Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3617 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Zakladni orientace

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Zakladni orientace
    Zasláno: 20.led.2020 v 23:57
Zdravim vsechny, chtel bych poprosit o pomoc se zakladni orientaci v CADu. Zacal jsem se ucit do skoly s verzi 2020 (EN). Zaklady technickeho kresleni mam, pravidelne spis bojuju s hledanim toho, jak se co dela nebo jak aplikaci donutit, aby to vypadalo jak potrebuju, to je pocitam normalni, nez se clovek nauci.
Potreboval bych asi pochopit workflow (zatim pouze 2D), chapu to nejak takhle:

Nejdriv si nastavim interface, snapping, grid, atd. Vytvorim novy projekt, tam nastavim jednotky, layery, dimension styly, meritka. Pak na tabu model zkonstruuju model 1:1 pomoci ruznych nastroju, okotuju, popisu, nakreslim rezy a detaily.

Pak se presunu na layout tab, kde nejak nastavim meritko (?), rozmistim pohledy, detaily a pod, vytvorim tabulku, legendu a pod a poslu napr. do PDF, abych mel hotovy vykres. Chapu spravne rozdil mezi model a layout tabem?

Kreslit jednoduche soucasti se mi vcelku dari, znacne problemy mi kupodivu dela kotovani. Cekal bych, ze se bude delka vynasecich car snapovat na urcite vzdalenosti od dilu, ale na to jsem tedy neprisel, takze mam koty rozjezene na vsechny strany v ruznych vzdalenosti, jak je udrzim trochu na uzde, pokud to neni pokracujici kota? Aby treba vsechny obvodove koty byly ve stejne vzdalenosti od obrysove cary? Ani prumery otvoru se nesnapuji treba po 45 stupnich, jak bych cekal, i kdyz mam snap zapnuty, vztahuje se jen na cary nastroju.
Dal nemuzu najit treba fci na preruseni obrazu dlouhych soucasti jako napr. hrideli, je tam nekde? Lomena cara se da pridat na kotu, coz se pokud vim v CSN nepouziva, ale abych prerusil obraz dilu, to jsem nenasel nijak, leda to cele nakreslit rucne a pak udelat tedy rucne i kotu, resp. zrusit asociaci.
Nasel jsem take treba center mark, aby clovek nemusel kreslit osy otvoru rucne porad dokola, ale jak udelam pokracujici osu opakovani otvoru v rade?
Pro zacatecnika to neni prilis intutivni, nanestesti, uz do toho koukam par veceru a moc nepostupuju, tak jsem doufal, ze se poradim tady.
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 682
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2020 v 06:20
Zdravím,
to je dost otázek najednou. :-)
... doporučuji nějakou dobrou knížku o AutoCADu ...
- od George Omury, AutoCAD 2xxx (nevím, jaká je aktuální verze dostupná, já jsem měl 2000 a hodně jsem se z ní naučil)
- Ellen Finkelstein, Mistrovství v AutoCADu
A nebo pak nějaké základní školení. 

Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2020 v 08:03
Diky, podivam se po knizce. Otazky jsou to ale asi jen tri nebo ctyri a vcelku zakladni, myslim, jen jsem hodne ukecany, aby bylo na poprve zrejme, na co se ptam.

edit:
tl;dr
1) Model tab: kresleni vsech pohledu, rezu a detalu, co budou na vykresu, v 1:1. Layout tab: rozmisteni, nastaveni meritek jednotlivych sekci, razitko, tisk. Spravne?
2) Jak mit koty pod kontrolou idealne tak, aby vypadaly usporadane, se stejnymi delkami vynasecich car atd.?
3) Jak se dela preruseni dlouhych dilu, jak lomove ci nepravidelne cary pro mistni rez?
4) jak udelam spojene a navazujici center marks pro radu opakujicich se otvoru?


