Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 4009 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Instalace AutoCAD 2022 pod W10 v doméně

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
d.merta Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.srp.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCAD2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace d.merta Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Instalace AutoCAD 2022 pod W10 v doméně
    Zasláno: 24.srp.2021 v 11:42
Zdravím,


Loni jsem řešil problém s ACAD20, ale síťové rozmístění vyřešilo veškeré mé problémy a instalace ještě i na jaře (na NTB po dalším lockdownu) fungovala bez problémů. Nyní se však učitelé rozhodli přejít na ACAD22, s čímž jsme počítali i při modernizaci učeben právě pro výuku ACAD => lepší procesor, hodně RAM.

Každopádně nastal opět stejný problém s tím, že nainstaluji ACAD22 na počítač jako správce, ale když se tam přihlásí obyčejný uživatel, tak to při prvním spuštění chce něco doinstalovat a potřebuje to správcovská práva. Tedy totéž co loni, můj postup se však liší!!!

  1. Vytvořil jsem si instalátor rozmístění na webu přes "Vlastní instalace", kde jsem nechal vše ve výchozím stavu, jen doplnil potřebné informace a nechal jsem vytvořit "DEPLOY" instalátor
  2. Stáhl jsem si tento malý instalátor, který mi vytvořil síťové rozmístění
    • Server je dostupný skrze celou školu z každé podsítě (otestováno)
    • Po připojení má uživatel v daném adresáři právo na zápis i čtení (otestováno)
    • Připojení na server jsem přidal do BAT souboru jako "net use"
  3. Po vytvoření rozmístění jsem si z lokálního serveru stáhl BAT instalátor a ten spouštím jako lokální správce
  4. Proběhne instalace, vše v pořádku => restart
  5. Přihlášení počítače do domény -> přihlášení pod normálním uživatelem v doméně
  6. A zde nastává ta chyba, že při prvním spuštění ACAD22 to chce ještě něco doinstalovat pod správcovskými právy...
  7. Jen poznámka - nezapojil jsem do toho žádnou CloneZillu ani jiný SW. Tento způsob nasazení proběhl až na koncové mašině (po aktualizaci páteřní sítě na optiku se zdá, že nebude problém tento typ SW instalovat vždy na konkrétní stanici samostatně, rychlost je obstojná)
CO mě na tom zaráží je fakt, že tento postup jsem vykoumal loni u ACAD20 a fungoval perfektně! Ještě jednou tímto děkuji uživatelům defer a Vladimír Michl, kteří mi s tímto pomohli. Ale nechápu, proč tentýž postup nefunguje pro ACAD22, zvláště když Autodesk zjednodušil přípravu instalátoru rozmístění.

Co tedy dělám špatně? Popř. co bych měl udělat jinak?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20189
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.srp.2021 v 14:39
Co je "daný adresář" v bodu 2b? AutoCAD se instaluje do mnoha adresářů, do všech z nich je potřeba mít práva zápisu (a následné uživatelské profily AutoCADu musí mít právo zápisu do uživatelských složek). Verze 2022 používají zcela novou technologii instalátoru, takže chování může být odlišné.

Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
d.merta Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.srp.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCAD2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace d.merta Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.srp.2021 v 08:11
Je tím myšlen onen adresář na serveru, kde je vytvořeno síťové rozmístění. Normálně bych z bezpečnostního hlediska udělal readonly, ale jelikož se tam ukládají logy a bůhvícoještě ACAD potřebuje, tak jsem tomuto adresáři nastavil i možnost čtení a modifikace.

Na lokálních strojích mají uživatelé stále stejná práva, takže bych očekával, že když tu fungovalo pod ACAD20, bude jim to stačit i pod 22.

Co se týče CM, tento nepoužíváme.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20189
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.srp.2021 v 09:15
Pokud mají uživatelé nějak (ručně nebo pomocí GPO) omezenější práva než klasický uživatel, bude nutné zkontrolovat přístupy do všech složek a registry klíčů, do kterých se AutoCAD instaluje.

