám (ty si pak často definují samy své požadavky) apod. Myslím, že je to spíš na osobní diskuzi než přes maily či fórum. Zkuste oslovit nějaké konkrétní dodavatele CAD řešení (třeba CADStudio) a navštívi je - myslím, že vám rádi pomohou. 
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 6905:Nefunguje mi Oddělit na složené 3D těleso.
Tip 5592:Přímé načtení modelu terénu z Google Earth do AutoCADu.
Tip 9710:3DConstruct - převod 3D sítě na rámovou konstrukci.
Tip 6659:Jak zjednodušit složitý 3D model?
Tip 11588:Jak nahradit povrch 3D modelu strukturou sítě?
Tip 955:Jak nakreslit elipsu tvořenou čtyřmi oblouky na jednom kvadrantu?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,485 sekund.