Upravil RenMcCourtey - 21.led.2020 v 08:12
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2259
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2020 v 08:59
Autocad není intuitivní kreslítk, ale umí toho dost ... Smiřte se s tím, že všechno nebudete mít hned tip-ťop a že je třeba si o každém problému něco nastudovat a hlavně nazkoušet
ad 2) Co se týče kót, např. délku vynášecích čar si můžete nastavit ve stylu. A buďte rád, že nastavování kót vypadá tak, jako teď. Pamatuji doby, kdy se všechno ohledně kót muselo nastavovat pomocí x systémových proměnných bez vizuálních dialogů ...
ad 4) nejsem strojař, ale určitě to půjde přes pole nebo rozkopírováním (ale asi ne jako center marks, ale jako křížek)
J. Mantlík

Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Abaqus, NX, Inventor, AutoCAD 2018
Stav: Offline
Bodů: 350
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2020 v 12:22

Dobrý den.

Pokud můžu doporučit, tak asi takto:

0) Proveďte si nastavení hladin, kótování a dalších věcí. Vše uložte do šablony bez geometrie. Pokud později provedete další nastavení, nezapomeňte ho provést i v šabloně. Připravte si v samostatném souboru razítko. Proměnné texty (název, číslo výkresu) použijte jako atributy.

1) Kreslí se vždy v modelovém prostoru a jen 1:1. Kreslete pohledy a řezy, detaily pak uděláte příkazem z nich. Vaše rozdělení model – layout sedí. V layoutu bych dělal i kótování. Osobně ale patří k dlouhodobějším uživatelům AutoCADu, kteří často vše dělají jen v modelovém prostoru. Funguje to i tak, ale pak je problém například s hromadným tiskem.

2) Zarovnání kót můžete provést jednoduše například zapnutím kroku. Jen to chce zvolit vhodnou velikost kroku. Lepší nastavení máte zde - https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=12712.

3 V modelovém prostoru nepoužívejte přerušení. V layoutu pak zkuste tohle - https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/learn-explore/caas/screencast/Main/Details/12b8a0e8-a309-4bdd-b162-cd64bfcd5087.html?st=break%20view. Jinak opatrně s tím, co přerušujete. Pokud přerušíte pohled v layoutu, pak Vám v modelu zůstane součást se zadanou délkou (např. 1 metr). Když ale přerušíte pohled už v modelu, má součást odpovídající menší délku (např. 200 mm).

4 Složitější soustavy os by měl řešit profesní AutoCAD Mechanical - https://knowledge.autodesk.com/support/autocad-mechanical/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2020/ENU/AutoCAD-Mechanical/files/GUID-4C7609C6-4FF0-4BBB-807F-5C02103DCBF1-htm.html. Tuším, že základní AutoCAD má jen obyčejné osy - https://knowledge.autodesk.com/support/autocad-mechanical/learn-explore/caas/video/youtube/lesson/145072-courseId-100329.html?v=2020&st=centerline.

Mašek
Zpět nahoru
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.led.2020 v 12:46
Skvele, mnohokrat dekuji za vycerpavajici vysvetleni!
Zpět nahoru
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.led.2020 v 09:27
Dovolim si pokracovat v tomhle threadu. Nejakym zpusobem se dal rozkoukavam, ale neni chvile, abych se zmatene nedrbal za uchem. Cast s modelovanim mi nedela zvlastni potize, je to vcelku logicke a zavisi spis na znalosti norem a konstrukce, nez aplikace jako takove. Ale jak prijde na layout, jde vsechno stranou. Masivne pouzivam help a online zdroje, ale hlavni potiz vidim v tom, ze se v navodech resi kazde tlacitko a funkce kazdeho zatrhavatka, misto toho, abych nakde nasel zakladni koncepty toho, jak je zamyslene pouzivani.:-/ Pritom pro vyznam fci myslim bohate staci kontextova napoveda, kterou ma kazdy checkbox pri najeti kurzoru. Na dobry zakladni navod jsem narazil tady, ale to take nekde konci a pak nastupuji ta chovani, na ktera se to chce zeptat nekoho se zkusenostmi.

