Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.095.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | |
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() Zasláno: 02.čvc.2008 v 18:19 |
dobrý den a omluva - fakt jsem nešika, vážně jsem se snažil hledat, protože vím, že se to tu už probíralo, ale nějak jsem neuspěl - jaká je možnost uzamknout obsah dwgčka, aby s ním nešlo nic dělat, jen prohlížet a tisknout? děkuji za - pokud možno rychlé - nasměrování...
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
je to výborné, jen co jsem poslal ten příspěvek, už mi dole naskočily ty tipy, co jsem potřeboval:)) ...takže upřesňující dotazy:
děkuji předem za rady... |
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
doplňující dotaz:
máte někdo napsané makro, které vezme všechny entity v souboru, rozbije je na entity typu úsečka s tím, že se zachovají jejich vlastnosti jako tlouštka čáry, barva a typ čáry, a pak každou tu úsečku pomocí _break rozdělí na tři kusy? ... ano, z čistého zoufalství:)
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
zdrk ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.kvě.2007 Lokalita: ČR (KV) Používám: Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015 Stav: Offline Bodů: 1803 |
![]() |
Nepomohlo by předávat ony výkresy v DWF - otevřít a tisknout jde, editovat už velkými problémy.
|
|
![]() |
|
be_em ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.úno.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT Stav: Offline Bodů: 865 |
![]() |
ja som už niečo podobné riešil tu a s podobným výsledkom. Nakoniec som to aj tak odovzdal v "upravenom" DWG:
Zabezpečenie súboru Po skúsenostiach som ja osobne za DWF! Upravil be_em - 02.čvc.2008 v 20:50 |
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
Myslela som, že keď odovzdám projekt v zaheslovanom pdf, tak neodovzdám svoje know-how, ale mi dokázali, že to tak nie je.
Za pár sekúnd sa dá odheslovať. Potom existuje konverter PDF->DWG, celkom schopný.
Čo sa týka rozkúskovaných úsečiek, tiež sa to už na tomto fóre riešilo, ako ich dať dokopy, atď....
Podľa môjich skúseností, keď raz odovzdáte vektorový súbor, technicky je možné ho previesť do iného vektorového formátu, v konečnom dôsledku teda aj do DWG.
Treba zabudnúť na dôveru v SW zabezpečenie a postaviť sa k problému, tak ako to zákerákom-podľa mňa zlodejom sťažiť. Keď im na tom totiž veľmi záleží, cestu si nájdu vždy. V konečnom dôsledku je to len balík núl a jednotiek.
Riešim to teda naďalej cez pdf, dwf, resp. bitmapové súbory (tie sú "najelegantnejšie") pre takých ľudí. :-)
Škoda márniť svoj vlastný čas pre tých, čo chcú zarábať na opančovaných projektoch.
|
|
![]() |
|
be_em ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.úno.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT Stav: Offline Bodů: 865 |
![]() |
100% súhlas
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
ze vsech rad, ktere tu zaznely primo v tomto tématu, se mi nejvíc pozdává CADVault - ale stojí to docela dost peněz, tak bych se rád předem zeptal někoho, kdo to má, na pár upřesňujících informací:
Zatím myslím, že potřebuji udělat něco takovéhohle:
Je na to nějaký skriptík nebo lispík? Našel jsem LockAll, ale ten, pokud správně chápu, pozamyká jen všechny layouty daného výkresu... děkuji předem za info.
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Jako vše, dá se to také obejít... Minsert Blok lze samozřejmě z výkresu vyexportovat jako obyčejný Blok příkazem Wblock - výsledkem je "obyčejný" výkres s entitami Bloku. Anebo se Nvložený Blok rozbije - příkazem Flatten a následně Explode (již diskutováno jinde/y...). Upravil Ferdinand - 03.čvc.2008 v 11:01 |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
dekuju. MINSERT je tudiz jako ochrana na dva zobacky a svislou carku. nebudu pouzivat.
Ze vsech tipu, co jsem zatim dostal, mi nejlogictejsi prijde ten cadlock - dokonce i pravne - asi nejvic odpovida te "dualite" autorskych prav, ktera jsou vzdy: majetkova (tech se obvykle vzdavame ve smlouve pod podminkou, ze klient vse zaplatil) a dusevni (jakoze jsme autor a to nam nikdo neodpare)...majetkova rikaji, ze muze vysledem me cinnosti pouzit, dusevni jsou dotcena ve chvili, kdy chce neco menit bez meho souhlasu.
Jakmile budou pravni anna a liza hotovy, seznamim rad s vysledkem:)
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
Súčasťou razítka každého výkresu máme uvedenú formulku o autorských právach, tiež v textoch. Ale to Vy asi tiež.
Takže je to právne napadnutelné, ak si niekto sám vytlačí alebo skopíruje nami dodanú dokumentáciu.
|
|
![]() |
|
Peter Jirat ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3946 |
![]() |
Trochu ke kontrole, kde se naše výkresy používají: Kolega si do všech výkresů jedné zakázky dopsal Copyright a naše jméno, ten text zmenšil do naprostého minima, umístil ho do kliky dveří (lze vidět pouze při naprostém zazoomování) a předal klientovi. Samozřejmě jsme to měli za měsíc zpátky v podkladech u jiné zakázky ze stejného města :-)
Také se snažíme jít cestou dwf, hlavně pokud je ve smlouvě "digitální kopie".
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21916 |
![]() |
NVLOŽ, rozkládání entit, vypnuté hladiny a další kouzla využívající klasické příkazy AutoCADu poskytují jen velmi omezenou ochranu (jde velmi snadno obejít).
Jediné fungují technické (nejen právní) zabezpečení autorských práv DWG výkresů poskytuje předávání v publikačním formátu (DWF, DWFx) nebo DRM nadstavba CADVault. Ten umí všechny vámi požadované kombinace (i dávkové zamykání a xrefy), nevýhodou může být cena a závislost na dalším producentovi software. Lze zaslat a vyzkoušet bezplatnou trial verzi.
|
|
![]() |
|
Romain ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 24.dub.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: C3D 2019, Map3D2016, Infraworks, ReCAP Stav: Offline Bodů: 323 |
![]() |
Jasně že PUBLIKOVAT v DWF.
|
|
Roman JANEČEK / Prague Airport
LetGIS |
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Našla som na webe konverter DWF->DWG. Celkom pekne funguje.
Takže aj DWF sa dá zneužiť. :(
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Takže mi pripadá najbezpečnejšie predávať výkresy ako nejakú bitmapu a nie vektorový formát.
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
To máte jak se vším v digitálním věku, vše se dá obejít a je to možná dobře, že je to pro ty mladé snaživce vázva, výdyť jinak bychom se nikam neposunuli.
Nicméně ta bitmapa je na zváženou, za prvé velikost, za druhé nemožnost odměření vzdáleností a mizerný tisk. je nutno zvážit otázku bezpečnost vs produktivita. Upravil PepaR - 15.čvc.2008 v 15:38 |
|
![]() |
|
Kotlaba ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: ČR (SČ) Používám: už žádné Stav: Offline Bodů: 388 |
![]() |
Asi ještě lepší by bylo ten minitext překrýt silnou čarou, to by jej nikdo neviděl, jen ten kdo by věděl co má předtím smazat - a ještě lepší by bylo ten text předtím rozbít na úsečky.
Ale pokud je výkres "zabezpečený" tak že jej lze pouze prohlížet a tisknout, tak mi to bude stačit abych si jej obyčejně obkreslil. Akorát mi to dá víc práce než kdybych si jej zkopíroval.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,270 sekund.