Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 4023 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Rychlost Autocadu 2020LT

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Rychlost Autocadu 2020LT
    Zasláno: 12.úno.2020 v 13:52
Dobrý den přeji,
prosím o radu, zda je možné určit, aby Autocad 2020LT využíval více než cca 20% CPU ?

Pracuji na poměrně velkém dwg souboru (cca 20-40MB) a při každém regenu nebo vykreslování to "chroustá" neskutečně dlouho, oproti malým dwg souborům. Když se podívám při vykreslování na zátěž CPU, tak je vytížen z cca 20%...

CPU i7-8750H, GPU Nvidia Quadro P2000, RAM 32GB, SSD M2 disk

Děkuji za každou radu, M.

Upravil Mikemamm - 12.úno.2020 v 16:58
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19266
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2020 v 13:59
Zapněte si zobrazení všech jader - pravděpodobně jede jedno na 100% a ostatních 5 se "poflakuje". Většina geometrických operací v AutoCADu (LT) a jiných CAD aplikacích je z principu jednovláknových, takže běží jen na jednom jádru CPU.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2020 v 15:05
Tak jsem jásal, ale ono je to jen na plný CAD. Na LT verzi něco co by pomohlo není ?
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2020 v 16:22
Ještě doplním - nainstaloval jsem si zkušební verzi plného autocadu 2020, abych to vyzkoušel. Whipthread nastaven na hodnotu 3 a stejně při vykreslování a celkově při náznaku práce využívá jen cca 18-20% CPU, že by ještě jiné nastavení ?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19266
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2020 v 16:34
Ten WHIPTHREAD ovlivní je část zpracování grafiky (plus tam jsou ještě experimentální "thread" proměnné), ale samotné geometrické výpočty budou vždy jednovláknové. Spíš ověřte jestli je DWG zaindexovaný (INDEXCTL, TREEDEPTH), zda nemá chyby (AUDIT) a jestli stíhá akcelerace grafiky (VideoRAM, atd.).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2020 v 16:44
Přiznám se, že zde nevím co máte namysli, jak zjistit. "Spíš ověřte jestli je DWG zaindexovaný (INDEXCTL, TREEDEPTH)"

Využití GPU v řádech jednotek % při vykreslování (publikování)
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19266
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2020 v 18:32
Měl jsem na mysli, zda nemáte indexování vypnuto. INDEXCTL nastavte na 3 a TREEDEPTH na 3020 (pokud tomu tak není). Viz související tipy.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2020 v 09:18
Dobrý den,
nastaveno nebylo.
Nastavil jsem tedy
Whipthread na 3
Indexctl 3
Treedepth 3020 (to bylo)

Výsledek je pořád stejný, CPU vytížen na cca 18% a GPU do 5% při publikování nebo i při regenu.

Je ještě něco, co se dá nastavit ?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19266
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2020 v 12:13
Bohužel už nic. Ona ta nastavení také nedělají nějaké významné změny (jednotky procent). S tím principem jednovláknovosti se nic dělat nedá (v žádném CADu).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2020 v 12:35
Tak to mne mrzí, jelikož v dnešní době vícejádrových CPU by to opravdu pomohlo, kdyby applikace uměla využít potenciál CPU.
Každopádně velmi děkuji za rady.
Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1022
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2020 v 12:44
dd,
asi Vám radit moc nemuzu ... ale co zkusit jako driv... kdyz jsme zacinali na sunkach ktere nestihali ... 

- rozdelit vykres na vic dilu -> pospojovat jako XREFy
- pri praci hojne pouzivat izolaci hladin
- -||- skrývaní objektu
- -||- mražení hladin
- hlidat si meritko vzorku cary (aby nebylo moc male...)
- v 2D vypnout zobrazeni tloustky car
- zkusit vymenit TT pisma za SHXy
- ...
 ???
Zkuošel jste prosim to same otevřít v 2019?
JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2020 v 12:51
Zdravím,
verzi 2019 jsem nezkoušel na ten samý projekt, ale od verze cca 2013 dělám podobné projekty jako nyní a problém je stále stejný, myslím s výkonem.
Pracuji v podstatě jak jste psal:
- jednotlivé objekty mám v samostatných dwg
- při tvorbě zastavováku připojím tyto objekty jako externí reference
- hladiny postupně mrazím, vypínám apod
Bohužel výsledný zastavovák je poté soubor např 30 externích referencí (každý objekt má cca 30x100m) tedy i s referencemi je to náročné na zobrazení, bez nich je to skoro nemožné.