  • Napr. zviditelneni zmen nastaveni v (DIM)STYLE. Menim velikosti, sipky a pod., potreboval bych hned videt, jaky je vysledek, ale zmeny se bud neukazi vubec, nebo jen nektere (zmeni se sipky, ale fonty zustanou puvodni, nebo se zmeny projevi jen na posledni kote a pod.). Bud musim AutoCAD restartovat, nebo na koty jednotlive poklikat nebo podobne harakiri.
  • A co treba velikost pisma ve STYLE, v jakych je to jednotkach? Nastavene mm to nejsou, a zmeny se projevuji tak nevypocitatelne, ze jsem na to neprisel.
  • Jinak koty jsou orisek samy o sobe. Ze muzu nastavit fixni delku vynaseci linie, ktera ale ve skutecnosti neni fixni, ale maximalni a zase naopak nemuzu nastavit fixni vzdalenost od kotovaneho rozmeru, to uz je regulerni wtf. Ze ACAD neni intuitivni kreslitko, jak tu padlo, je velka pravda, on je rekl bych skoro konraintuitivni.:-)
  • No a velkou potizi mi zustava preruseni dlouhych dilu v pohledu. masa1 linknul zajimavy zpusob, jak toho dosahnout dvojici vyrovnanych pohledu, ale to ma docela daleko od zpusobu, ktere pripousti norma. Skutecne neexistuje nejaka trivialni metoda? Jake pouzivate dalsi zpusoby? Me napada uz jen udelat upravenou kopii modelu, coz je asi nejsnazsi, i kdyz docela proti logice konceptu model-layout.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2259
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.led.2020 v 13:19
ad1) co takhle REGEN nebo _REGENALL

AD 2) Velikost písma ve vždy ve VÝKRESOVÝCH jednotkách, tedy v tom, v čem kreslíte (a co máte nastaveno). Tedy většinou v metrech nebo v mm, ale často zjišťujeme, že tam někdo má omylem stopy nebo palce. Při kótování je nejvýhodnější si založit samostatný styl písma (např. KOTY) s výškou 0 (nula) a tento styl přiřadit v nastavení kótovacího stylu a teprve tam mu přiřadit výšku. Pokud máte v kótovacím stylu nastaven styl písma s nenulovou výškou, tak to nebude dělat dobrotu
Samostatnou kapitolou je použití poznámkového stylu - pak nenastavujete výšku stylu písma na 0, ale výšku písma, kterou chcete mít na papíru. Pak ale musíte každé kotě přiřadit všecna měřítka, která chcete použít

ad 3) Nastavení délky vynášecí čáry mi zatím nikdy problém nedělalo. Stejně tak si můžete nastavit "Vzdálenost od počátku". Obojí je v nastavení stylu na kartě "čáry"

ad 4) Tohle jsem z pohledu mé profese nemusel nikdy řešit, ale napadá mne použí dva výřezy vedle sebe, aby každý ukazoval jen požadovanou část a pak vypnout (ne zmrazit) rámeček výřezu (ale strojaři to určitě budou vědět líp)
J. Mantlík

Zpět nahoru
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.led.2020 v 20:56
Wow, rucni refresh! Tak musim priznat, ze na ten jsem za ten tyden co u toho sedim doted nenarazil. A vyresil spoustu dalsich problemu, diky za upozorneni!
Ano, velikost pisma je skutecne v mm, problem je v tom, ze zmena STYLE se ve velikosti pisma proste neprojevi a to ani regenem, musim znovu otevrit vykres. Nevadi, to se dela jednou, max 2x za zivot (vykresu :-).
Strojari, nabytkari, designeri, ti vsichni asi obcas potrebuji prerusit pohled na dil. Snad jen architekti ci urbanisti se tomu vyhnou, neni to tak? Metoda se dvema vyrezy, kterou popisujete, je prave uvedena v tom videu zminovanem jeste vyse. Pravda, nechal by se schovat ramecek, ale porad to znamena prerusit i kotu, popripade ji nejak dokreslovat, spolu s lomenymi carami preruseni. Proto se divim, ze na to neni nejaka snadna fce, AutoCAD jsem vnimal spis jako strojarskou zalezitost, ale co ja o tom vim.
Na kotovani jsem si jakztak zvykl, mam hotovy prvni realny konstrukcni vykres, ale byl to boj teda. Diky za vsechny rady tady, usetrily mi spoustu casu.
Zpět nahoru
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.led.2020 v 10:17
Trochu jsem se prechvalil, prvni vykres sice byl do tisku pouzitelny, ale nebyl zrovna v poradku provedeny. Co se stalo: spokojene vytvorim layout podle predstav, plot, vsechno ok. Jenze pak nahlednu zpet do modelu a zjistim, ze vsechny koty se z layoutu prokreslily az do modelu! Nekde nejak jsem byl nesikovny a zapnul neco co jsme nechtel. Dal uz jsem byl opatrnejsi a u dalsich praci se mi to uz nestalo.
Vratil jsem se hlavne podelit o zjisteni, ktera jsem udelal a ktera by se mohla take nekomu hodit.
4) Z puvodniho dotazu, retezeni os stredu vrtani. Center marks se daji protahovat ramena, a vcelku ochotne se setkavaji na hranicich dalsich kruznic, uz zadne popotahovani car, aby se krizily ve stredech. Vysledkem jsou elegantni rady cerchovanych os a krizku, pekne.
Onen klety rez, puvodni otazka 3). Krasny navod je zde:
Je pouzita skutecne uz zminovana metoda dvou aligned vyrezu, ve videu ale jsou tolik potrebne kroky na spravne premosteni mezery, vlozeni rezne plochy a pod, aby vysledek byl OK. Jedine omezeni, ktere tak zbylo je to, ze ona delkova kota musi byt v modelu, ne v layoutu.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2259
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.led.2020 v 10:31
Nechci Vám kazit pracovní postupy, ale kótuje se v modelu, v rozvržení jen ve výjimečných případech !
J. Mantlík