Pokud AutoCAD při spuštění zjistí, že pod daným uživatelem nemá potřebné složky a registry klíče, vyvolá tzv. sekundární instalátor, který je vytvoří ze zdroje (např. z C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2022\UserDataCache). Zde zřejmě nastává onen problém s právy (ale tento instalátor zapisuje jen do míst, kam má i běžný uživatel práva zápisu, za běžných okolností nepotřebuje zvyšovat práva).
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Defter Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 02.led.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCad/LT, AIS/AIP, MDT, Revit
Stav: Offline
Bodů: 269
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Defter Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.srp.2021 v 09:20
Zdravím,
2022 jsem ještě nenasazoval a jak jsem juknul, jsou tam nějaké změny oproti předchozím ročníkům. Když zbyde nějaký čas zkusím si udělat testovací build a poreferovat o něm. Jinak do toho adresáře k image by rozhodně uživatelé neměli mít R/W přístup, tam smí pouze admin.
Administrace AIS,AIP,MDT,AutoCad/LT,Revit. Správa klientské a serverové platformy MS.
MCTS:Windows Vista;Windows 7;Exchange 2010
MCSA2003:Messaging
MCITP:Server Administrator
MCSA:Windows Server 2012
Zpět nahoru
d.merta Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.srp.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCAD2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace d.merta Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.srp.2021 v 10:41
Uživatele nemají nijak dál oslabená práva přes GPO, toto jsme nijak neomezovali (s výjimkou úpravy vzhledu, aby počítače ve škole vypadaly stejně ap.)

Souhlasím že W/RW práva jsou zlo, ale AutoCAD mě docela sral už loni a letos zase, je to jediný SW se kterým jsou problémy. Vše ostatní se daří instalovat a rozchodit na první dobrou (a co loni nefungovalo jsme už opustili), ale ACAD prostě ne. I to je důvod proč mají všichni uživatelé plná práva na adresář s rozmístěním, chci minimalizovat problém s AutoCADem. Po instalaci bude samozřejmě adresář dostupný pouze pro čtení, pokud vůbec....
Zpět nahoru
d.merta Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.srp.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCAD2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace d.merta Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2021 v 13:09
Jedna zajímavá věc. Kdesi na internetu jsem našel, že v případě problémů s libovolným SW v doméně, je možnost instalovat ho při prvotním přihlášení do domény. Moc tomu nerozumím, ale zatím se zdá, že to funguje.

Postup byl následující:
1. Na webu autodesku vytvoření a stažení deploy instalátoru s výchozím nastavením.
2. Vytvoření síťového rozmístění na lokálním serveru (toto rozmístění jsem prováděl na stanici, která už byla přihlášená v doméně a pod účtem doménového správce).
3. Adresář na lokálním serveru je dostupný z jakéhokoli místa v síti a každý uživatel k němu má všechna práva R/W/RW (vím, že je to bezpečnostní riziko, ale "kvůli ACAD cokoli")
4. Na pracovních stanicích je OS, který ještě nebyl přihlášen v doméně, takže stanici přidat do domény
5. Na této stanici se přihlásit jako doménový správce a spustit instalátor (BAT soubor) AutoCAD22
6. Po proběhnutí instalace je možné přihlásit se jiným doménovým účtem a zde vše funguje.

Zatím jsem tento postup otestoval na dvou strojích (pokaždé jiná konfigurace HW) a vynechal jsem jakékoli klonování. To je něco, co teprve (možná) přijde na řadu. Každopádně tento postup (zatím) funguje. Jestli bude fungovat na všech strojích se uvidí.

Co však nechápu, proč to musím dělat tak divně? Proč nemůže být stroj přihlášený v doméně už dřív? A hlavně, proč je ten postup tak odlišný od ACAD20? - neberte to zcela jako stěžování si, spíše jsem z toho fakt jelen a rád bych celému procesu lépe porozuměl...


Upravil d.merta - 26.srp.2021 v 13:12
Zpět nahoru
JDoubrava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.kvě.2018
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
Autocad
Stav: Offline
Bodů: 68
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JDoubrava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2021 v 13:58
Podle mně si to zbytečně komplikujete. Je jedno kdo vytvoří ten instalační obraz a nemusí být na něj jiná práva než na čtení. Počítač je samozřejmě v doméně. Takže první 4 body odpadají.