Jen si dovolím dotaz - co máte namysli hlídat si meřítko vzorku čáry ?
Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1022
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2020 v 12:59
Myslím tím mít "správně nastaveno" kombinaci příkazů:
- LTSCALE
- MSLTSCALE
- CANNOSCALE
... tak, aby v měřítku, ve kterém pracujete, vzor čáry byl "dobře viditelný", resp., aby nebyl moc drobný...

To asi ale víte lépe než já ;-). 
JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2020 v 15:51
Ano, to mám většinou nastaveno správně, ale občas se stane špatné nastavení, když přebírám zdrojové soubory od někoho jiného, že na to zapomenu, ale velmi rychle se to projeví.
Už mě nenapadá, jak to zrychlit, čistění v těchto velkých projektech hodně pomůže, ale i tak je to pomalé.
Zpět nahoru
Kotlaba Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
už žádné
Stav: Offline
Bodů: 359
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kotlaba Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.úno.2020 v 08:12
Už jsem delší dobu mimo, naposled jsem měl velký AutoCAD verzi 2002 a s LT jsem neměl co do činění.
Když jsem měl takové problémy s velkým výkresem, někdy pomohl příkaz ČISTI. případně ULOŽ JAKO, a divil jsem se, jak se velikost výkresu zmenšila.
Nebo pokud jsem použil část výkresu nějakého kolegy, tak jsem zkontroloval kolik je tam bloků co já jsem nepotřeboval. Nevím, zda se to nedalo udělat lépe, bloky jsem postupně vložil, aby se zobrazily co znamenají předefinoval jsem je, třeba jako velkou kružnici, zobrazil jsem vše a pak jsem mazal, mazal, mazal...
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 704
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.úno.2020 v 09:25
Souhlasím s Vámi, příkaz čisti je ve velkých sestavách naprosto zásadní. Bohužel docházím často k tomu, že v zastavováku musím mít i detailní půdorysy objektů, kde naopak bloky říkají co tam vlastně je a jak to vypadá. Když složím zastavovák z externích referencí, které jsou již vyčištěny, tak se právě dostávám na velikosti souborů cca 20-40MB, pokud bych nečistil tak jsem 80MB a více.
Nejvíce mne štve, že CAD nedokáže využít potenciál 6 jader CPU, to by pak práce byla znatelně rychlejší.
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
C3D 2020
Stav: Offline
Bodů: 1498
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.úno.2020 v 09:45
Ten notas je asi opravdu dobrý... jenže v porovnání se standardní pracovní stanicí je to břídil.
Bohužel fakt je, že na Autocad je potřeba hrubý výkon jádra. 


A to není důvod být naštvaný, tak to vždycky bylo a dlouho bude. Možná tak sám na sebe/firmu...

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2248
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.úno.2020 v 09:53
ad Mikemamm
Opravdu musíte mít v ZASTAVOVÁKU detailní půdorysy objektů (často se všemi zřizovacími předměty a nábytkem)? To už si dám tu práci a vytáhnu si do souboru jen obrys, vstupy, případně okna a vstupy přípojek. Pak se i u větších obytných souborů se všemi sítěmi a venky vůbec na Vámi uváděné velikosti nedostanu
J. Mantlík

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4640:VIPSpouští se váš AutoCAD nebo Civil pomalu? Zrychlete jej.
Tip 7221:VIPPo instalaci Service Packu je práce v CAD aplikaci pomalá, trhaná.
Tip 6509:VIPPomalý pohyb kurzoru v AutoCAD Civil 3D.
Tip 3693:VIPZjednodušené, zrychlené zobrazení Xrefů z Architectural Desktopu.
Tip 3436:VIPRychlejší otevření .IDW souboru Inventoru 8.
Tip 4093:VIPTipy ke zvýšení výkonu Autodesk Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,266 sekund.