Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2832 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

VBA, iLogic

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: VBA, iLogic
    Zasláno: 21.bře.2019 v 11:09
Dobrý den
Pomalu pronikám do tajů programování VBA a iLogic. Jak tak procházím různé diskuze a příklady toho co se jak programuje tak jsem narazil na zápisy kdy ve složených závorkách je dlouhý řetězec znaků. Co tyto řetězce znamenají?

Zde je část kódu obsahující takový řetězec:

Dim p As Property
    Set p = prt.PropertySets( _
      "{32853F0F-3444-11D1-9E93-0060B03C1CA6}")("Description")
    p.Expression = sb.Name
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 18619
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.bře.2019 v 13:15
to je tzv. GUID, interní jedinečné označení nějakého objektu nebo typu - obvykle se dá najít v dokumentaci objektového modelu
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1277
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.bře.2019 v 13:52
Trochu to rozvedu.
Vlastnosti jsou ukládány v dokumentu v tzv. sadách (PropertySet) Každý PropertySet je možno identifikovat pomocí jednoho z následujících identifikátorů.
index - pořadí v kolekci všech sad - hodně nespolehlivé, nepoužívá se.
Name - anglický název, podle dokumentace by měl být shodný ve všech jazykových mutacích, lze použít.
DisplayName - Lokalizovaný název sady vlastností, v každé jazykové mutaci je jiný, nepoužívá se.
InternalName - Interní identifikátor (GUID), který je shodný ve všech jazykových mutacích, používám a za posledních 10 let se nezměnil.
 
Tabulka jak jí vrací Inventor
Name                                   | DisplayName                                         | InternalName
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inventor Summary Information           | Souhrnné informace programu Inventor                | {F29F85E0-4FF9-1068-AB91-08002B27B3D9}
Inventor Document Summary Information  | Souhrnné informace dokumentu programu Inventor      | {D5CDD502-2E9C-101B-9397-08002B2CF9AE}
Design Tracking Properties             | Vlastnosti Design Tracking                          | {32853F0F-3444-11D1-9E93-0060B03C1CA6}
Inventor User Defined Properties       | Uživatelsky definované vlastnosti programu Inventor | {D5CDD505-2E9C-101B-9397-08002B2CF9AE}
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.bře.2019 v 13:49
Děkuji za osvětlení oč se jedná.
Pro začátečníka, který teprve zjišťuje jak správně napsat kód a trápí se s tím jak v programu udělat další krok je to věc momentálně nepoužitelná. Tak to nechám na nějakou příští lekci.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.bře.2019 v 11:16
Dobrý den
rád bych definoval několik proměnných najednou
zápis je vcelku jasný:

Dim Delka(1 To 5) As Double 'Definování 5-ti proměnných

Problém nastává, když chci definovat předem vypočtený počet proměnných n (pro n jsem zkoušel String, Integer i Double):

Dim Delka (1 To n) As Double

Takto provedený zápis je neplatný. Chyba Constant expression reqired

Jak to správně zapsat?
Zatím to řeším tak, že počet definovaných proměnných značně převyšuje teoretický maximální předpokládaný potřebný počet. Ale to mi nepřipadá jako "nejčistší" řešení.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 18619
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.bře.2019 v 11:35
Dynamícká pole lze řešit např. pomocí klauzule "ReDim" (podobně jako v Basicu)
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.bře.2019 v 13:04
Mohl by jste to trochu rozvést. S VBA jsem se poprvé potkal minulou sobotu.
Děkuji
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 18619
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.bře.2019 v 13:19
Tak třeba pro seznam názvů polohových reprezentací (dopředu nevím jejich počet):

Dim  RepList() As  String 
ReDim RepList(0 To oPosReps.Count-1)

Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.bře.2019 v 19:56
Děkuji
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2019 v 06:16
Tak se zase dostávám o kousek dál.
Rád bych začal experimentovat s modelováním.
Příklad:
   Dejme tomu že budu mít vytvořený náčrt a v něm nakreslenou uzavřenou smyčku.
Pomocí VBA bych chtěl udělat vysunutí o konkrétní vzdálenost.
Otázka:
   Jaký by měl být správný postup? Mohl by sem někdo napsat nějakou osnovu, podle které bych mohl postupovat při tvorbě kódu.
Děkuji
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1277
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2019 v 15:01
Osobně se snažím maximálně vyhnout tomu, že bych něco v modelu tvořil pomocí API. A zrovna vysunutí je docela komplexní operace.
Co se týká nějakého příkladu, tak ty jsou k dispozici v nápovědě k API například pod heslem "ExtrudeFeatures Object"
 
 
 
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2019 v 16:23
Myslel jsem, že vysunutí (Extrude) bude spíše jedna z těch jednodušších věcí. Porovnám-li to s profilovým ohybem (ContourFlangeFeature) kde je třeba zadat kterým směrem se vytvoří tloušťka plechu a potom kterým směrem a na jakou vzdálenost dojde k "vysunutí"
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1277
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2019 v 21:07
No jak se to vezme. Například tady je diskuze s jedním krátkým příkladem (nevím, jestli funguje)
Ale v obecné rovině, kdy můžete mít několik uzavřených profilů, překrývající se profily, víceobjemové těleso, vysouvání jako plocha, zúžení, vymezení od-do, atd... tak to úplně taková sranda není. Ale ten profilový ohyb je taky pěkný. Wink
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2019 v 21:40
bral jsem to tak, že si to učení nebudu komplikovat překrytými smyčkami, ani že nebudu blbnout s výsuvem od-do nebo k nejbližšímu apod. Ostatně tyto parametry "délky" jsou skoro u všech "výsuvů".
Zatím se snažím přijít na to co vše se musí definovat než se přistoupí k samotnému zadání konkrétní funkce. To zda, když v modelu bude jeden náčrt a v něm jedna smyčka, je nutné dělat selectset.select ... nebo stačí při zadání funkce říct že definiční náčrt je náčrt.item(1)
ani nevím zda je možné užít pojmenování náčrtu.
Jsem stále na začátku.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.dub.2019 v 11:48
Zatím kód stavím spíše systémem pokus omyl a logickou skladbu spíše odhaduji, nicméně jsem zase o malý kousek dál. Nyní řeším práci s náčrtem a z logiky toho co se pokouším řešit makrem docházím k tomu, že bude potřeba náčrt kopírovat (promítat) z jedné pracovní roviny do druhé a tam jej přepnout aby byl jako konstrukční čára.
Jak se nazývá funkce pro přepnutí normální čáry na konstrukční?
Buď jsem slepý nebo nehledám kde mám.
Děkuji za pomoc.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 273
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.dub.2019 v 22:00
Pokud bych chtěl ve formuláři používat stejné symboly / ikony jako jsou v inventoru, kde je najdu.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1277
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.dub.2019 v 08:30
Oficiálně nikde. Neoficiálně se dají najít zakompilované v DLL souborech, nebo je vytáhnout z tlačítka příkazu jako vlastnost LargeIcon, nebo StandardIcon typu IPictureDisp, ale s tím je opravdu těžká práce.
Část se dá najít i veřejně, pokud si nainstalujete z SDK DeveloperTools, tak součástí je i dokument "Inventor Icon Design Guidelines.pdf", kde je popsaný způsob tvorby a pár příkladů.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 8631:Mluvící iLogic pravidlo pro kontrolu materiálu součásti Inventoru (výchozí materiál).
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 10689:VIPiLogic: Hromadné nastavení iVlastností pro všechny součásti sestavy
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,469 sekund.