Zpět nahoru
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.led.2020 v 11:30
Aha.:-) Urcite nekazite, kazda spravna rada me naopak posune dal.:-) Kotuji v rozvrzeni, protoze je to rada, kterou jsem dostal o neco vyse od uzivatele masa1, sam se neumim poradne rozhodnout, jestli koty patri spis k modelu nebo spis k rozvrzeni.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2259
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.led.2020 v 12:34
Důvodů, proč kótovat v model, je několik:
1) málokdy se s výřezem v layoutu (rozvržení) už nic neděje. Občas se ukáže, že je potřeba s ním pohnout, posunout obsah okna výřezu, atd - a to je nejlepší cesta, jak docílit nesouladu kót a kresby
2) Když změníte kresbu v modelu, nemáte přímou vazbu vidět, jak je to v rozvržení a že potřeba to v rozvržení upravit. Snadno se zapomene Cry
3) z různých důvodů můžete mít pohled na model nebo jeho část v několika výřezech nebo i rozvrženích. Pak to budete kótovat několikrát?
4) v rozvržení to občas nemusí ukázat správnou hodnotu
5) další problematika jsou měřítka
6) určitě by někdo ještě další body přidal
J. Mantlík

Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
C3D 2020
Stav: Offline
Bodů: 1523
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.led.2020 v 13:13
Anotace se nechají dělat tam i tam. Oba způsoby mají výhody i nevýhody.
Může to být různé od oborů, preferencí zaměstnavatelů, klientů či samotných  uživatelů...
Jestli nemáte nikoho kdo by vás nasměroval, pak bych pročet diskuse 

..... 


Upravil johny - 23.led.2020 v 13:40
Zpět nahoru
RenMcCourtey Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.led.2020
Lokalita: Zimbabwe
Používám:
AutoCAD 2020
Stav: Offline
Bodů: 9
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace RenMcCourtey Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.led.2020 v 10:28
Zajimave, netusil jsem, ze jsem zakopl o takhle sporne tema. Zvazil jsem dobre duvody, ktere vypsal J.Mantlik, poradne jsem prosel fora od johnyho, a priklonil se v zasade k logice veci kotovat v model space. A pak narazil na 3D. Jelikoz od zacatku pocitam s permanentnim presunem do prace v 3D, skoncim nejspis stejne s kotovanim v layoutu. Jeste uvidim, jak to pujde, az tam dojdu, do te doby budu mit na pameti, ze to jde tak i tak.
Tohle jsou okruhy, kde jsou rady z osobni zkusenosti k nezaplaceni, diky za ne.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 2623:VIPJak přepnout směr zoomování kolečkem myši v Inventoru?
Tip 527:Proč je otočení mého výkresu nesprávné?
Tip 7671:Změna orientace stávající stěny beze změny její pozice.
Tip 5469:Jak přepnout orientaci více stěn či dveří?
Tip 2836:Jak snadno zjistit směr (orientaci) křivky?
Tip 9002:VIPZměna směru/orientace zoomování kolečkem myši v Inventor View.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,453 sekund.