A pak už prostě buď jen spustíte instalaci z toho obrazu, nebo pokud uživatelé na to nemají právo, tak nejdřív Admin spustí instalaci a potom se po přihlášení nového uživatele sama doinstaluje ta uživatelská složka nastavení. Neměl jsem s tím nikdy problémy a podobně se chovaly i ty předchozí instalace.
Zpět nahoru
d.merta Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.srp.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCAD2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace d.merta Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2021 v 10:29
Kdyby to bylo tak jednoduché jak píšete, tak jsem nad tím nestrávil regulérní týden bádání a nebylo by zde ani toto téma.

Je možné, že takto špatně to funguje pouze v našem specifickém prostředí, to nerozporuji. Ale také je možné, že podobný problém řeší i někdo další, jen se tady nezeptá. 

Já pokud bych vyloučil libovolný krok (z výše uvedených), tak to prostě nemusí fungovat. Otestoval jsem nespočet kombinací toho, kdo vytvořil síťové rozmístění, jaká práva je na tento adresář, pod jakým uživatelem je ACAD nainstalovaný atd. Jak píši, zabil jsem tím celý týden než jsem se dostal k postupu, který ZATÍM funguje.

Můžete s tímto postupem nesouhlasit, ale potom Vás žádám, abyste přijel k nám a ukázal nám, jak se to tedy má správně dělat. Rád se dozvím něco nového a naučím se nějaký lepší postup ;)
Zpět nahoru
Defter Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 02.led.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCad/LT, AIS/AIP, MDT, Revit
Stav: Offline
Bodů: 269
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Defter Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 08:59
Zdravím,
ale ono to evidentně tak jednoduché je. Jak jsem avizoval, zkusil jsem deployment AC2022 u nás v doméně na testovacích strojích. Bez problému. 
Je deployment změněn oproti verzi 2020? Ano, v podstatě úplně. Jediné co potřebujete, je sdílené síťové umístění, do kterého mají admini plný přístup, uživatelé read only. Jako v minulých verzích se toto úložiště používá pouze při instalaci na klientské zařízení, následně už uživatele nezajímá (pakliže přes něj nebudete řešit patch management).

Jak jsem to zhruba proběhl:
Na portálu Autodesku jsem si vybral aktuální verzi pod "Custom installs & deployment". Jako Licence Type vybral "Autodesk ID", jako produkt AutoCad a jako jazyk češtinu. Vybral poslední dostupnou verzi "AutoCad 2022.1 Update 64-Bit". Pro účely testování jsem zanechal "Customization" parametry v podstatě v defaultním nastavení (budu s nimi operovat až později), maximálně jsem přidal volitelné nástroje "Express Tools". "Extensions" jsem v tuto chvíli neřešil. V druhém kroku jsem si pojmenoval balíček, přidal popisku a zvolil "Deploy". Jelikož používám DFS, jelikož chci mít stejná data na více pobočkách pod unifikovaným názvem, do deployment image path použiji UNC cestu doménového sdílení pro deployment ve tvaru \\domena.xy\nazevsdileni\ACAD\AC2022, čili unikátní cesty, do které v budoucnu stáhnu obsah instalačního balíčku. "Advanced options" jsem pro tuto chvíli taktéž ponechal v defaultu a jenom odkliknul "Terms of Use". Následně jsem pomocí tlačítka download získal cca 12MB vygenerovaný exe soubor, který v sobě nese výše nakonfigurované informace. Když ten pak spustíte jako admin, tak do onoho dříve definovaného síťového umístění stáhne z cloudu AutoDesku celou binárku požadované verze produktu i se spouštěcím baťákem. 
Pakliže se přihlásím na nějaké zařízení jako běžný testovací Franta Uživatel, který má obyčejná standardní uživatelská práva (Users - čili nemůže nic, jeho působnost a práva k zápisu do systému začínají a končí v jeho profilu), otevřu ono sdílené umístění \\domena.xy\nazevsdileni\ACAD\AC2022, pak v tomto místě naleznu něco jako "Install AC2022CZver1x64.bat". Tento uživatel samozřejmě nemá práva k instalaci software, tudíž ten baťák následně spustíte jako admin. Po několika málo minutách je instalace hotova a AutoCad je dopraven na klientskou stanici. Když Franta Uživatel (co nemá žádná práva) odklikne poprvé novou ikonku AutoCadu na ploše, tak se spustí jen krátká uživatelská doinstalace, která dopraví do jeho profilu potřebné knihovny a soubory pro první spuštění AutoCadu pod tímto uživatelem. A to je celé, v defaultním prostředí toto normálně funguje.
Pakliže potřebujete, aby si CAD nainstaloval obyčejný Franta Uživatel, pak musíte použít nástroj třetí strany (u nás SCCM). Otestováno ze stejného balíku a také funguje. 
Administrace AIS,AIP,MDT,AutoCad/LT,Revit. Správa klientské a serverové platformy MS.
MCTS:Windows Vista;Windows 7;Exchange 2010
MCSA2003:Messaging
MCITP:Server Administrator
MCSA:Windows Server 2012
Zpět nahoru
d.merta Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.srp.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCAD2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace d.merta Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 18:55
Dobře a otestoval jste, zda-li funguje ACAD i pokud se na té samé stanici pak přihlásí Pepa Uživatel? Nebo Anča Uživatelka? Já totiž řešil největší problém s tím, že ostatní uživatelé (pod kterými jsem ACAD neinstaloval) potřebovali něco doinstalovat a na to chtěl systém práva. Proč tomu tak bylo nevím, ale funguje nám to jen ve chvíli, kdy jsem použil výše popsaný postup.
Zpět nahoru
JDoubrava Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.kvě.2018
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
Autocad
Stav: Offline
Bodů: 68
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JDoubrava Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.zář.2021 v 19:45
Ano, takhle to normálně funguje při standardní doménové instalaci ze společného instalačního obrazu.
Zpět nahoru
Defter Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 02.led.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCad/LT, AIS/AIP, MDT, Revit
Stav: Offline
Bodů: 269
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Defter Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.zář.2021 v 09:46
Původně odeslal(a) d.merta d.merta napsal(a):

