Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() Zasláno: 27.úno.2007 v 09:31 |
Pokud tomu dobře rozumím, tak uživatel, který na počítači, na kterém pracuje (typicky = zaměstnanec firmy), nemá plná administrátorská práva, nemůže přeinstalovat/provozovat AutoCAD (myslím lokální instalaci)? Jak to řešíit třeba v případech "ohrožení" (např. správce sítě je na celodenní sl. cestě, nemocen, propuštěn,...), kdy je třeba operativně a okamžitě zasáhnout? Protože když jsme měli od IT nastaveno na svých strojích běžný "uživatelský" režim, nebyl možný přístup do systém. složek, registrů apod. (tj. v AutoCADu bylo vyloučeno adresování na syst. složku jako pracovní - nebyly přístupné). Vydupali jsme si sice adm. práva, ale upozornili nás, že vlastně jde o udělení výjimky a v případě kontroly "shora" nám to dle platných podnik. preambulí náleží neprávem.
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21882 |
![]() |
To je asi obecný problém (netýká se zdaleka jen AutoCADu) a týká se spíše organizačního zajištění a bezpečnostní politiky dané firmy, ne software. Technicky není problém dát lokální administrátorská práva dalším osobám, zařadit "náhradníka" do skupiny administrátorů, mít admin heslo zapečetěné v trezoru, apod.
|
|
![]() |
|
Petr Bláha ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 27.čer.2005 Lokalita: ČR (SČ) Používám: AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ Stav: Offline Bodů: 571 |
![]() |
Mě se celkem až na vyjímky (třeba starší buildy DWGTrueConverter) osvědčila práva PowerUser a přístup pro Everyone do složek AutoCADu v Program Files. Pak to pro běžného uživatele chodí v pořádku a přesto nemá Admin práva. S instalací ale bez Admina nic neudělají, ale to většinou není potřeba.
Akutní případy jsme řešili tak, že pár lidí bylo v kruhu důvěry a měli práva lokálního Admina (nikoliv Domain Admin). Tak byli schopni řešit v podstatě vše co potřebovali na lokální stanici a většinou alespoň jeden na pracovišti byl. Je to sice jisté bezpečnostní riziko, ale myslím si, že snesitelné. Jako přímo masochistické se dá označit použití metody externí správce vs. práva uživatelů pouze User ... to je pak moooc veslo a práce lidi vysloveně baví (obzvláště ty poučenější a šikovnější co umí využít plný potenciál aplikací a neustále naráží na omezení systému) ![]() Zkoušet zda daná verze AutoCADu včetně doplňků a dalších aplikací beze zbytku funguje pouze pod právy User, mě přestalo bavit už někdy u verze 2004. Profil User je stejně použitelný tak pro sekretářku, ale pro naše účely se myslím nehodí. Ti uživatelé pak nemohou dělat v systému skoro nic a zbytečně je to jen otráví. Pokud se najde nějaký šťoura, co to začne zneužívat, tak jsou nástroje jak ho zklidnit. Pro větší pracoviště v řádech stovek pracovišť je to ale asi třeba pojmout nějak globálněji, ale zase tam je více možností, nástrojů a peněz. Určitě tam funguje i nějaký tým CAD manažerů, kteří to mohou dělat pro ty lidičky. Váš stav dát paušálně dvaceti lidem Admina mi nepřipadá jako úplně ideální. Je to asi hodně o důvěře, ale nedobré pro systém. Minimálně bych určitě volil pouze lokálního Admina a ještě bych je omezil, aby daný Admin platil jen na daném PC. |
|
![]() |
|
Petr Bláha ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 27.čer.2005 Lokalita: ČR (SČ) Používám: AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ Stav: Offline Bodů: 571 |
![]() |
To je pro tenhle případ úplně k ničemu. Do trezoru se dostane stejně většinou jen jednatel nebo někdo z vedení, který je ale věčně v trapu a má vždy určitě něco lepšího na práci, jak neustále vytahovat heslo z trezoru. Ona i ta následná nezbytná výměna hesla jistě potěší každého administrátora, obzvláště když to bude dělat každý měsíc ![]() Upravil Petr Bláha - 27.úno.2007 v 10:10 |
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Pes je u nás zakopaný v tom, že naše milé
![]() ![]() |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
Všeobecný problém, potýkal jsme se tím ve všech firmách, kdy jsme si potřeboval třeba doinstalovat Express Tools apod.
Někdy mi připadá, že náplní IT techníků je jen dodávat hardware a instalačku Windows, nic víc jakokdyby neexistovalo. Upravil PepaR - 28.úno.2007 v 17:05 |
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
Je to střet dvou světů a já náhodou stojím na jeho rozhranní :-)
Z hlediska IT je jasný a logický trend omezit co nejvíce uživatele. Ideálem je terminálová stanice, kdy má IT vše pod kontrolou.
Tvůrčí pracovníci jsou jednak hračičkové, jednak jsou okolnostmi opravdu nuceni si prostředí svých programů upravovat a inovovat.
Ve firmách, kde dělám správu jsem už dávno u techniků rezignoval na nějakou restriktivní politiku. Otázkou je, jestli mi Vista či co bude dál, práci usnadní, nedo zkomplikuje.
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
pavelstyl ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD Mech 2025, SolidEdgeE 2025 Stav: Offline Bodů: 226 |
![]() |
Z mého pohledu jako "ajťáka" je naprosto nepřijatelné, aby uživatelé měli paušálně administrátorská práva. I když chtějí power usera, tak hodně zkoumám, zda ho opravdu ke své práci potřebují. Když jsem několika uživatelům vyhověl a dal je do lokálních adminů, tak se mi to téměř vždy vymstilo. Uživatelé jsou prostě uživatelé a ne administrátoři. Pavel Štyl
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,228 sekund.