Dobře a otestoval jste, zda-li funguje ACAD i pokud se na té samé stanici pak přihlásí Pepa Uživatel? Nebo Anča Uživatelka? Já totiž řešil největší problém s tím, že ostatní uživatelé (pod kterými jsem ACAD neinstaloval) potřebovali něco doinstalovat a na to chtěl systém práva. Proč tomu tak bylo nevím, ale funguje nám to jen ve chvíli, kdy jsem použil výše popsaný postup.
Franta, Vojta, Emil, Klára...i Anča. Fakt úplně jedno. Pakliže jste do konfigurace nepřidal odkaz na nějaké další součásti v síti, kam tito uživatelé třeba nemají přístup, tak to prostě funguje jak má. Ještě taková poznámka (pohrobek z minula, ani netuším, jestli je ve Win10 ještě stále podporován), uživatelé mají lokální profily nebo používají profily cestovní (profily mají na serveru)?
Administrace AIS,AIP,MDT,AutoCad/LT,Revit. Správa klientské a serverové platformy MS.
MCTS:Windows Vista;Windows 7;Exchange 2010
MCSA2003:Messaging
MCITP:Server Administrator
MCSA:Windows Server 2012
Zpět nahoru
d.merta Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.srp.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
AutoCAD2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace d.merta Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.zář.2021 v 09:27
Uživatelům se vytváří lokální profily, cestovní dělaly neplechu, mj. i proto, že na každé stanici je jiný SW.

U nás byl prostě problém, že pokud jsem ACAD neinstaloval dle postupu výše, tak se sice pak přihlásil Franta nebo Pepa, ale potřeboval něco doinstalovat a na to potřeboval práva správce. Když jsem použil postup uvedený výše, tak je jedno kdo k počítači přijde a vše funguje a žádné správcovské práva už ACAD nechce.

Pokud někdo ví proč, pište, rád se poučím.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 12980:Zakoupil jsem AutoCAD 2022, ale na počítači mám dosud Win7 - jak jej nainstalovat?
Tip 7409:VIPSelže instalace profilu uživatele AutoCADu.
Tip 10527:VIPChyba "Windows Installer" při instalaci AutoCAD LT 2016 pod Win10.
Tip 1647:VIPJak nainstalovat AutoCAD 2000 pod Windows XP?
Tip 12939:Vlastní instalace CAD/BIM aplikací Autodesk 2022.
Tip 13100:Mohu provozovat AutoCAD na MacOS 12 Monterey?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,438 sekund.